HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΣυνεχίζουν τα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού στο Μεγανήσι…

Συνεχίζουν τα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού στο Μεγανήσι…

Τα πρώτα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού στο Μεγανήσι εμφανίστηκαν στα μέσα του περασμένου Σεπτέμβρη. Ο άγνωστος μέχρι τότε ιός παραπλάνησε στην αρχή τους κτηνοτρόφους καθώς τα κρούσματα ήταν αραιά και δεν πολυέδωσαν σημασία. Ο ιός όμως εξαπλώθηκε σύντομα, είχε ξεκάθαρα συμπτώματα και τα κοπάδια που είχαν προσβληθεί μέρα με τη μέρα μειώνονταν σε αριθμό.

Η κτηνιατρική υπηρεσία της περιφέρειας που σημειωτέον αποτελείται μόνο από έναν κτηνίατρο για όλο το νομό, δηλώνει ανύμπορη να βοηθήσει τους κτηνοτρόφους που βλέπουν τα ζώα τους να χάνονται καθημερινά. Ο ιός μεταφέρεται με ένα είδος εντόμου το οποίο επιβιώνει στις υψηλές θερμοκρασίες και στα υγρά σημεία των στάβλων. Γι αυτό και πιστεύουν ότι το φαινόμενο θα σταματήσει εφόσον πέσουν οι θερμοκρασίες.

Εμβόλιο για τα ζώα δεν υπάρχει προς το παρόν και η μοναδική αντιμετώπιση είναι ο ψεκασμός με εντομοκτόνα και η καύση ή το θάψιμο των νεκρών ζώων.

Τα ζώα που προσβάλονται είναι κυρίως πρόβατα στα οποία δικαιολογείται και αποζημίωση. Το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος κατά τους ειδικούς δεν έχει καταγραφεί αφού πολλοί είναι οι κτηνοτρόφοι ανα την Ελλάδα που δεν έχουν δηλώσει απώλειες φοβούμενοι προφανώς την εξάπλωση πανικού από την παραπληροφόρηση των συνεπειών.

Να σημειώσουμε ότι ο ιός είναι ακίνδυνος για τον άνθρωπο, δεν μεταφέρεται στο κρέας και στο γάλα, και τα ζώα που δεν έχουν νοσήσει είναι απόλυτα ασφαλή για βρώση όπως και τα προϊόντα τους.
Στο Μεγανήσι τα γνωστοποιημένα κρούσματα εμφανίζονται σε αρκετά κοπάδια, όχι όμως σε όλα, σύμφωνα με δηλώσεις πληγέντων κτηνοτρόφων.

Να σημειωθεί πως ο καταρροϊκός πυρετός μέχρι σήμερα έχει εξαπλωθεί σε 33 νόμους της χώρας, δηλαδή πρακτικά έχει επεκταθεί παντού στην Ελλάδα.Τα πρώτα κρούσματα εμφανίστηκαν από το καλοκαίρι του 2013.
Οσο αφορά στην αποζημίωση το θέμα έχει απασχολήσει την βουλή που προσπαθεί να εξοικονομήσει κονδύλια και να καταβληθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα οι αποζημιώσεις στους δικαιούχους.

(Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιστοσελίδας ΕΜΠΡΟΣ):

Ειδικότερα για το ζήτημα των αποζημιώσεων, ο κ. Κουκουλόπουλος δήλωσε ότι έχει γίνει πρόβλεψη για αυξημένη χρηματοδότηση του προγράμματος εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου για το 2015.
Το ύψος της αποζημίωσης για κάθε ζώο προσδιορίζεται από την αρμόδια επιτροπή που επιβλέπει τις θανατώσεις και κυμαίνεται από 80 έως 140 ευρώ, όπως γράφαμε τις προηγούμενες ημέρες.

Τα υπόλοιπα ζώα που πεθαίνουν από τη νόσο, μπορούν να αποζημιωθούν μέσω του προγράμματος αντιμετώπισης της μεταδοτικής σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας, όπως εξήγησε ο κ. Κουκουλόπουλος.

Σχετική ανακοίνωση έχει γίνει από τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές από τα τέλη του περασμένου Αυγούστου.
Το πρόγραμμα δίνει 30 ευρώ αποζημίωση για κάθε ζώο του οποίου προσκομίζεται το κεφάλι στην κτηνιατρική υπηρεσία.

Επίσης ο υπουργός εμφανίστηκε επιφυλακτικός απέναντι στις προτάσεις για εκπόνηση προγράμματος εμβολιασμού των κοπαδιών κατά του καταρροϊκού πυρετού. Ακόμη παραδέχθηκε πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τη στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών, αλλά και με αδήλωτα κρούσματα της νόσου.

Οι κτηνοτρόφοι πάντως που έχουν πληγεί στο Μεγανήσι δηλώνουν άγνοια της διαδικασίας, και προς το παρόν μετρούν απώλειες, θάβοντας ή καίγοντας τα νεκρά ζώα και καταγράφοντας απλώς τη σήμανση τους σε ειδικό έντυπο που προμηθεύτηκαν από την Κτηνιατρική Υπηρεσία Λευκάδος.

Πηγή: www.meganisitimes.gr

Προηγουμενο αρθρο
Προχωράει αήττητη η Νίκη, 61-48 επί του Ηρακλή
Επομενο αρθρο
Η Λευκάδα του ’80 σε άσπρο – μαύρο (Σκόρπιες αναμνήσεις)

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.