HomeΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λευκάδα – Σύγκληση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λευκάδα – Σύγκληση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Π.Ε. Λευκάδας ενημερώνει ότι μετά από την αριθ.: 7990/17-112015 (ΑΔΑ: 770Ι465ΦΘΕ-ΧΤΛ) απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κου Καπάκη Ιωάννη αποφασίστηκε η κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λευκάδας της Π.Ε. Λευκάδας, λόγω των εκτεταμένων ζημιών σε εθνικό, επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο καθώς και σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, που προκλήθηκαν από την ισχυρή σεισμική δόνηση κλίμακας 6R που σημειώθηκε την Τρίτη 17-11-2015.

Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει για έξι μήνες (έως την 17 Μαΐου 2016). Μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου, θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση της παραπάνω κατάστασης.

Ο συντονισμός ανατίθεται στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΧΑΛΙΚΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λευκάδα, σύγκληση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας από τον Περιφερειάρχη

Μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε το πρωί της Τρίτης 17 Νοεμβρίου 2015 κυρίως την Λευκάδα αλλά και την Ιθάκη και τμήμα της Β. Κεφαλονιάς, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος έσπευσε στη Λευκάδα.

Αρχικά επικεφαλής κλιμακίου της Περιφέρειας, ο κ. Γαλιατσάτος επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές, συνομίλησε με τους κατοίκους για τις πρώτες ανάγκες και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα και έκανε επιτόπια αυτοψία των καταστροφών. Παράλληλα συνεργεία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων ήδη πραγματοποιούν αυτοψίες για να αποτιμηθούν οι ζημιές προκειμένου να υπάρξει πλήρης καταγραφή της κατάστασης.

Ο σεισμός χτύπησε κυρίως τη ΝΔ Λευκάδα και ειδικότερα τις περιοχές Αγ. Πέτρο, Καμηλιό, Δράγανο, Αθάνι και Βασιλική. Οι ζημιές που έχει υποστεί το οδικό δίκτυο από τις συνεχείς καταπτώσεις απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, τόνισε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, ο οποίος ενημερώθηκε και για την ομαλοποίηση των προβλημάτων που υπήρξαν στα δίκτυα (ύδρευσης και ηλεκτροδότησης).
Ο κ. Γαλιατσάτος επέβλεψε επίσης τη διανομή σκηνών, κλινοσκεπασμάτων και υπνόσακων στους κατοίκους των πληγεισών περιοχών και κατέθεσε παράλληλα άμεσα αίτημα για να κηρυχθεί η Λευκάδα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Μετά από αλλεπάλληλες επικοινωνίες που είχε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων το απόγευμα της ίδιας ημέρας συγκάλεσε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Υποδομών Παναγιώτη Σγουρίδη.
Στη συνεδρίαση του Οργάνου παραβρέθηκαν επίσης ο νέος Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο Μητροπολίτης Λευκάδας Θεόφιλος, ο Δήμαρχος Λευκάδας Κων/νος Δρακονταειδής, ο Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας Θεόδωρος Χαλικιάς, ο Αστυνομικός Δ/ντης Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ταξίαρχος Γεώργιος Τσιρογιάννης, ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Σπύρος Γαλιατσάτος, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Σταύρος Γρηγόρης και Λουκία Κατωπόδη, ο Υποδιοικητής της 6ης ΥΠΕ Μιλτιάδης Ζαμπάρας, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της ΠΙΝ Παναγής Ζησιμάτος, ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της ΠΙΝ Ευάγγελος Ανδρεάτος, η ηγεσία των Σωμάτων Ασφαλείας της Λευκάδας, εκπρόσωποι φορέων καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Στην εισηγητική του τοποθέτηση ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων καταρχήν εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για το θάνατο των δύο συμπατριωτισσών μας και στη συνέχεια παρουσίασε την υφιστάμενη κατάσταση, ζήτησε από τον Υφυπουργό την κήρυξη της Λευκάδας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς επίσης και τον χαρακτηρισμό της ως σεισμόπληκτης περιοχής ενώ επεσήμανε ότι τα ίδια μέτρα θα πρέπει να ληφθούν και για την Ιθάκη και τμήμα της Βορείου Κεφαλονιάς (με παράταση της ισχύουσας απόφασης για τα δύο νησιά).

Υπογράμμισε ότι η επόμενη μέρα πρέπει να βρει τις υπηρεσίες Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και Δήμου Λευκάδας σε πλήρη συντονισμό, εξήρε τη συνεργασία των δύο ΟΤΑ και εξήγησε ότι η ΠΙΝ αναλαμβάνει την καταγραφή των ζημιών στο οδικό δίκτυο καθώς και σε επιχειρήσεις και καταστήματα ενώ ο Δήμο Λευκάδας από την πλευρά του αναλαμβάνει την καταγραφή προβλημάτων στο εσωτερικό οδικό δίκτυο των Δημοτικών Διαμερισμάτων καθώς και των ζημιών σε οικίες.
«Για το σκοπό αυτό ήδη έχουμε δράσει από κοινού με το Δήμαρχο Λευκάδας και έχουμε δώσει στη διάθεση των πολιτών της Λευκάδας τηλεφωνικές γραμμές στην Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας και το Δήμο Λευκάδας, προκειμένου να κάνουμε άμεση και πλήρη καταγραφή όλων των ζημιών», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θ. Γαλιατσάτος.

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Λευκάδας και την αναγκαιότητα ενίσχυσης από το Κράτος αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Λευκάδας Κων/νος Δρακονταειδής, ενώ ακολούθησαν και αντίστοιχες τοποθετήσεις από τους εκπροσώπους φορέων της Λευκάδας.

Ο Υφυπουργός Π. Σγουρίδης ολοκληρώνοντας την συνεδρίαση δήλωσε ότι:
• Η Λευκάδα κηρύσσεται άμεσα σε έκτακτη ανάγκη,
• θα οριοθετηθούν οι περιοχές που έχουν πληγεί για να κηρυχθούν ως σεισμόπληκτες,
• τις επόμενες ημέρες θα είναι όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες σε επιφυλακή για κάθε ενδεχόμενο και τέλος
• ξεκινά άμεσα η πλήρης καταγραφή των ζημιών ώστε να ληφθούν μέτρα ανακούφισης των πληγέντων.

Η συνεργασία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων με το αρμόδιο Υπουργείο συνεχίζεται προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να εξασφαλιστούν τα κονδύλια που θα επιτρέψουν την αποζημίωση όσων έχουν υποστεί ζημιές από τους σεισμούς.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Προηγουμενο αρθρο
Αεροφωτογραφίες της Λευκάδας μετά το σεισμό
Επομενο αρθρο
Δήλωση Δημάρχου Λευκάδας, Κ. Δρακονταειδή για τους σεισμούς

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.