HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΣωτήρης Σκιαδαρέσης: Καθαρή Λευκάδα με 8 απλές λύσεις

Σωτήρης Σκιαδαρέσης: Καθαρή Λευκάδα με 8 απλές λύσεις

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η πρόταση του Σωτ.Σκιαδαρέση για μια ριζική αλλαγή στην καθαριότητα.

Το επίπεδο καθαριότητας στο Δήμο Λευκάδας απέχει πολύ από αυτό που όλοι θέλουμε, απέχει πολύ από την εικόνα ενός τουριστικού προορισμού.

Κυρίως όμως δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των πολιτών και κυρίως στα ανταποδοτικά τέλη που πληρώνουν στο Δήμο.

Οι τελευταίοι που ευθύνονται για την προβληματική κατάσταση στην καθαριότητα είναι οι εργαζόμενοι.

Σήμερα παρουσιάζω μια ολοκληρωμένη πρόταση για την ριζική αλλαγή στο μοντέλο καθαριότητας του Δήμου. Εγώ θα συνεχίσω να μιλάω με προτάσεις και να απευθύνομαι σε όλους τους πολίτες.

Το σημερινό μοντέλο λειτουργίας της υπηρεσίας καθαριότητας δεν είναι αποτελεσματικό. Το βιώνουν και το γνωρίζουν οι ίδιοι οι πολίτες της Λευκάδας.

Εδώ τελειώνουν οι διαπιστώσεις και αρχίζουν οι προτάσεις.

Η Καθαρή Λευκάδα, δεν είναι σύνθημα. Είναι ένα Ολοκληρωμένο Σχέδιο για να είναι καθαρό το νησί μας 24 ώρες το 24ωρο.

Η Καθαρή Λευκάδα στηρίζεται σε 8 άξονες:

1ον- Αναδιάρθρωση της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου

Τι σημαίνει αυτό. Πρώτον ότι δεν θα απολυθεί κανείς και δεύτερον ότι θα αλλάξει η δομή και η οργάνωση της υπηρεσίας με στόχο να γίνει ορθολογικότερη κατανομή και αξιοποίηση του προσωπικού και κυρίως για να ενισχυθεί ο τομέας της οδοσάρωσης. Η Υπηρεσία Καθαριότητας, μέσα από τη λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής του δημότη, θα μπορεί να παρεμβαίνει άμεσα όπου υπάρχει πρόβλημα και να δίνει λύσεις.

2ον-Εισαγωγή νέων τεχνολογιών στον τομέα καθαριότητας

Οι υπογειοποιημένοι κάδοι που τοποθετήθηκαν είναι μια θετική κίνηση. Χρειαζόμαστε όμως τουλάχιστον 6 κάδους νέας τεχνολογίας και μεγάλης χωρητικότητας που συμπιέζουν τα απορρίμματα και αυξάνουν στο πενταπλάσιο τη χωρητικότητα των κάδων. Κάδοι που έχουν τη δυνατότητα να εκπέμπουν οι ίδιοι σήμα στα απορριμματοφόρα όταν γεμίζουν και με τον τρόπο αυτό να αποφεύγονται άσκοπα δρομολόγια αλλά και να υπάρχει άμεση παρέμβαση για την αποκομιδή σε πραγματικό χρόνο. Με τον τρόπο αυτό κερδίζουμε εργατοώρες στο προσωπικό, καύσιμα και βλάβες στα αυτοκίνητα.

3ον-Η Λευκάδα νησί-πρότυπο για την ανακύκλωση

Το νησί μας είναι πολύ πίσω στην ανακύκλωση, αυτό πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης που θα περιλαμβάνει: α) πράσινα σημεία ανακύκλωσης στην πόλη αλλά και σε κάθε χωριό της Λευκάδας β) πρόγραμμα οικιακής ανακύκλωσης με κίνητρα για τα νοικοκυριά γ) κομποστοποίηση απορριμμάτων, πιλοτικά σε 1 ή 2 χωριά τον πρώτο χρόνο και σταδιακή επέκταση σε όλο το νησί δ) ετήσιο διαγωνισμό ανακύκλωσης ανάμεσα σε όλα τα σχολεία του νησιού.

4ον-Έμφαση στην οδοσάρωση

Με την ανακατανομή προσωπικού, θα ενισχυθεί ο τομέας της οδοσάρωσης, ιδιαίτερα στην πόλη και σε περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος. Οι οδοκαθαριστές του Δήμου θα αναλάβουν συγκεκριμένες περιοχές, οι κάτοικοι στις γειτονιές και στα χωριά της Λευκάδας θα ξέρουν ποιος είναι ο δικός τους οδοκαθαριστής, ο δικός τους άνθρωπος. Θα έρχονται σε επαφή μαζί του, ουσιαστικά δημιουργείται μια νέα σχέση του δημότη με τον εργαζόμενο στην υπηρεσία καθαριότητας, ευθεία, άμεση, αδιαμεσολάβητη.

