HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΣέσουλα: η μοναχική βραχονησίδα

Σέσουλα: η μοναχική βραχονησίδα

Σπυρίδων Σίδερης 

Αν πάρουμε ως σημείο αναφοράς το Αθάνι, στη θαλάσσια περιοχή στα βορειοδυτικά του βρίσκεται μια βραχονησίδα. Χρόνια τώρα τη φυσάει  με μανία ο μαΐστρος. Προσπαθεί να την φέρει πιο κοντά στο χωριό. Επειδή όμως  είναι μοναδική και ξεχωριστή τη διεκδικεί και το Καλαμίτσι. Για αυτό αυτή αντιστέκεται. Δεν θέλει να ανήκει στον ζωτικό χώρο κανενός  χωριού. Θέλει να είναι μια «μοναχική βραχονησίδα».Μόνο ο εγκέλαδος το 2015 κατάφερε και την μετακίνησε νοτιότερα 11cm.

Το όνομα της είναι σέσουλα (λόγω του σχήματος) ή τρυπητό νησί ή σκέτο τρυπητός εξαιτίας της μεγάλης τρύπας που τη διαπερνά.

Σύμφωνα με τον μύθο στα έγκατα της βρίσκεται απολιθωμένο το καράβι που έδωσε ο βασιλιάς Αλκίνοος στον Οδυσσέα για να τον μεταφέρει από το νησί των Φαιάκων στην ομηρική Ιθάκη. Αφού άφησε τον Οδυσσέα στην Ιθάκη του  αναχώρησε για την επιστροφή. Δεν πρόλαβε όμως να γυρίσει πίσω γιατί το απολίθωσε ο Ποσειδώνας, ακουμπώντας πάνω σε αυτό την τρίαινα του, θυμωμένος για το αίσιο τέλος που είχε η περιπέτεια του Οδυσσέα. Έτσι εξηγείται γιατί αυτή η βραχονησίδα είναι άγρια και επιβλητική.

Στην πραγματικότητα η σέσουλα είναι μια μικρής έκτασης  βραχονησίδα, που δεν κατοικείται από ανθρώπους.  «Κατοικείται» όμως από γλάρους. Οι γλάροι έχουν κάνει τη δικιά τους αποικία. Τα πέτρινα χρόνια, οι κάτοικοι της δυτικής Λευκάδας μάζευαν τα αυγά τους και  τα χρησιμοποιούσαν για τροφή. Επίσης τους ανοιξιάτικους μήνες φιλοξενούσε κατσίκια, επειδή η δυτική της πλευρά έχει πλούσια χαμηλή βλάστηση η οποία είναι πολύ καλή τροφή για ζώα. Ανήκει στο νησί της Λευκάδας, είναι ελληνική 100%, δεν την αμφισβητούν οι Ιταλοί, ούτε οι Αλβανοί και έχει την δικιά της υφαλοκρηπίδα.

Διαθέτει αυτόματο φάρο για να διευκολύνει τη ναυσιπλοΐα, συνεχίζει αγέρωχη το μοναχικό της ταξίδι στο χρόνο και είναι παραδοσιακός ψαρότοπος. Τους ψαράδες όταν ψαρεύουν δεν τους παρενοχλεί κανείς, τα χωρικά της ύδατα είναι στα 12 μίλια και οι κάτοικοι της δυτικής Λευκάδας την ημέρα την αγαπούν, αλλά το βράδυ την ερωτεύονται επειδή λόγω του φάρου που έχει φωτίζει και ομορφαίνει τα όνειρα τους.

 «Να πάνε στη σέσουλα κολυμπώντας» ήταν και θα είναι το κρυφό απωθημένο όλων των κολυμβητών μόλις την αντικρύσουν. Πολλοί το έχουν προσπαθήσει. Κάποιοι όμως, δυστυχώς, δεν γύρισαν ποτέ πίσω, με αποτέλεσμα να είναι πρωταγωνιστές σε ιστορίες τρόμου που διηγούνται οι παλαιότεροι.

Σπυρίδων Σίδερης 
Χημικός 


 

Προηγουμενο αρθρο
Η «Νέα Χορωδία Λευκάδας» για την διοργάνωση της Βαρκαρόλας
Επομενο αρθρο
Ο Λευτέρης Πετρούνιας κατέκτησε το χρυσό στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Μονάχου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.