HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΣτο καλύτερό μας «οικόπεδο» θα χτίσουμε εργοστάσιο σκουπιδιών!

Στο καλύτερό μας «οικόπεδο» θα χτίσουμε εργοστάσιο σκουπιδιών!

Κοιτάξτε και θαυμάστε αυτές τις δυο φωτογραφίες. Έχουν τραβηχτεί για άλλο σκοπό αλλά δεν καταφέρνουν να κρύψουν την ομορφιά και την μοναδικότητα του τοπίου. Τις δημοσίευσε ο δήμαρχος για να μας πληροφορήσει πως άδειασε ο χώρος που είχε καλυφτεί από τα δέματα των σκουπιδιών.

(Με το κείμενο που τις συνόδευε, ο δήμαρχος, ευλογούσε τα γένια του που μεταφέρθηκαν όλα τα δέματα των σκουπιδιών στον ΧΥΤΑ Παλαίρου. Και  ευλογούσε μόνο τα δικά του γένια,  αν και  όλοι οι υπόλοιποι στη Λευκάδα γνωρίζουν, πόσο σημαντική υπήρξε  η συμβολή του βουλευτή αλλά και πόσο έντονη παρουσιάστηκε η βούληση της κυβέρνησης για την επίλυση του προβλήματος στη δεδομένη στιγμή.  Αν δηλαδή δεν υπήρχαν οι δυο αυτοί καταλυτικοί παράγοντες, διατηρώ αμφιβολίες ποια λύση θα μπορούσε να βρεθεί με μόνη την προσπάθεια του δημάρχου.)

Αυτό λοιπόν το εκπληκτικό «οικόπεδο», ο δήμαρχος,  ο κ. Σολδάτος που τον στηρίζει, και άλλοι  στο δημοτικό συμβούλιο, το προορίζουν για χώρο εγκατάστασης του εργοστασίου, που θα επεξεργάζεται τα σκουπίδια της Λευκάδας και της Βόνιτσας!  Αποτελεί συνέχεια  μιας ιδέας   που ξεκίνησε το…  2008 και οριστικοποιήθηκε το 2011. Τόσο πρόσφατη!

 Μετά από 12 χρόνια  με όλα όσα έχουν μεσολαβήσει, υπάρχουν εκλεγμένοι αντιπρόσωποί μας στο δημοτικό συμβούλιο που δεν βλέπουν πέρα από την μύτη τους και δεν ενδιαφέρονται να κοιτάξουν παραέξω.

Ποιος αλήθεια από μας τους… κανονικούς ανθρώπους θα έφτιαχνε σε αυτό το οικόπεδο -φιλέτο, εργοστάσιο σκουπιδιών; Όταν θα μπορούσε π.χ. να γίνει μια νέα Μαρίνα  και με τα χρήματα που θα εισέπραττε ο Δήμος,   να στέλνει τα σκουπίδια μας ακόμα και στην… Κρήτη!  (Σχήμα λόγου η Κρήτη για όσους δεν το κατάλαβαν).

Θα κατασκευάσουμε λέει ένα εργοστάσιο σκουπιδιών με βάσει ένα σχέδιο  που σέρνεται από το 2008. Υπάρχει σε άλλο μέρος της Ελλάδας  παρόμοιο;  Πως λειτουργεί; Έχει μελετηθεί το πόσο θα μας κοστίζει συγκριτικά με άλλες λύσεις; Υπάρχει δυνατότητα από τη μεριά του Δήμου   να το διαχειριστεί, καθώς η λειτουργία του δεματοποιητή έχει ήδη ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρεία;   Μπορεί αυτό να αποτελέσει λύση, όταν θα μας επιβαρύνει με τα σκουπίδια της Βόνιτσας και  με τη  μεταφορά του υπολείμματος στην Πάλαιρο για θάψιμο;  Ένα συνεχές πήγαινε-έλα στους δρόμους της Λευκάδας με φορτία σκουπιδιών και υπολείμματος…

Στα 12 χρόνια που μεσολάβησαν από το 2008 άλλαξαν τα πράγματα. Η εμπειρία στη διαχείριση των απορριμμάτων,  η κοινή λογική καθώς και η πρακτική των τελευταίων χρόνων έδειξε, πως μπορεί να είναι καλύτερα διαχειρίσιμες και αποδοτικές μεγάλες μονάδες σε κομβικά σημεία της χώρας παρά τα μικρά «καλυβάκια εδώθε και κείθε».