5ον-Νέος χωροταξικός σχεδιασμός για τους κάδους απορριμμάτων

Νέα χωροθέτηση των κάδων καθαριότητας με ορθολογικά κριτήρια και πραγματικές ανάγκες. Είναι βέβαιο ότι δεν έχουν γίνει αλλαγές τα τελευταία χρόνια, σχεδόν όλοι οι κάδοι είναι σταθεροί και ακίνητοι στις ίδιες θέσεις ενώ σε ορισμένα σημεία έχουν μεγιστοποιηθεί οι ανάγκες αλλά και ο παραγόμενος όγκος απορριμμάτων. Η αρχή πρέπει να γίνει από τους μεγάλους κάδους, η επιλογή των σημείων τοποθέτησης και η χωροταξία πρέπει να γίνει με ορθολογικά κριτήρια.

6ον-Επανασχεδιασμός των δρομολογίων των απορριμματοφόρων

Η Λευκάδα χρειάζεται την άμεση ενεργοποίηση του σταθμού μεταφόρτωσης της Νότιας Λευκάδας, που σήμερα είναι ανενεργός. Με τον τρόπο αυτό τα απορριμματοφόρα θα κινούνται πιο γρήγορα, η αποκομιδή θα βελτιωθεί θεαματικά αφού τα απορριμματοφόρα θα έχουν να διανύσουν μικρότερες διαδρομές. Σήμερα η διαδικασία αποκομιδής στη Νότια Λευκάδα αλλά και στο Νυδρί είναι προβληματική καθώς τα απορριμματοφόρα πρέπει να έρθουν στην Λευκάδα για να αδειάσουν τα σκουπίδια και να επιστρέψουν σε Νυδρί και Βασιλική ώστε να συνεχίσουν την αποκομιδή. Αυτό μεταφράζετε σε έξι χαμένες εργατοώρες την ημέρα (μία ολόκληρη βάρδια) αν ενεργοποιούνταν ο σταθμός μεταφόρτωσης της Νοτιου Λευκάδας θα είχαμε βελτίωση του επίπεδου καθαριότητας, μείωση των δαπανών του Δήμου σε καύσιμα και ανταλλακτικά, αύξηση της αποτελεσματικότητας, θα αξιοποιούσαμε καλύτερα ως Δήμος το ανθρώπινο δυναμικό αλλά και τον εξοπλισμό της υπηρεσίας καθαριότητας σε σχέση με το παρελθόν.

7ον-Ο πολίτης της Λευκάδας κάνει δική του υπόθεση την καθαριότητα του νησιού.

Πως μπορεί να γίνει αυτό: α) Με ένα πρόγραμμα κοινωνικής ευθύνης του Δήμου Λευκάδας στο οποίο επιχειρηματίες και μεγάλες επιχειρήσεις θα υιοθετήσουν ένα πάρκο ή ένα χώρο πρασίνου. Είδαμε όλοι τη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει το Επιμελητήριο στην καθαριότητα του νησιού με δικούς του πόρους ( Νυδρί, Βασιλική, Αγ. Νικήτας) β) Με την αξιοποίηση του εθελοντικού κινήματος που είναι υπαρκτό στη Λευκάδα και έχει ιδιαίτερες ευαισθησίες για το περιβάλλον γ) Με τη δημιουργία της γραμμής του Δημότη στην οποία οι δημότες θα επικοινωνούν απευθείας με την υπηρεσία καθαριότητας και θα υποβάλλουν αιτήματα και επισημάνσεις, με την υπηρεσία όμως να ανταποκρίνεται άμεσα.

8ον- Σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα για το έργο της αποκομιδής.

Στην καθαριότητα δεν υπάρχει χώρος για ιδεοληψίες και αγκυλώσεις. Θα πρέπει να διερευνηθεί η σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα για το έργο της αποκομιδής των απορριμμάτων με 3 προϋποθέσεις: α) κανείς υπάλληλος δεν θα χάσει τη δουλειά του β) τη θεαματική βελτίωση των υπηρεσιών και της καθαριότητας του νησιού γ) τη μείωση του κόστους για το Δήμο που θα μεταφραστεί και σε μείωση των τελών καθαριότητας για τους δημότες.

Όλα αυτά είναι πράγματα που μπορούν να γίνουν. Θέληση χρειάζεται, σχέδιο και αποφασιστικότητα.
Για να βελτιωθεί το επίπεδο καθαριότητας στο νησί μας, βλέπετε ότι υπάρχουν λύσεις για το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Λευκάδα, όπως το αξιολογούν οι δημότες.

Τις λύσεις αυτές δεν τις έχουν αυτοί που δοκιμάστηκαν και απέτυχαν αλλά αυτοί που έχουν αποδείξει ότι έχουν σχέδιο, αυτοί που θέλουν και μπορούν

Σε ότι με αφορά, είμαι παρών. Είμαι εδώ με τις προτάσεις μου, που τις θέτω στην κρίση των πολιτών, επτά χρόνια στο Επιμελητήριο δείχνουμε τι μπορούμε να πετύχουμε όταν υπάρχει σχέδιο, θέληση και αποφασιστικότητα.

Ξέρετε ότι δεν λέω ψέματα, ότι λέω, το εννοώ απόλυτα. Και τις δεσμεύσεις και τις ιδέες μου τις κάνω πράξη και έργο.

Καθαρή Λευκάδα με Καθαρές λύσεις.

Προηγουμενο αρθρο
Αναβάλλεται το 4ο Φεστιβάλ Παιδικών Χορωδιών
Επομενο αρθρο
Σωματείο εργαζομένων στα ξενοδοχεία, εστιατόρια και συναφή επαγγέλματα: Ανακοίνωση για την κατάσταση στον κλάδο του τουρισμού

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.