HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΣτις δημοτικές εκλογές η Λευκάδα έκανε την ανατροπή!

Στις δημοτικές εκλογές η Λευκάδα έκανε την ανατροπή!

Η παραπάνω φράση ή παρόμοιες, ακούστηκαν κατά κόρον αμέσως μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Να σημειώσουμε κατ’ αρχή το μεγάλο ποσοστό αποχής που καταγράφηκε στις δημοτικές εκλογές. Ξεπέρασε το 40%. Αυτό κατά τη γνώμη μου, είναι ένα ανατρεπτικό στοιχείο, αλλά σίγουρα δεν αναφέρονται σ’ αυτό όσοι μιλάνε για ανατροπή. Σε ότι αφορά τις δημοτικές εκλογές στο νησί μας, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος της πρώτης Κυριακής, δεν έχουμε κανένα δείγμα, ότι οι πολίτες ψηφίσαμε με γνώμονα την ανατροπή. Το αντίθετο θα έλεγα. Δεν εξηγείται με τη λογική, μέσα στη βδομάδα που μεσολάβησε, να γίναμε ξαφνικά όλοι υπέρμαχοι της ανατροπής, γιατί ανατροπή πρωτίστως σημαίνει όχι αλλαγή καρέκλας, αλλά ξεβόλευα πολλών.

Ας ξεκινήσουμε προσπαθώντας με την κοινή λογική να εξηγήσουμε τι σημαίνει ανατροπή μιας υπάρχουσας κατάστασης και στην περίπτωση μας στο Δήμο, στη σφαίρα τόσο των ιδεών όσο και της καθημερινής διαχείρισης του.

Η ανατροπή λοιπόν πρέπει να αποσκοπεί στη σωστή διαχείριση της καθημερινότητας των δημοτών, στην παροχή ενός μίνιμουμ ποιότητας ζωής, και στη δημιουργία ανθρώπινων και πολιτισμένων συνθηκών διαβίωσης.

Ανατροπή γίνεται όταν η δημοτική αρχή βάζει τα συμφέροντα του συνόλου των δημοτών πέρα και πάνω από κομματικές, πολιτικές και απαρχαιωμένες αγκυλώσεις κι αν χρειαστεί συγκρούεται μαζί τους.

Ανατροπή δεν γίνεται όταν η Δημοτική αρχή χαϊδεύει αυτιά και τα έχει καλά με όλους. Όσο περισσότερες ομάδες, ομαδούλες και συμφέροντα δυσαρεστήσει, τόσο καλύτερη δουλειά κάνει στον τομέα του γενικού καλού και του κοινού συμφέροντος.

Ανατροπή είναι να δημιουργήσεις συνθήκες ισονομίας και ισοπολιτείας απέναντι σε όλους τους πολίτες. Δεν μπορεί να είναι συζητητές και παράγοντες της κάθε δημοτικής αρχής όσοι εξ συστήματος δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς ύδρευσης, την κατάληψη δημόσιου χώρου και όλα τα παράσιτα του δημόσιου βίου. Δεν μπορεί ο Δήμος να ανοίγει δρόμους που εξυπηρετούν πρόσβαση στα χωράφια ορισμένων δημοτών, όταν δεν έχει ανοίξει τους δρόμους που οδηγούν στα σπίτια.

Δεν είναι ανατροπή να προσλαμβάνεις συνεχώς εργάτες στην καθαριότητα, να βρίζεις το κράτος για έλλειψη κονδυλίων και να έχεις πολίτες που βρωμίζουν τους δημόσιους χώρους. Αυτό από μόνο του είναι συντήρηση και αποτυχία. Η διαχείριση των σκουπιδιών αφορά και αυτούς που τα παράγουν και το Δήμο που έχει αναλάβει τη συγκομιδή τους.

Ανατροπή είναι να κακοκαρδίσεις όλους όσους εις βάρος του κοινωνικού συνόλου λυμαίνονται και καταπατούν τους δημόσιους χώρους. Είναι συντήρηση, λαϊκισμός και υποκρισία, να διαμαρτύρεσαι για τη δημόσια περιουσία όταν αυτή καταγράφεται στα κατάστιχα του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ όλο το υπόλοιπο διάστημα αδιαφορείς.

Δεν είναι ανατροπή οι καταγγελίες και οι φωνές, ούτε η νοοτροπία «πέσε πίτα να σε φάω» αλλά οι κινήσεις εκείνες και οι πολιτικές, που αποσκοπούν στη δραστηριοποίηση το Δήμου, στην καλλιέργεια υγιών σχέσεων με τους δημότες, όπου καθένας γνωρίζει τόσο τα όρια, όσο και τις υποχρεώσεις του, τις οποίες πρέπει να τηρούν αμφότεροι.

Ανατροπή είναι αλλαγή του ύφους και ήθους στην διαχείριση της εξουσίας. Η αποφυγή «συναλλαγών» με κάθε είδους παράσιτο που συνήθως αναπτύσσεται πέριξ κάθε εξουσίας. Κάποτε πρέπει ξεκάθαρα ν’ αποφασίσει η εκάστοτε δημοτική αρχή με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει, αν δεν θέλει να είναι κιμάς.

Ανατροπή είναι η σε καθημερινή βάση δημιουργία και καλλιέργεια όλων εκείνων των πράξεων που στοχεύουν στην εκπαίδευση των δημοτών ώστε να σέβονται και να προστατεύουν οι ίδιοι, τόσο τους δημόσιους/ δημοτικούς χώρους όσο και τα δημόσια συμφέροντα. Η λειτουργία του δήμου και η σχέση του με τους δημότες, είναι αμφίδρομη. Αναπτύσσεται και εξελίσσεται παράλληλα.

Ανατροπή είναι ο σεβασμός και η σωστή διαχείριση των χρημάτων τόσο του κράτους όσο και των δημοτών, σε έργα που εξυπηρετούν ουσιαστικές και πραγματικές ανάγκες, και όχι κινήσεις ψηφοθηρικές και εντυπωσιασμού.

Ανατροπή είναι ο σεβασμός στα δικαιώματα όλων των πολιτών. Δεν έχουν περισσότερα δικαιώματα «ομάδες», και «παρέες» που «φωνάζουν», ή απλώς έχουν τρόπους πίεσης και επηρεασμού της εκάστοτε δημοτικής αρχής.

Η μέχρι τώρα διαχείριση των δήμων και όχι η Μέρκελ, φέρει μεγάλη ευθύνη για τη γενικότερη κατάντια της χώρας αλλά και για τα προβλήματα των δημοτών. Θα ήταν ευχής έργο αν οι δημότες, αλλά και οι νέοι τοπικοί άρχοντες θέλαμε πραγματική ανατροπή και όχι αλλαγή τερμάτων συνεχίζοντας τον ίδιο αποτυχημένο αγώνα.

Αν η νέα δημοτική αρχή θα είναι ανατρεπτική σε σχέση με όλες τις προηγούμενες, μέλει να αποδειχτεί.

Βιολέττα Σάντα

Προηγουμενο αρθρο
Σαν σήμερα 10/06 (1944) : Η αποτρόπαια Σφαγή του Διστόμου
Επομενο αρθρο
Ακυβερνησία και διάσωση επιβαινόντων Ι/Φ σκάφους στη Λευκάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.