HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Λευκάδας: Συμμετοχή στην απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 23/9/2014

Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Λευκάδας: Συμμετοχή στην απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 23/9/2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΟΣΙΟΥΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ ΣΤΙΣ 23/9/2014

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ 24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΡΙΤΗ 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 10:00 ΣΤΟΝ ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΑΪΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ

Η κυβερνητική πολιτική, με τη δραματική έλλειψη σε προσωπικό και ην ελλιπή χρηματοδότηση, οδηγεί το Νοσοκομείο μας σε μεθοδευμένη υπολειτουργία, με σκοπό να το παραδώσει σαν «φύλο συκής» στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα που «αλωνίζουν» στο χώρο της υγείας. Η εμπειρία υπάρχει από τα προηγούμενα χρόνια, όπου υπηρεσίες όπως η καθαριότητα, τα πλυντήρια και μέρος της εστίασης έχουν παραδοθεί στους ιδιώτες με δραματικές συνέπειες για τους εργαζόμενους που εργάζονται σε αυτά, αλλά και τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Ήδη δρομολογείται από τη Διοίκηση του νοσοκομείου η πλήρη ιδιωτικοποίηση της κουζίνας με την μορφή catering από ιδιωτικό συνεργείο καθώς και η φύλαξη του νοσοκομείου μέσω ιδιωτικού συνεργείου security ενώ παράλληλα πριν από λίγους μήνες καταργήθηκε ο κλάδος των φυλάκων – νυχτοφυλάκων. Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι:

• Τι θα γίνουν οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις και ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός; Να σημειωθεί ότι τα πλυντήρια – στεγνωτήρια και τα σιδερωτήρια ρημάζουν μετά την απόφαση και των προηγούμενων Διοικήσεων για ιδιωτικό συνεργείο στον ιματισμό.

• Γιατί ενώ αποδεδειγμένα οι υπηρεσίες που ιδιωτικοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα από άποψη μείωσης του κόστους για το κράτος και κατά επέκταση για τον φορολογούμενο πολίτη, αλλά και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, επιλέγονται οι ιδιωτικοποιήσεις; Η απάντηση είναι ότι πρέπει να ανοιχτούν διάπλατα οι πόρτες νέων πεδίων κερδοφορίας για τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα μέσω αντεργατικών νομοθετημάτων που ψηφίζονται και εφαρμόζονται στη χώρα μας αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με ή χωρίς μνημόνιο από τις κυβερνήσεις, με τη σφραγίδα της Ε.Ε και του ΔΝΤ.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα για την ίδρυση Ανώνυμης Εταιρείας δημοσίου συμφέροντος «Εταιρεία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων – Ανώνυμη Εταιρεία (Ε.Σ.Α.Ν. ΑΕ)» με μετόχους τον Υπουργό υγείας, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα δημόσια νοσοκομεία και τις ιδιωτικές κλινικές.

Η εταιρεία αυτή θα επεξεργάζεται, θα μελετά και θα παρακολουθεί τα εργαλεία κοστολόγησης των υπηρεσιών υγείας. Βασικό εργαλείο είναι Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ) και τα λεγόμενα θεραπευτικά πρωτόκολλα (DRG), σύμφωνα με τα οποία ο ασθενής ή τα ασφαλιστικά Ταμεία πληρώνουν τα δημόσια νοσοκομεία με βάση ένα τιμολόγιο, ανάλογα την ασθένεια, την ηλικία, την προβλεπόμενη μέση διάρκεια νοσηλείας.

Είναι πασιφανές, ότι τα χρήματα πλέον λιγοστεύουν για τα νοσοκομεία και πως ακόμη και αυτά τα λίγα, θα πάψουν σε λίγο καιρό να είναι κρατικά. Αυτό δείχνουν μέχρι σήμερα όλες οι κινήσεις πολιτικής με τους τραγικά μειωμένους προϋπολογισμούς των νοσηλευτηρίων του ΕΣΥ αλλά και με την εκχώρηση βασικών υπηρεσιών των νοσοκομείων όπως σίτιση, καθαρισμός κλπ σε τρίτους (εργολαβίες) όπως αναφέραμε πιο πάνω.

