HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΣουπιές με μελάνι από την Λευκάδα- Συνταγή Εύης Βουτσινά

Σουπιές με μελάνι από την Λευκάδα- Συνταγή Εύης Βουτσινά

Ένα παραδοσιακό λευκαδίτικο πιάτο, μια νηστίσιμη συνταγή της Εύης Βουτσινά

Υλικά
Ι κιλό σουπιές και το μελάνι τους
1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο
150 ml ελαιόλαδο
ελάχιστο αλάτι
μπόλικο μαύρο πιπέρι
Ι φλιτζανάκι κρασί αρετσίνωτο

Διαδικασία: Καθαρίζουμε τις σουπιές, αφαιρώντας το σκληρό στόμα που είναι ανάμεσα στα πλοκάμια. Βγάζουμε και κρατάμε σ’ ένα μπολάκι τις σακούλες με το μελάνι, χωρίς να τις σπάσουμε. Κόβουμε τις σουπιές κομμάτια. Τις πλένουμε σχολαστικά, να μην έχουν χώματα. Αν έχουν χοντρές πέτσες, τις αφαιρούμε κι αυτές. Βάζουμε το μισό λαδάκι στην κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε ελαφρά το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τις σουπιές και τα τσιγαρίζουμε όλα μαζί. Σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε τα μελάνια (όλα ή μερικά, αν δεν θέλουμε να γίνουν πολύ μαύρες). Προσθέτουμε νεράκι, πιπεράκι και ελάχιστο αλάτι. Αφήνουμε το φαγητό να βράσει μέχρι να μαλακώσουν οι σουπιές και να μείνουν με τη σάλτσα τους.

Αυτό το υπέροχο φαγάκι συμπληρώνεται με πατάτες ή ρύζι ή μακαρονάκι κοφτό. Λίγο πριν αποβράσουν οι σουπιές, ρίχνουμε το ανάλογο νερό και, όταν κοχλάσει, προσθέτουμε τις πατάτες κομμένες ή το ρύζι ή τα μακαρονάκια. θα προσθέσουμε και λίγο αλάτι και θα αφήσουμε το φαγητό να μαγειρευτεί και να απορροφηθούν τα περιττά υγρά.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι σουπιές δεν πρέπει να είναι κατεψυγμένες, γιατί τότε το μελάνι είναι γκριζωπό και δεν μαυρίζει με τίποτα.

Προηγουμενο αρθρο
Κάλεσμα σε στάση εργασίας του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου
Επομενο αρθρο
Περιδιαβαίνοντας την πόλη της Λευκάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.