HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΡύπος της αισθητικής και της λογικής

Ρύπος της αισθητικής και της λογικής

Για όσους ενηλικιώθηκαν αμέσως μετά την μεταπολίτευση, τα πανό τους είναι πολύ γνώριμα. Ένα μακρόστενο κομμάτι ύφασμα που πάνω του γράφονταν συνθήματα. Κατά κανόνα: αιτήματα, ζητούμενα, διεκδικήσεις, καταγγελίες. Στη δεκαετία του εβδομήντα ήταν γεμάτος ο τόπος. Τα πανό προπορεύονταν σε κάθε πορεία διεκδίκησης και διαμαρτυρίας.

Όσοι εκείνα τα χρόνια έζησαν στην Αθήνα, τα θυμούνται, να «κοσμούν» και να σκεπάζουν κτίρια στολίδια πολιτισμού και αρχιτεκτονικής, σε μόνιμη βάση. Το Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο για πολλά χρόνια, ήταν κρυμμένα πίσω από ξεθωριασμένα και μισοσκισμένα από την πολυκαιρία πανό. Οι δρόμοι, οι πόλεις, όλη η Ελλάδα, διοχέτευε την επαναστατικότητα της σ’ ένα κομμάτι πανί δεμένο σε κολώνες, κτίρια, δέντρα και αλλού.

Ποτέ όμως παρά την κατάχρησή τους δεν τοποθετήθηκαν σε χώρους που τελούνταν οι επίσημες εθνικές γιορτές. Μας πήρε πολλά χρόνια να συνεννοηθούμε ως χώρα, ότι η μόνιμη έκθεσή τους σε δημόσιους χώρους, αποτελεί ρύπο.

Τόσο στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου 2015 όσο και στη χτεσινή, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας το πανό πήρε τη θέση του κανονικά στη μεριά των επισήμων, υποδηλώνοντας την αισθητική της πρώτης φοράς αριστερά. Ενός αχταρμά λόγων και έργων που η «προοδευτικότητά» τους συνίσταται στην απουσία γραβάτας και στην καθιέρωση των πανό στο χώρο των παρελάσεων!
Αν τα πανό ήταν μόνο ρύπος αισθητικής, θα ήταν μικρό το κακό.

Σε όλα τα μήκη και πλάτη του πολιτισμένου κόσμου η διαμαρτυρία, η καταγγελία μέσω των πανό, χρησιμοποιείται από  πολίτες, από φορείς, ή ομάδες, προς τις κυβερνήσεις ή προς κάποια μορφή εξουσίας. Είναι ένας τρόπος διαμαρτυρίας. Οι κυβερνήσεις δεν χρειάζεται να διαμαρτυρηθούν, γιατί ακριβώς είναι στο χέρι τους να διοικήσουν όπως θέλουν. Κυβέρνηση να αντιπολιτεύεται τον εαυτό της, είναι παραλογισμός.

Στη χτεσινή παρέλαση πίσω από το χώρο των επισήμων είχε δεθεί ένα πανό. Όχι σε πανί τώρα πια, αλλά σε πλαστικοποιημένο χαρτί! Έγραφε: «Ελευθερία, λαϊκή κυριαρχία, εθνική ανεξαρτησία». Το πανό ήταν ξένο και σαν εμφάνιση, αλλά και σαν περιεχόμενο με την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Το γενικό πρόσταγμα των παρελάσεων έχει η Περιφέρεια. Επομένως η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, δηλαδή η ίδια η κυβέρνηση, με ευκαιρία τη χτεσινή παρέλαση ζήτησε από την κυβέρνηση «Ελευθερία, λαϊκή κυριαρχία, εθνική ανεξαρτησία»! Η κυβέρνηση αιτείται, διεκδικεί από τον εαυτό της! Είναι η ίδια παράνοια, με την οποία οι συνδικαλιστές της κυβερνητικής παράταξης καταγγέλλουν τα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση τους και οι υπουργοί παίρνουν μέρος στις διαδηλώσεις εναντίον τους. Ή το δημοψήφισμα για τα αεροδρόμια που οργάνωσε η Περιφέρεια μετά την παραχώρησή τους από την κυβέρνηση στην εταιρεία Fraport

Το πανό στη χτεσινή παρέλαση σαν ντεκορ ήταν ένας ρύπος της αισθητικής και σαν συμβολισμός ρύπος της κοινής λογικής.

Προηγουμενο αρθρο
Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν, ο κορυφαίος «κλασικός»
Επομενο αρθρο
Θερινό ωράριο λειτουργίας Εμπορικών καταστημάτων & Σουπερ-Μάρκετ

3 Σχόλια

  1. ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ
    27 Μαρτίου 2016 at 15:09 — Απάντηση

    Το παίζουνε παλαβοί; Ή είναι παλαβοί; Ή είμαστε εμείς παλαβοί που τους ανεχόμαστε; Ή όλα μαζί;

  2. Survivor
    27 Μαρτίου 2016 at 07:50 — Απάντηση

    Μου έκανε τραγική εντύπωση το πανό αλλά δεν το σκέφτηκα ότι είχε την άδεια της Περιφέρειας.. Τώρα μου φαίνεται απλώς τραγικότερο.

  3. ΑΚΤΙΒΙΣΤΗΣ
    26 Μαρτίου 2016 at 15:48 — Απάντηση

    Μπράβο, Βιολέττα. Το σχόλιο είναι τέλειο! Με λογική και επιχειρήματα και χωρίς κατινίσματα και κραυγές! Και θα είναι ακόμα μεγαλύτερο το μπράβο όταν η αγράμματη και αισθητικά κιτς “πρώτη φορά Ακρο-Δεξιο-Καμένη-Αριστερά” σου την πέσει. Μη στενοχωρηθείς! Αυτό θα είναι ο μεγαλύτερος έπαινος για σένα!

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.