HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣεισμός στην Αλβανία: Εικόνες καταστροφής, 16 νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες -Στέλνει βοήθεια η Ελλάδα

Σεισμός στην Αλβανία: Εικόνες καταστροφής, 16 νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες -Στέλνει βοήθεια η Ελλάδα

Τις πληγές της μετρά η Αλβανία μετά τον μεγάλο σεισμό των 6,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα στην περιοχή ανάμεσα στα Τίρανα και την πόλη του Δυρραχίου.

Η ισχυρή σεισμική δόνηση «βύθισε» στο πένθος τη χώρα, καθώς μέχρι στιγμής υπάρχουν 16 νεκροί και περίπου 600 τραυματίες. Οσο περνά η ώρα ο φόβος ότι η μαύρη λίστα του θανάτου θα αυξηθεί, μεγαλώνει. Η υπουργός Αμυνας της χώρας, Ολτα Τζάσκα, ανέφερε ότι αρκετά άτομα παραμένουν εγκλωβισμένα κάτω από τα συντρίμμια. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τοπικά Μέσα αναφέρουν, επίσης, πως μία βίλα κοντά στην πόλη του Δυρραχίου έχει καταρρεύσει πλήρως και πιστεύεται πως υπήρχαν οκτώ άτομα στο εσωτερικό της. Δεν υπάρχει, ωστόσο, κανένα νέο σχετικά με την τύχη τους.

Η υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Προστασίας, Ogerta Manastirliu, δήλωσε ότι οι ιατρικές ομάδες βρίσκονται σε επιφυλακή. «Στα νοσοκομεία της Τιράμπα, στο Δυρράχιο, το Κρούγια, το Κούρμπιν και τη Λέζα έλαβαν υπηρεσίες πάνω από 600 τραυματίες εξαιτίας του σεισμού. Εχουν γίνει ενέργειες για την προμήθεια φαρμάκων και ιατρικών προμηθειών, ενώ η ομάδα έκτακτης ανάγκης οργανώνει υπηρεσία στην περιοχή».

 

Εικόνες βιβλικής καταστροφής μετά τον σεισμό στην Αλβανία

Ο ισχυρός σεισμός που «χτύπησε» την Αλβανία, εκτός από ανθρώπινες απώλειες, προκάλεσε και σημαντικές υλικές καταστροφές. Κτίρια ισοπεδώθηκαν, άλλα υπέστησαν ζημιές, ενώ προβλήματα σε ηλεκτροδότηση και επικοινωνίες σημειώνονται σε αρκετές περιοχές. Οι μεγαλύτερες καταστροφές εντοπίζονται στην πρωτεύουσα της χώρας Τίρανα, στο Δυρράχιο, το Φίερι και τη Λέζια.

Στο πένθος η Αλβανία μετά τον σεισμό, συγκλονίζουν οι ιστορίες

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και μια ηλικιωμένη γυναίκα που έσωσε τον εγγονό της, καλύπτοντάς τον με το σώμα της. Το παιδί ανασύρθηκε στιγμές αργότερα από τα συντρίμμια, με το βίντεο της διάσωσής του να κάνει το γύρο του κόσμου.

Την ίδια ώρα, ζωντανός ανασύρθηκε ένας άντρας από τα ερείπια κτηρίου στην πόλη Θούμαν, κοντά στο Δυρράχιο, που κατέρρευσε έπειτα από τον ισχυρό σεισμό. Οπως μεταδίδουν αλβανικά μέσα ενημέρωσης, τη στιγμή που ο άνδρας ανασύρθηκε ζωντανός, πολίτες που βρίσκονταν στο σημείο ξέσπασαν σε κλάματα από τη χαρά τους και σε χειροκροτήματα για τους διασώστες που κατάφεραν να σώσουν τον άνδρα, ο οποίος είχε καταπλακωθεί από τοίχο διαμερίσματος στην πολυκατοικία όπου διέμενε.

Πάνω από 100 μετασεισμοί, περιμένουν ισχυρό μετασεισμό

Σύμφωνα με την υπουργό, μετά τον κύριο σεισμό σημειώθηκαν 100 μετασεισμοί.Στις 07:03 το πρωί της Τρίτης καταγράφηκε μετασεισμός 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Αλβανός σεισμολόγος, ο Ράπο Ορμένι, δήλωσε στην αλβανική τηλεόραση ότι πρόκειται για τον μεγαλύτερο σεισμό στην περιοχή του Δυρραχίου από το 1926

Σημειώνεται ότι αυτός ήταν ο δεύτερος μεγάλος σεισμός που γίνεται στην Αλβανία μέσα στον χρόνο. Στις 21 Σεπτεμβρίου, σεισμός 5,6 Ρίχτερ είχε προκαλέσει ζημιές σε περίπου 500 σπίτια, καταστρέφοντας ολοσχερώς κάποια από αυτά.

Στέλνει βοήθεια στην Αλβανία η Ελλάδα

Την ώρα που οι διασώστες καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να εντοπίσουν και να σώσουν τους εγκλωβισμένους, στην Αλβανία φτάνουν και δύο ομάδες της ΕΜΑΚ από την Ελλάδα. «Εγινε ένας μεγάλος σεισμός, είναι πάρα πολύ σημαντικό να είμαστε πάντοτε σε ετοιμότητα και να βοηθούμε όπου χρειάζεται. Εύχομαι να κινηθούμε γρήγορα και να σώσουμε ζωές. Αυτό το κάνετε με πολύ μεγάλη υπευθυνότητα και πολύ μεγάλη σοβαρότητα. Είμαστε πολύ υπερήφανοι που έχουμε τη δυνατότητα και επιχειρησιακά να συνδράμουμε τη γειτονική χώρα. Καλό σας ταξίδι και καλή δύναμη. Σας ευχαριστώ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στους άνδρες της ΕΜΑΚ.

Πηγή

Προηγουμενο αρθρο
προβολή της ταινίας "GARRY WINOGRAND - All Things are Photographable"
Επομενο αρθρο
Έτσι ξαφνικά και «αθόρυβα» έφυγε από τη ζωή η Χρυσούλα Καββαδά

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.