Υπάρχει ήδη έτοιμο εργοστάσιο στα Γιάννενα και μέσα στα επόμενα δυο χρόνια θα κατασκευαστεί και στο Αγρίνιο. Ο κάθε σώφρων άνθρωπος θα φρόντιζε να απαλλαγεί μια και καλή από τα σκουπίδια του οριστικά. Αν μάλιστα έβαζε στόχο υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης,  μειώνοντας αντίστοιχα τον όγκο των οργανικών απορριμμάτων, οποιαδήποτε χωροταξική επιλογή μεταφοράς κι αν έκανε, θα μπορούσε να είναι οικονομικότερη.  Εκεί βρίσκεται το «μυστικό», στην ανακύκλωση.

Δεν υπάρχει κανένα λογικό επιχείρημα που να συνηγορεί στην κατασκευή εργοστασίου στο καλύτερο οικόπεδο της Λευκάδας αλλά ούτε και αλλού στο νησί, αφού μας δίνεται η δυνατότητα να διαλέξουμε όποιο μέρος έκτος νησιού είναι  συμφερότερο για μας. Σήμερα δεν υπάρχει ούτε νομοθετικό κώλυμα.

Από όσο πληροφορήθηκα, σε κάποιο  δημοτικό συμβούλιο μόνο η παράταξη  «Δίαυλος» έθεσε  θέμα  την μη κατασκευή του εργοστασίου στις παλιές Αλυκές. Τι γίνεται με την παράταξη του Δημάρχου, και του κ. Σολδάτου;  Είναι τόσο κοντόφθαλμοι;  Δεν είναι συνέπεια, να ακολουθείς…  σκιές 12 χρόνων. Είναι έλλειψη ευελιξίας και αδυναμία να κοιτάξεις κατάματα το μέλλον.

Υπάρχει ένας παράγοντας που πολύ φοβάμαι πως μας δίνει εξήγηση για την στάση   του δημοτικού συμβουλίου στο θέμα. Αυτό λέγεται λαϊκισμός για κάποιους και ιδεοληψία για άλλους.

Εξηγούμαι: Το εργοστάσιο στα Γιάννενα κατασκευάστηκε με την σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, τα περίφημα και κατασυκοφαντημένα ΣΔΙΤ  -έτσι κατασκευάστηκε, αν δεν κάνω λάθος, και το κτίριο της Πυροσβεστικής. Πιθανόν με τον ίδιο τρόπο να κατασκευαστεί και το εργοστάσιο στο Αγρίνιο. Αυτή είναι η εξήγηση της στάσης όλων.

Όπως ανέφερα και παραπάνω ο δεματοποιητής  από τη αρχή λειτουργεί από ιδιώτη. Ευνόητο είναι πως και το εργοστάσιο -αν γίνει-  πάλι με  ιδιώτη θα λειτουργήσει!

Οι ιδεοληπτικοί όμως δεν έχουν σχέση με τη λογική, ούτε με τους αριθμούς, ούτε κοιτούν  το συμφέρον μας. Θα αρχίσει… τζερτζελές για  δήθεν  ιδιωτικοποίηση των σκουπιδιών! Γνωστό το μοτίβο και πολυκαιρισμένο. Και παρότι οι ιδεοληπτικοί είναι μειοψηφία, κάνουν θόρυβο πολύ μεγαλύτερο από το εκτόπισμά τους.

