HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΣτους Σκάρους για ρίγανη

Στους Σκάρους για ρίγανη

Η άνοδος στους Σκάρους για τη συλλογή ρίγανης πριν από μερικά χρόνια ήταν μια όμορφη εκδρομή. Στην επιστροφή φέρναμε όλοι από ένα ή δυο ματσάκια ρίγανης.

Τα τελευταία χρόνια όμως η συλλογή της ρίγανης από τους Σκάρους έχει γίνει μια επικερδής επιχείρηση. Φορτηγάκια ανεβαίνουν στο βουνό και αποψιλώνουν ολόκληρες περιοχές. Αυτό θα μπορούσε να μην είναι κατ’ ανάγκη τόσο κακό. Φοβόμαστε όμως, πως όσοι εμπορεύονται την ρίγανη δεν την συλλέγουν με προσοχή αλλά την ξεριζώνουν. Αυτό είναι το άσχημο.

Η ρίγανη των Σκάρων είναι ξεχωριστή. Περιέχει πλήθος αιθέριων ελαίων προεξαρχόντων των thymol και carvacrol. Όσοι είναι από την πόλη και μάζευαν ρίγανη τα παλιότερα χρόνια από την περιοχή του Αγίου Αντώνη, έχουν να το λένε γι΄ αυτή την ανεπανάληπτη μυρωδάτη ρίγανη των Σκάρων.

Κάναμε μια μικρή εκδρομή στους Σκάρους με αρχηγό και ξεναγό την Ασπασία Σούνδια, η οποία γνωρίζει την περιοχή πολύ καλά. Παρά τη ζεστή μέρα, η βόλτα ήταν απολαυστική. Η θέα από εκεί ψηλά είναι ανεπανάληπτη και η φύση απλώνεται δίπλα σου σε όλο το μεγαλείο της. Μαζέψαμε τη ρίγανη της χρονιάς και επιστρέψαμε «πλούσιοι» και χαρούμενοι.

Το τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου θεωρείται η κατάλληλη εποχή για συγκομιδή ρίγανης. Ποτέ δεν ξεριζώνουμε τη ρίγανη. Κόβουμε με το χέρι κλαδιά μήκους 25 εκατοστών περίπου. Εμείς για το κόψιμο χρησιμοποιήσαμε ψαλίδες. Φτιάχνουμε με τα κλαδάκια της ρίγανης που κόβουμε μικρά μπουκέτα και τα δένουμε με ένα σκοινί. Προτιμάμε να ξεραίνουμε την ρίγανη σε σκιά. Μόλις ξεραθεί είναι έτοιμη για τρίψιμο και αποθήκευση.

Προηγουμενο αρθρο
Διονύσης Χατζηδάκης, ο δήμαρχος που δάμασε τους συμβασιούχους
Επομενο αρθρο
Ενίσχυση του δικτύου ύδρευσης του Μεγανησίου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.