HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΣινέ Φοίνιξ: Ενας παλιός αλλά όχι ξεχασμένος κινηματογράφος της Λευκάδας

Σινέ Φοίνιξ: Ενας παλιός αλλά όχι ξεχασμένος κινηματογράφος της Λευκάδας

IMG_2032

Ο θερινός κινηματογράφος «Φοίνικας» κατασκευάστηκε στην παραλιακή πλατεία της Λευκάδας το 1963. Βρισκόταν στο χώρο που καταλαμβάνει σήμερα το παρκάκι του Λιμενικού. Ο Νίκος Βαγενάς γράφει: «Στην ανατολική παραλία επικρατούσε τότε ερημιά κατά τη διάρκεια της νύχτας και η λειτουργία του κινηματογράφου έδωσε ζωή έστω και κατά τη θερινή περίοδο μόνο.»

IMG_2039
Πάνος Ν. Τσιρίμπασης 1920 – 1990
IMG_2044
Αθανάσιος Ν. Τσιρίμπασης 1912 – 1985

Ιδιοκτήτες του κινηματογράφου ήταν δυο ανήσυχα πνεύματα και εκλεκτοί Λευκαδίτες: οι αδερφοί Πάνος και Θανάσης Τσιρίμπασης.

IMG_2035

IMG_2037

Για την εποχή του αντιπροσώπευε το μοντέρνο, το σύγχρονο. Ο χώρος ήταν μεγάλος και περιποιημένος, έτσι γνώρισε μεγάλες δόξες. Σ’ αυτό το χώρο πραγματοποιήθηκαν αρκετές φορές και οι γιορτές Λόγου και Τέχνης. Ο κινηματογράφος έκλεισε το 1988. Στην εικοσιπεντάχρονη πορεία του ο «Φοίνικας» προσέφερε πολλά στην ομαδική ψυχαγωγία της Λευκάδας. Έγινε επίσης αφορμή πολλοί νέοι της εποχής, για πρώτη φορά, να έρθουν σ’ επαφή με τη μαγεία της έβδομης τέχνης.

IMG_2036

Όσοι γνωρίσαμε τον κινηματογράφο τον θυμόμαστε με αγάπη και νοσταλγία. Πικροδάφνες και τριανταφυλλιές στόλιζαν το χώρο της οθόνης, το αγιόκλημα είχε αγκαλιάσει τα καφασωτά και σκόρπιζε την ευωδιά του, εκείνες τις μαγικές καλοκαιρινές νύχτες, που μπορούσαμε ακόμα να ονειρευόμαστε κάτω από τα αστέρια.

Βιολέττα Σάντα

Οι φωτογραφίες περιλαμβάνονται στο Λεύκωμα που εξέδωσε το 2012 το βιβλιοπωλείο Τσιρίμπαση με τίτλο: «Λευκάδα αλισάχνη στα ίχνη της ζωής μας», ISBN: 978-960-99166-2-2

Προηγουμενο αρθρο
Ακριβοί στα λάχανα και φτηνοί στ’ αλεύρι
Επομενο αρθρο
Οι μικρές στάσεις μιας μεγάλης διαδρομής (Άγιος Νικήτας, Καλαμίτσι, Χορτάτα, Κομηλιό, Δράγανο, Αθάνι)

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.