 Τι γίνεται όμως με τους μη ιδεοληπτικούς;  Στην περίπτωση μας η άρνηση τους να αντιμετωπίσουν την κατάσταση κατάματα, δείχνει λαϊκισμό. Είναι χειρότερος από την ιδεοληψία. Χρειάζονται κότσια για να συγκρουστείς και να βγεις μπροστά.  Κανένας από όσους επιθυμούν να περάσουν τη θητεία τους… βελούδινα δεν είναι διατιθέμενος να συγκρουστεί,  όταν θα του κρεμάσουν πανό έξω στο Διοικητήριο.

Είναι η ίδια περίπτωση με το νερό και την ΕΥΔΑΠ. Για ιδιωτικοποίηση του νερού μιλούσαν τότε. Θα ερχόταν η κρατική ΕΥΔΑΠ, μας έλεγαν, να ιδιωτικοποιήσει  το νερό…  που δεν είχαμε!  Λες και είχαμε τις πηγές της   ΚΟΡΠΗΣ! Το νερό μας είναι ελάχιστο και κακής ποιότητας, για αυτό εξάλλου φέραμε νερό από τον Λούρο. Κι όμως, μια μειοψηφία  κατόρθωσε και ακύρωσε τη λύση του προβλήματος, τις συνέπειες του οποίου υφιστάμεθα κάθε μέρα.

Το πρόβλημα του εργοστασίου σκουπιδιών -στο καλύτερο οικόπεδο του νησιού- είναι ένα σοβαρό θέμα που μπορεί να καθορίσει το μέλλον του νησιού, ας μην κάνουμε το ίδιο λάθος.

Ο Δημοτικός Σχολιαστής

Προηγουμενο αρθρο
Θανάσης Καββαδάς: «Το Υπουργείο Ανάπτυξης σε ετοιμότητα για να χρηματοδοτήσει έργα και δράσεις για την Λευκάδα»
Επομενο αρθρο
Απόστολος Κάτσενος: ο δάσκαλος, ο ιεροψάλτης, ο οικογενειάρχης!

2 Σχόλια

  1. Λουδοβίκος
    18 Σεπτεμβρίου 2020 at 18:14 — Απάντηση

    Ούτε η αγορά του δεματοποιητή ήταν απαραίτητη (που αύξησε αρκετά τα δημοτικά τέλη) χωρίς να παράγει κανένα αποτέλεσμα.Μα οι κατευθύνσεις των υπηρεσιακών βλέπεις…Δεν χρειάζονταν ιδιαίτερες γνώσεις για να γνωρίζει και ο πιο απλός ανθρωπος τι συνέβη με όσους Δήμους αγόρασαν δεματοποιητή.Θα ήταν αρκετή μια αναζήτηση στο Google (βλέπε Κρήτη).Μα εξάλλου οι ΣΜΑ έτοιμοι ήταν για να “ταξιδεύουν¨ τα σκουπίδια εκτός Λευκάδας.Ο λάθος σχεδιασμός που ξεκίνησε( αν δεν κάνω λάθος επί Δημαρχίας Φέτση)και συνεχίζεται ακόμη θα καταδικάσει ένα νησί σε δυσβάσταχτα δημοτικά τέλη (το κόστος λειτουργίας του εργοστασίου υπολογίζεται σε 2,6 εκατομμ.ευρώ),και μια απερίγραπτη όχληση.Και όλα αυτά και όχι μόνο για ενός τύπου εργοστάσιο επεξεργασίας σκουπιδιών ξεπερασμένο-παρωχημένο δίπλα στη Πόλη.Θα συμφωνήσω με το “Δημοτικό σχολιαστή” για το εργοστάσιο.Δεν συμφωνώ για το θέμα με την ΕΥΔΑΠ Νήσων ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό.Δεν έχει σχέση το ένα με το άλλο και απορώ πως τα συνδέει.Αν είχε διαβάσει τη σύμβαση μεταξύ Δήμου-ΕΥΔΑΠ Νήσων θα ήξερε πως δεν πρόκειται για ιδιωτικοποίηση του νερού μόνο αλλά για μια αποικιοκρατική σύμβαση με δυσβάσταχτους όρους για το Λευκαδίτικο λαό.

  2. Κωστας
    16 Σεπτεμβρίου 2020 at 01:58 — Απάντηση

    Πολύ σωστα

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.