Με τις ρυθμίσεις του νόμου αυτού, η κυβέρνηση παίρνει επιπρόσθετα μέτρα που οδηγούν στην απαλλαγή του κράτους ακόμα και από την στοιχειώδη κρατική χρηματοδότηση, που είχαν τα δημόσια νοσοκομεία μέχρι σήμερα, ώστε να εξοικονομηθούν κονδύλια για νέες επιδοτήσεις για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Το βάρος θα πέσει στις πλάτες των λαϊκών οικογενειών. Τα δημόσια νοσοκομεία θα λειτουργούν σαν οικονομικά αυτοτελείς επιχειρήσεις. Η συνέχιση ή όχι της λειτουργίας τους, των ιατρικών τους τμημάτων, και άλλων υπηρεσιών, θα εξαρτάται από τα έσοδα και τα κέρδη που θα έχουν, ανταγωνιζόμενα τα άλλα νοσοκομεία δημόσια και ιδιωτικά.

Θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η δράση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στον τομέα της υγείας, ενώ
κάθε δημόσιο νοσοκομείο θα πρέπει να λειτουργεί με βάση την ανάπτυξη και ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας του. Από την επιχειρηματική αυτή λειτουργία του θα πρέπει να ανταγωνίζεται συνέχεια τα άλλα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, για να εξασφαλίζει συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Από το πόσο «ανταγωνιστικό» είναι, θα εξαρτάται η συνέχιση της λειτουργίας του ή όχι, η ανάπτυξη ή το κλείσιμο κλινικών και ιατρικών τμημάτων».

Ανάλογα μέτρα με αυτά, έχουν εφαρμοστεί εδώ και χρόνια σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γερμανία, Αυστρία κλπ), στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία. Συνεπώς, δεν είναι απλά «μνημονιακή υποχρέωση» της χώρας, αλλά εφαρμογή της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας, της κερδοφορίας και της εξασφάλισης νέων πεδίων για τη δράση των επιχειρηματικών ομίλων, που προϋποθέτει ακόμα πιο φτηνούς εργαζόμενους, με λιγότερα δικαιώματα.

Σημαντικό εργαλείο για τις βίαιες αναδιαρθρώσεις που συντελούνται αυτή την περίοδο είναι και η αξιολόγηση του προσωπικού που μαζί με τις αξιολογήσεις δομών και υπηρεσιών θα οδηγήσουν σε περεταίρω περικοπές στους μισθούς, σε αύξηση της πηγής των «διαθεσίμων»- απολύσεων για τη κινητικότητα, τη μη μονιμοποίηση των δοκίμων υπαλλήλων με δραματική επίπτωση και για τους ασθενείς από την κατάργηση τμημάτων και υπηρεσιών του νοσοκομείου μας. Ουδεμία σχέση έχει με την επιστημονική και τεχνική κατάρτιση των εργαζομένων για να προσφέρουν καλύτερες και αποδοτικότερες υπηρεσίες. Η αξιολόγηση είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ενίσχυσης της λειτουργίας των νοσοκομείων με κριτήρια «Ανώνυμης εταιρείας». Η αξιολόγηση δεν είναι μέτρο για την αναβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας, τις οποίες έχουν φροντίσει εξάλλου να υποβαθμίσουν όλα αυτά τα χρόνια με τις πολιτικές τους όπως ισχυρίζονται. Όποια μορφή και να πάρει, με όποιο τρόπο και αν γίνει, εφ όσον συνδέεται με την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης των δημόσιων υπηρεσιών υγείας, δεν αλλάζει χαρακτήρα.

Στην πρώτη φάση της αυτοαξιολόγησης οι εργαζόμενοι απείχαν καθολικά από την τη διαδικασία. Κατέθεσαν συνειδητοποιημένα στην Επιτροπή Αγώνα τα φύλλα αξιολόγησης 161 εργαζόμενοι σε σύνολο 171. ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΥΣ – ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΕΣ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΟΥΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΝ ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΠΟΧΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ.

