HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΣτα απομεινάρια του χρόνου

Στα απομεινάρια του χρόνου

Είναι που η μαγική δύναμη της φύσης διάλεξε το ομορφότερο κομμάτι γης για να στεριώσει τούτο το χωριό, είναι που εκείνα τα χρόνια του ανθρώπου τα χέρια έπιαναν το χώμα και του δίνανε ζωή, είναι που τα χρόνια που πέρασαν άφηναν πίσω τους βαθιά χαραγμένα τα σημάδια της ζωής… είναι και τόσα άλλα που σε κάνουν κάθε φορά στη θέα ενός ερειπωμένου σπιτιού να στέκεσαι ακίνητος, αμίλητος, σαν σε ιερή στιγμή.

Η Καρυά περασμένων εποχών, ανασαίνει βαριά ανάμεσα στα απομεινάρια των γκρεμισμένων σπιτιών. Αυτή η Καρυά, του προπάππου σου, είναι που σε δένει με το παρελθόν και σε διδάσκει για το μέλλον. Κι αφού οι άνθρωποι φεύγουν, μένουν ετούτα δω τα χαλάσματα για να σου θυμίζουν, ποιος σε γέννησε και τι πέρασε για να σε αναθρέψει.

50

Δέος και συγκίνηση σαν η ματιά σου σταματάει στο πρώτο σκαλοπάτι, κι άμα το βήμα σου σε πάει πιο κοντά, το μυαλό σου αρχίζει και πλάθει σενάρια, για τη ζωή που πέρασε από δω, για τους ανθρώπους που έζησαν εδώ, για ιστορίες γνήσιες, αληθινές μα και για παραμύθια από του πρεσβύτερου τα χείλη.

51

Και δεν είναι λίγα τα παλιά, τα ερειπωμένα σπίτια σε τούτο το χωριό. Σε κάθε γειτονιά αντικρίζεις τη χάρη τους. Πέτρινα, διώροφα τα περισσότερα με μεγάλες αυλές και λίθινα πεζούλια.

52

Κάποια βρίσκονται σε άριστη κατάσταση, κάποια άλλα απλά αποστέκουν. Κάποια συγκρατούν ακόμα τμήμα από τη στέγη και τα εξώφυλλά τους, κάποια άλλα μόνο τους σιδερένιους μεντεσέδες τους, καλά μπηγμένους ανάμεσα στις πέτρες των τοίχων τους.

53

54

55

56

Κάποια κρύβουν μικρούς θησαυρούς, όπως τα παλιοσίδερα των βαρελιών, τις κοκέτες, τα άδεια μπαούλα, τη σαπισμένη σερβάντα, μπορεί και κάποιο κουρέλι ή κάποιο παλιό ρούχο.

5758

Κάθε σπίτι μια οικογενειακή ιστορία. Από αυτές που σαν τις ακούσεις θα ανατριχιάσεις από θαυμασμό. Αυτές οι ιστορίες από τα παλιά, τα χρόνια της φτώχειας, τα χρόνια της αδιάκοπης δουλειάς, της στέρησης, σαν να ξεπηδούν από τους αρμούς των τοίχων, όπως οι φετινές ανοιξιάτικες μαργαρίτες στα ανώφλια των σπιτιών.

59

Στα κατώγια του κάθε σπιτιού φαίνεται η ¨θέση¨ του κάθε νοικοκυραίου. Ακόμα και σήμερα, αυτά τα σκονισμένα κατώγια, με τα χαλάσματα, τα παλιοβάρελα, τα σκουριασμένα στις πόρτες κλειδιά, μαρτυρούν τον πλούτο ή τη φτώχεια. Γιατί υπήρχαν κατώγια με τα βαρέλια γεμάτα λάδι και κρασί. Υπήρχαν και άλλα με τα βαρέλια μισογεμάτα ή και άδεια.

6465

Γιατί υπήρχαν άνθρωποι που πέρασαν το βιός τους χωρίς πολλές στερήσεις. Υπήρχαν και άλλοι που όταν τους κερνούσε ο λιτροβιάρης μια φέτα ζεστοφούρνι με λάδι, το παίρναν στο σπίτι τους για να ταΐσουν μια μπουκιά από δαύτο τα παιδιά τους.

60

Τούτες οι ιστορίες μέσα απ΄τα κατώγια είναι που μεγαλώσανε τις καινούριες γενιές. Και ήταν πάντοτε στην κρίση του καθενός αν θα τις κράταγε “Ευαγγέλιο” ή θα τις απίθωνε στην άκρη του μυαλού, μαζί με τόσες άλλες, ασήμαντες και ανούσιες.

Μπορεί και να΄ναι ευλογία για σένα και για τον καθένα που στην Καρυά υπάρχουν αυτά τα απομεινάρια. Είναι ευλογία που μπορείς να ακουμπήσεις τον τοίχο του πατρικού σου. Να περπατήσεις στη αυλή που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν οι πρόγονοί σου, αυτοί στις ασπρόμαυρες φωτογραφίες με το δαντελωτό τελείωμα στις άκρες που έχεις καταχωνιασμένες στο συρτάρι σου.

Αυτές που δείχνουν τη λυγερόκορμη μάνα σου ντυμένη με τη λευκαδίτικη φορεσιά να στέκει δίπλα στον τοίχο του πατρικού σου, σε αυτό τον τοίχο που χρόνια ολόκληρα καταρρέει. Σε αυτό τον τοίχο που έχεις ακόμα την τύχη να μπορεί να αντικρίσεις, να ακουμπήσεις, κι άμα σου περισσέψει δύναμη και πείσμα, ίσως να ξαναχτίσεις.

61

Σίγουρα άμα έχεις θέληση, πάνω σε τούτα τα απομεινάρια του χρόνου, μπορείς να χτίσεις ένα κομμάτι ζωής, αυτό που για τα παιδιά σου θα αποτελέσει το δικό τους συνδετικό κρίκο με σένα. Γιατί θα έχεις υπόψη σου πως οι πέτρες του σπιτιού που μεγάλωσε ο καθένας είναι σαν τα κύτταρα στο σώμα του. Θα στο επιβεβαίωνε και ο προπάππος σου, αν δεν το έχει ήδη κάνει μέσα από τις αφηγήσεις του.

6362

Πηγή: karyalefkadas.blogspot.gr

Προηγουμενο αρθρο
23 χρόνια χωρίς την Μάρλεν Ντίτριχ
Επομενο αρθρο
Η Λευκάδα του ’80 σε άσπρο – μαύρο (Η διάσωση της γάτας!)

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.