HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ«Σας διέγραψεν εκ του πίνακος» λόγω Πιστοποιητικού Κοινωνικών φρονημάτων

«Σας διέγραψεν εκ του πίνακος» λόγω Πιστοποιητικού Κοινωνικών φρονημάτων

Γράφει η Παρασκευή Σιδερά-Λύτρα

Βέβαια, θα πείτε, “δεν είν᾽ ο περσινός καιρός κι ο φετεινός χειμώνας”. Δεν το αγνοώ, δεν αγνοώ το επίκαιρο κακό: Έχουμε έναν αόρατο και αθόρυβο εχθρό, που μας περιτριγυρίζει και εισβάλλει ανεπαίσθητα.

Δεν τον αγνοούμε, δεν μας αφήνει να τον αγνοήσουμε. Αλλά ο άνθρωπος ζητάει παρηγοριά, πιάσιμο από το παρελθόν, για ν᾽αποσπάται από τους φόβους του παρόντος και να αντλεί ελπίδα για το μέλλον, πιάσιμο από μνήμες παρελθούσας καθημερινότητας, ακόμη κι από μνήμες, που ήταν ζοφερές, όταν ήταν επίκαιρες. Και του δίνονται αφορμές. Οι επέτειοι δεν διαγράφονται, έρχονται και παρέρχονται και επανέρχονται.

Βιώματα θλιβερά, που ζωντανεύουν, και αν είναι τέτοια, αφού παρά τη θλιβερότητά τους δεν απείλησαν τη ζωή και δεν βασάνισαν το σώμα, παραμένουν πλέον ως βιώματα, που, “διηγώντας τα να γελάς!”, να γελάς με την ηλίθια κακοβουλία των δραστών – έτσι αναφέρθηκε παλαιά φίλη σε βίωμά της πριν μισόν αιώνα. Η θλιβερή επέτειος της 21ης Απριλίου μού φέρνει στον νου και τη διήγηση του βιώματος της φίλης:

Είναι γνωστή η διαβόητη έκφραση “Πιστοποιητικόν Κοινωνικών φρονημάτων ” απὸ τον καιρό του αστυνομικού κράτους της δεκαετίας του ᾽50 ώς τις αρχές της δεκαετίας του ᾽60, πράγμα που επανήλθε στην επικαιρότητα και από την στρατιωτική δικτατορία το 1967. Ό,τι ακολουθεί, καθιστά εποπτικό, πώς βίωσε τότε αυτό το επαναεισαχθέν μέτρο η φίλη ως υποψήφια σπουδής στο πανεπιστήμιο το έτος 1968:

Αφού μετά τις πανελλήνιες εισαγωγικές εξετάσεις εισήχθη σε σειρά υποτροφίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, περίμενε ότι εκ μέρους του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) θα ειδοποιούνταν, όπως συνέβη με τους άλλους υποτρόφους, να παραλάβει τα τροφεία.. Αντ᾽ αυτού όμως έλαβε εκ μέρους του ΙΚΥ εις άπταιστον καθαρεύουσα το ακόλουθο έγγραφο:

«Προς την Δίδα … Εκ γενομένου προσφάτως ελέγχου διαπιστώσαμεν ότι η καταβολή των τροφείων της εγκριθείσης εις υμάς υποτροφίας δια το ακαδημαϊκόν έτος 1968-69 καθυστερεί διότι δεν περιήλθεν εισέτι εις την Υπηρεσίαν μας το υπό των Κανονισμών προβλεπόμενον πιστοποιητικόν Κοινωνικών φρονημάτων σας».

Η πρώτη φροντίδα της φοιτήτριας ήταν, φυσικά, να απευθυνθεί στην αστυνομία (στὸ Τμήμα Χωροφυλακής του τόπου καταγωγής της, υπαγόμενο στην ευρύτερη Διοίκηση Χωροφυλακής Λευκάδος), ζητώντας να σταλεί στο ΙΚΥ το “Πιστοποιητικόν Κοινωνικών φρονημάτων” της.

Και η Αστυνομία έκανε το καθήκον της! Συντόμως έφθασε στη φοιτήτρια (και «Κοινοποίησις: Προς την Γραμματείαν της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών») εκ μέρους του ΙΚΥ νέο έγγραφο με το σαφές περιεχόμενο: «Εν συνεχεία του υπ᾽ αριθ. … ημετέρου εγγράφου γνωρίζομεν υμίν ότι, μετά την περιέλευσιν εις το Ίδρυμα των αφορώντων εις υμάς πιστοποιητικών, το Διοικητικόν Συμβούλιον του Ιδρύματος σάς διέγραψεν εκ τυ πίνακος των υποτρόφων (ακαδ. έτος 1968-69)». Πικράθηκε η φοιτήτρια, αλλά, σκέφθηκε, ότι άλλοι έπασχαν βασανιζόμενοι· το δικό της ήταν ένα ανώδυνο (;) πάθος.

Πέρασαν 5-6 χρόνια. Μετά τη λεγόμενη Μεταπολίτευση, περιέργως, έγινε επίκαιρη και η στερηθείσα υποτροφία. Απρόσμενα έφθασε στην πτυχιούχο πλέον, πρώην φοιτήτρια, έγγραφο εκ μέρους του ΙΚΥ («Εν Αθήναις τη 22α Νοεμβρίου 1974») με την είδηση: «Έχομεν την τιμήν να γνωρίσωμεν υμίν ευχαρίστως, ότι απεφασίσθη όπως τύχητε υποτροφίας (12.000.- δρχ.) δια το ακαδ. έτος 1968-69, κατά το οποίον είχετε αποκλεισθή ταύτης, και κατ᾽ ακολουθίαν, παρακαλείσθε όπως διέλθητε εκ των Γραφείων του Ιδρύματος (Λυσικράτους 14, Μακρυγιάννη), δια την παραλαβήν της επ᾽ονόματί σας εκδοθησομένης επιταγής».

Η προ ετών διαγραφείσα υπότροφος διάβασε την είδηση με χαρμολύπη – ιστορία της πατρίδας μας , ιστορίες των ανθρώπων της.

Προηγουμενο αρθρο
Δήμος Λευκάδας: Μέτρα ανακούφισης δημοτών και επιχειρήσεων
Επομενο αρθρο
Ένα παραμένει το κρούσμα κορωνοϊού στην Λευκάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.