HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΣαν τον πολιτισμό των ελληναράδων, δεν έχει*

Σαν τον πολιτισμό των ελληναράδων, δεν έχει*

Γράφει η www.kathimerini.gr:

«Τον δικαιολογημένο φόβο μήπως καταστρέψουν οι Τούρκοι τις τοιχογραφίες της Αγίας Σοφίας τον έχουμε ακούσει πολλές φορές τελευταία.

Πάμε τώρα στις δικές μας λεηλασίες, στα ίδια τα μνημεία μας. Χθες η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη με τον βουλευτή Αργολίδας Γιάννη Ανδριανό πραγματοποίησαν αυτοψία στο Βυζαντινό Κάστρο της Πιάδας στη Νέα Επίδαυρο, που η κατασκευή του ανάγεται στον 13ο αιώνα.

Εκεί πραγματοποιήθηκε η Α΄ Εθνοσυνέλευση των Ελλήνων, όπου ελήφθησαν αποφάσεις τόσο για το ποια θα είναι η ελληνική σημαία όσο και για το πολίτευμα της χώρας. Μιλάμε δηλαδή για έναν χώρο με πολύ βαριά ιστορία. Σήμερα σώζονται ελάχιστα υπολείμματα του κάστρου, μεταξύ των οποίων και τοιχογραφίες από τον 17ο αιώνα.

Οπως φαίνεται και στη φωτογραφία, οι τοιχογραφίες έχουν βανδαλιστεί και μάλιστα από Ελληνες, καθώς ο καθένας έγραφε το όνομά του ακόμα και πάνω στην τοιχογραφία της Παναγίας.

Ρένα και Χρήστος το 1973, η Κατερίνα το 2017, κάποιος «ΜΒ» το 1912 και πολλοί άλλοι σύγχρονοι βάνδαλοι κατέστρεψαν το σπάνιο ψηφιδωτό, το οποίο ευτυχώς έχει ενταχθεί πλέον στο ΕΣΠΑ μήπως σωθεί…»

* Το θέμα είδαμε στο προφίλ του φίλου Κώστα Κάπου

Προηγουμενο αρθρο
Ευστάθιος Ζαβιτσάνος: σε φουρτουνιασμένη θάλασσα... ο θαλάσσιος τουρισμός του νησιού μας
Επομενο αρθρο
Δυο νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Λευκάδα