HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣτην Πακιστανή Μαλάλα και τον Ινδό Σατιάρτι το Νομπέλ Ειρήνης

Στην Πακιστανή Μαλάλα και τον Ινδό Σατιάρτι το Νομπέλ Ειρήνης

Η πακιστανή Μαλάλα Γιουσαφζάι και ο ινδός Καϊλάς Σατιάρτι είναι οι φετεινοί νικητές του Νομπέλ Ειρήνης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Σουηδικής Ακαδημίας, το βραβείο απονέμεται για τον αγώνα τους εναντίον της παιδικής καταπίεσης των παιδιών και το δικαίωμα όλων των παιδιών στην εκπαίδευση.

“Τα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο και να μην γίνονται αντικείμενα οικονομικής εκμετάλλευσης”, δήλωσε ο πρόεδρος της νορβηγικής επιτροπής του Νομπέλ, Θόρμπγερν Γιάγκλαντ.

Επιδεικνύοντας μεγάλο θάρρος και διατηρώντας την παράδοση του Γκάντι, ο Καϊλάς Σατιάρτι ηγήθηκε ειρηνικών διαδηλώσεων κατά της εκμετάλλευσης των παιδιών για οικονομικό όφελος. Ο Ινδός ακτιβιστής έχει επίσης συμβάλει στην ανάπτυξη σημαντικών διεθνών συμβάσεων για τα δικαιώματα του παιδιού. “Είναι μια τιμή προς όλα αυτά τα παιδιά που εξακολουθούν να υποφέρουν σε συνθήκες δουλείας, καταναγκαστικής εργασίας και τράφικινγκ”, δήλωσε ο Σατιάρτι προς το ειδησεογραφικό δίκτυο CNN-IBN μετά την ανακοίνωση του βραβείου.

Η Μαλάλα Γιουσαφζάι είναι μαθήτρια από το Πακιστάν. Το 2012 σώθηκε από την δολοφονική επίθεση των Ταλιμπάν, επειδή υποστήριζε το δικαίωμα στην εκπαίδευση των κοριτσιών, κάτι για το οποίο αγωνίζεται μέχρι σήμερα. Στα 17 της χρόνια κατάφερε να είναι η νεώτερη νικήτρια στα 114 χρόνια της ιστορίας του Νομπέλ. Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ναουάζ Σαρίφ εξέφρασε, σε ανακοίνωση που εξέδωσε μερικά λεπτά μετά την ανακοίνωσή του βραβείου, την ικανοποίησή του για τη βράβευση της Μαλάλα, χαρακτηρίζοντάς την “το καμάρι του Πακιστάν”.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ειρηνική παγκόσμια ανάπτυξη είναι να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των παιδιών και των νέων. Σε περιοχές που μαστίζονται από συγκρούσεις η βία μεταβιβάζεται από γενιά σε γενιά, σημειώνεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής.

Η Επιτροπή υπογραμμίζει τη σημασία του γεγονότος ότι ένας ινδουιστής και μια μουσουλμάνα, ένας Ινδός και μια Πακιστανή, ενώνονται σ’ ένα κοινό αγώνα για την εκπαίδευση και κατά του εξτρεμισμού. Έχει υπολογιστεί ότι υπάρχουν 168 εκατομμύρια εργαζόμενα παιδιά σε όλο τον κόσμο σήμερα. Το 2000 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν κατά 78 εκατομμύρια υψηλότερο. Ο κόσμος έχει έρθει πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου της εξάλειψης της παιδικής εργασίας, σύμφωνα με την σχετική ανκοίνωση.

Η απονομή του βραβείου, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1,1 εκατ. δολαρίων, θα γίνει στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου, επέτειο του θανάτου του σουηδού βιομηχάνου Άλφρεντ Νομπέλ, ο οποίος θέσπισε το βραβείο το 1895 με τη διαθήκη του.

Ο αγώνας για τα δικαιώματα των παιδιών και των εφήβων συμβάλλει στην υλοποίηση της «αδελφοσύνης μεταξύ των εθνών», όπως αναφέρει ο Άλφρεντ Νομπέλ στη διαθήκη του ως ένα από τα κριτήρια για το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης.

ΠΗΓΗ: www.kathimerini.gr

Προηγουμενο αρθρο
«Γιατροί Χωρίς Κόμματα»: Ανακοίνωση-Κάλεσμα
Επομενο αρθρο
Το όνομα της Αννας Πολλάτου θα πάρει το αεροδρόμιο της Κεφαλονιάς

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.