HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΣεβαστή Κωνσταντινίδη – Ρεκατσίνα: Η Βέλτιστη Μόνιμη λύση…

Σεβαστή Κωνσταντινίδη – Ρεκατσίνα: Η Βέλτιστη Μόνιμη λύση…

Όπως γνωστοποίησε σε συνέντευξη τύπου πριν δυο ημέρες ο δήμαρχος Λευκάδας κ. Χαράλαμπος Καλός «… η πρώτη από μία σειρά αποφάσεων που θα παρθούν για την οριστική λύση του προβλήματος των στερεών αποβλήτων μας είναι η συμφωνία με το ΦΟΔΣΑ της 3ης Γεωγραφικής Ενότητας (Γ.ΕΝ.) για τη μεταφορά 12.000 τόνων δεματοποιημένων και χύδην (χύμα) απορριμμάτων μας, στο Χ.Υ.Τ.Υ. Παλαίρου… Θα ακολουθήσουν κι άλλες αποφάσεις, που θα αφορούν το χρονικό διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση, της ήδη δημοπρατημένης, Μονάδας Προεπεξεργασίας Απορριμμάτων & Κομποστοποίησης (ΜΟ.Π.Α.Κ.) στη Λευκάδα.»

Είναι όπως ορθότατα τη χαρακτήρισε ο κ. Δήμαρχος η βέλτιστη λύση αναφορικά με την απομάκρυνση των απορριμμάτων μας από τις Αλυκές καθώς ο ΧΥΤΑ Παλαίρου είναι ο κοντινότερος στο νησί μας και αυτονόητα αποτελούσε την πρώτη και οικονομικότερη επιλογή μας. Ο συγκεκριμένος πρώτος στόχος επετεύχθη και ο κ. Καλός δικαιούταν να νιώθει ανακουφισμένος όπως ανακουφισμένος έπρεπε να νιώθει και ο κάθε Λευκαδίτης σχετικά με την επιτυχή αυτή κατάληξη.

Πριν προλάβει να ολοκληρώσει τη συνέντευξή του βέβαια, άρχισαν τα … απόνερα. Αναρτήσεις στο fb και εκατέρωθεν ανακοινώσεις των κ.κ. Σολδάτου και Δρακονταειδή… ενδεικτικές της στήριξης που παρέχουν στη νυν δημοτική αρχή και την προσπάθειά της προς επίλυση ενός εκ των σοβαρότερων προβλημάτων του τόπου. Στήριξη που έχει και αρχή και τέλος τις … προσωπικές βλέψεις και την πολιτική επιβίωση ενός εκάστου…

Ακολουθεί η συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου (Δ.Σ.) που έχει προγραμματισθεί για τη Δευτέρα 25/11/2019 και εκεί είναι βέβαιο ότι οι προαναφερόμενοι ως επικεφαλείς δημοτ. Παρατάξεων θα διεκδικήσουν τον τίτλο του πρωταγωνιστή με τις… ευλογίες του προεδρείου του Δ.Σ. καταχραζόμενοι για μια ακόμη φορά το βήμα εξαντλώντας (το σώμα) αλλά και κάθε πτυχή των προ 40ετίας στοχευόμενων δικών τους ενεργειών και άστοχων ομοίων των υπολοίπων εμπλεκομένων…

Το ζητούμενο όμως για τον τόπο έχουμε την άποψη ότι είναι διαφορετικό:

Μετά την τροπολογία που ψηφίσθηκε πριν λίγες ημέρες από τη Βουλή οι επιλογές σχετικά με τη ΜΟΝΙΜΗ λύση της διαχείρισης των απορριμμάτων του Δήμου μας είναι:

Επιλογή 1η: Οι Δήμοι Ακτίου – Βόνιτσας, Λευκάδας και Μεγανησίου να δημιουργήσουν ΦΟΔΣΑ ώστε τα απορρίμματά τους να οδηγούνται στο εργοστάσιο (ΜΟΠΑΚ) που έχει δημοπρατηθεί και προβλέπεται να κατασκευασθεί στο νησί της Λευκάδας (στο χώρο των παλιών Αλυκών) και το υπόλειμμα της επεξεργασίας να οδηγείται για ταφή στο ΧΥΤΥ της Παλαίρου (Σκλάβαινα).

Επιλογή 2η : Να εξαντληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να χωροθετηθεί η (ήδη δημοπρατημένη και μη αδειοδοτημένη κατασκευή της) ΜΟΠΑΚ της Λευκάδας, εκτός Λευκάδας.

Επιλογή 3η: Ο Δήμος της Λευκάδας να εγκαταλείψει την προσπάθεια κατασκευής του εργοστασίου (ΜΟΠΑΚ) στις Αλυκές αφού φυσικά προηγουμένως διαπραγματευθεί και συμφωνήσει τη συμμετοχή του στο ΦΟΔΣΑ Αιτωλοακαρνανίας ή στο ΦΟΔΣΑ Ηπείρου. Σε αυτή την περίπτωση η μεταφορά των απορριμμάτων μας για επεξεργασία θα γίνεται είτε στο εργοστάσιο του Αγρινίου και το υπόλειμμα της επεξεργασίας θα οδηγείται στο ΧΥΤΥ Στράτου είτε στο εργοστάσιο των Ιωαννίνων και απαιτείται η αναζήτηση και εξεύρεση ΧΥΤΥ που θα δέχεται το υπόλειμμα της επεξεργασίας.

Για ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του τόπου βέβαια είναι αυτονόητο ότι απαιτείται κατ’ αρχήν συμφωνία – συνεργασία από μέρους μας (ήτοι δημ. Συμβουλίου, Π.Ε. Λευκάδας, βουλευτή, φορέων του τόπου) και στη συνέχεια κοινή προσπάθεια ώστε αν μη τι άλλο να εξαντληθεί κάθε πιθανότητα επίτευξης της βέλτιστης μόνιμης λύσης.

Έχοντας απόλυτη επίγνωση των δυσκολιών, προσωπικά πιστεύω ότι, σταθμίζοντας κυρίως το περιβαλλοντικό κόστος και τη μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή προοπτική του τόπου (και έχοντας ως δευτερεύον κριτήριο το οικονομικό κόστος) οφείλουμε να επαναπροσδιορίσουμε (και ιεραρχήσουμε) τις επιλογές μας ώστε να επιδιώξουμε την επίτευξη της βέλτιστης μόνιμης λύσης προσαρμόζοντας τους στόχους μας στα δεδομένα του νέου τοπίου.

Προηγουμενο αρθρο
2ο σχολείο Τουρισμού διοργανώνει το Επιμελητήριο Λευκάδας
Επομενο αρθρο
Το Λιμενικό εντόπισε παράνομη εκφόρτωση αλιεύματος από ολοθούρια - 2 συλλήψεις

1 Σχόλιο

  1. Γιώργος Μεταξας
    23 Νοεμβρίου 2019 at 23:00 — Απάντηση

    Βρήτε ρε παιδιά τη λύση οποία είναι καλύτερα, με απόφαση σας ,
    Και δεν είναι το πρόβλημα βουνό.Μην περνάτε την ώρα σας σε διάφορες καί ανούσιες πολλές φορές κουβέντες ..Για τά σκουπίδια πρέπει να βρεθεί λύση. Και ό γόρδιος δεσμός κόβεται.ζ

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.