Η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών μετά από προσφυγή της κυβέρνησης να κηρύξει ως παράνομη και καταχρηστική την «αποχή- απεργία», που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ από κάθε διαδικασία της λεγόμενης αξιολόγησης είναι πράξη πέρα για πέρα αντιδραστική και αυταρχική. Επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά ότι η δικαιοσύνη και το κράτος λειτουργούν υπέρ του κεφαλαίου ενάντια στους εργαζόμενους και τους αγώνες τους. Κατά την κυβέρνηση και την δικαιοσύνη, οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα δικαίωμα να αντιστέκονται και να αντιπαλεύουν τα αντιλαϊκά μέτρα. Μετά και την απόφαση αυτή που παρεμπιπτόντως έχει ασκηθεί έφεση από την ΑΔΕΔΥ, η Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν. με απόφαση της στις 19/9/2014 προκήρυξε απεργία- αποχή από τις διαδικασίες που έχουν σχέση με την αξιολόγηση.

Εμείς θεωρούμε ότι δεν θα λυθούν τα αιτήματα μας στα δικαστήρια. Τα δικαστήρια είναι «δικά τους», είναι αυτά που βγάζουν 9 στις 10 απεργίες παράνομες, που ποινικοποιούν τον αγώνα των εργαζομένων, που πετούν στο δρόμο τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών. Θα λυθούν με όρους αντίστασης, ανυπακοής και δημιουργίας ενός παλλαϊκού μετώπου που θα ανατρέψει τις αντεργατικές πολιτικές και τους υποστηρικτές τους.

Η κυβέρνηση διαπαιδαγωγεί τους πολίτες να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη για αγορά των υπηρεσιών υγείας όπως, τα πέντε (5) ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία, εξετάσεις που πλέον δεν καλύπτονται από τα ταμεία, προληπτικές εξετάσεις τεστ ΠΑΠ, μαστογραφίες κτλ δεν θα γίνονται κάθε χρόνο, θεσμοθετώντας μάλιστα συγκεκριμένα κριτήρια για την δωρεάν πραγματοποίηση τους, αποκλείοντας έτσι ηλικιακές ομάδες πολιτών. Καταργούν με αυτά τα μέτρα τη θεμελιώδη αρχή σύστασης του ΕΣΥ που είναι η Δωρεάν και Καθολική πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας και κατά συνέπεια το Δημόσιο χαρακτήρα της υγείας.

Οι ανασφάλιστοι αυξάνονται κατακόρυφα, ο εμπαιγμός τους συνεχίζεται, αφού πρέπει να περάσουν από «σαράντα κύματα» για να εισαχθούν στο νοσοκομείο, εμπίπτοντας τελικά στα κριτήρια «μη εχόντων» ελάχιστοι. Το κονδύλιο που έχει προϋπολογιστεί για το νοσοκομείο μας το 2014 είναι το μεγαλειώδες ποσό των 2200 ευρώ!!!!!!

ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

• Παλεύουμε να καταργηθεί η αξιολόγηση που οδηγεί σε διαθεσιμότητες, λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και νέα χαράτσια για τους ασθενείς.
• Να μην συγχωνευθεί – κλείσει καμιά κλινική, τμήμα, δημόσια μονάδα υγείας. Να μη βγει σε διαθεσιμότητα, να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος.
• Ανάκτηση των μισθολογικών απωλειών με αυξήσεις στους μισθούς. Να μας επιστρέψουν όλα όσα έκλεψαν με τις μειώσεις! Να πληρωθούν τώρα όλα τα δεδουλευμένα (νυχτερινά, αργίες, εφημερίες).
• Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης Μονιμοποίηση των επικουρικών και των εργαζομένων σε εργολάβους.
• Πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση των δημοσίων μονάδων υγείας – πρόνοιας, του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
• ΕΝΙΑΙΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΩΡΕΑΝ σύστημα Υγείας – Πρόνοιας, με κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και των πληρωμών των ασθενών.
• Να μην παραδοθούν σε ιδιωτικά συνεργεία η κουζίνα και η φύλαξη.
• Κατάργηση του 5 εύρου στα εξωτερικά ιατρεία και δωρεάν πρόσβαση για τους ανασφάλιστους στα νοσοκομεία.
• Αποκλειστικά δημόσια κοινωνική ασφάλιση. Επιστροφή των κλεμμένων χρημάτων των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Προηγουμενο αρθρο
Τέλος εποχής για την ταβέρνα Ρεγάντος
Επομενο αρθρο
Αφιέρωμα της Google στην Ελλάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.