HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΣυλλυπητήρια επιστολή για το χαμό του Χριστόφορου Σκλαβενίτη

Συλλυπητήρια επιστολή για το χαμό του Χριστόφορου Σκλαβενίτη

Ο Εμπορικός Σύλλογος Ελλομένου εκφράζει την βαθιά του θλίψη και τα ειλικρινή του συλλυπητήρια για τον χαμό του Λευκαδίτη Χριστόφορου Σκλαβενίτη, ανθρώπου των γραμμάτων και των τεχνών.

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ : Μικρό Αφιέρωμα

Από το 1977 ζει και εργάζεται στα Χανιά ένας ανήσυχος άνθρωπος των Γραμμάτων και της Τέχνης, ο Χριστόφορος Σκλαβενίτης. Καταξιωμένος κεραμίστας, δόκιμος ποιητής, παθιασμένος ερευνητής της λαϊκής παράδοσης.

Γεννήθηκε στον Πόρο Λευκάδας στις 27-4-1926. Αριστούχος της Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών, τμήμα γλυπτικής και υπότροφος του Ι.Κ.Υ. στην Ιταλία (Φαέντσα, διπλωματούχος τεχνολόγος κεραμίστας).

Εργάστηκε πολλά χρόνια στον κλάδο της καλλιτεχνικής χειροτεχνίας, παρουσίασε έργα του σε καλλιτεχνικές εκθέσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ν .Υόρκη & Χανιά. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές. Έχει τιμηθεί με το βραβείο της Ιταλικής Γερουσίας για τη συμμετοχή του στον Διεθνή Διαγωνισμό Κεραμικής στην Φαέντσα το 1962 ενώ του έχει απονεμηθεί το μετάλλιο του Γεωργίου Σταύρου.

Έχει ασχοληθεί με την έρευνα της κεραμικής, σε διάφορα πεδία, είτε τεχνολογίας και εφαρμογών (έρευνα για την μινωική μάζα – την οποία και παρουσίασε στο Δ` Κρητολογικό Συνέδριο – ρακού, στάχτες κλπ) είτε όσον αφορά στην παράδοση και την λαϊκή παραδοσιακή κεραμική. Δίδαξε επί σειρά ετών κεραμική στη σχολή Κολυμπαρίου Χανίων και στην Σχολή Αγ. Σοφίας Αποκορώνου. Έχει εκδώσει την μελέτη του για τα μοιρολόγια του τόπου καταγωγής του («Μοιρολόγια του Πόρου Λευκάδας») και την μελέτη «Λαϊκή αγγειοπλάστες Σελίνου και δυτικής Κρήτης».

Η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ελλομένου

Ελένη Ροντογιάννη

9
Διαβάστε περισσότερα για τον Χριστόφορο Σκλαβενιτη [εδώ]

Προηγουμενο αρθρο
Κυκλοφόρησε το νέο φύλλο της εφημερίδας «Αντίλαλοι απ’ τους Σκάρους»
Επομενο αρθρο
Ανακοίνωση Εργατικού Κέντρου Λευκάδας για την Εργατική Αλληλεγγύη

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.