HomeΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑΣύβρος είναι εν χωρίον*

Σύβρος είναι εν χωρίον*

Ο Σύβρος είναι ένα πανέμορφο χωριό το οποίο δεν έχει επηρεαστεί σχεδόν καθόλου από την τουριστική ανάπτυξη. Το όνομά του προέρχεται από την Ομηρική εποχή και σημαίνει «ο τόπος εκτροφής χοίρων» (συς = χοίρος).

Στο χωριό δεν θα συναντήσεις πέτρινα παραδοσιακά σπίτια, πλην ελαχίστων, έχουν όλα θυσιαστεί στο τσιμέντο. Ελιές, μουριές και αιωνόβια πλατάνια, νερόμυλοι, φαράγγια, σπηλιές, και πηγές με άφθονα νερό, συνθέτουν ένα γνήσιο και μοναδικό τοπίο.

Υπάρχουν στιγμές που έχεις την αίσθηση ότι όλες οι ομορφιές της πατρίδας μας, της φύσης και της μάνας γης, είναι συγκεντρωμένες σ’ αυτό το χωριό. Η μυρωδιά του χώματος όταν ανακατεύεται με το νερό, η γη που καλλιεργείται και καρπίζει, τα ζώα που γεννιούνται, μεγαλώνουν και αυγαταίνουν, σε γειώνουν θέλοντας και μη.

Οι εικόνες που εναλλάσσονται γρήγορα σου προκαλούν δέος. Η ηρεμία του τοπίου, το κελάρυσμα του νερού, τα πλατάνια που σχεδόν αγγίζουν τον ουρανό, η θέα του κόλπου της Βασιλικής σε συνεπαίρνουν.

IMG_6249

Σπηλιά Καρούχα: μύθοι και παραδόσεις περιβάλουν την ύπαρξη της. Ίσως η σύσταση των πετρωμάτων που συνθέτουν το βουνό να είναι η εξήγηση…

IMG_6272

Ρεματιά της Δάφνης: Ένα γραφικό μονόπατι δίπλα στο δρόμο σε λίγα μόλις λεπτά σε οδηγεί εκεί. Βρίσκεσαι σε ένα παραδεισένιο τοπίο. Χρειάζεται να μετακινηθείς δεξιά και αριστερά για να αντικρίσεις τον ουρανό. Ο μόνος ήχος που ακούγεται, είναι ο απόηχος των βημάτων σου πάνω στα ξεραμένα πλατανόφυλλα. Και μετά η μουσική του νερού…

IMG_6291

Η προτομή του Αλέξανδρου Παναγούλη στην πλατεία του χωριού.

IMG_6297

Ένας παλιός νερόμυλος

IMG_6304

Άλλος ένας νερόμυλος βρίσκεται πίσω από τις φυλλωσιές … έχει αναπαλαιωθεί. Είναι ένα όμορφο καφενείο

IMG_6329

Μια γειτονιά του χωριού κοντά σε ένα παραδοσιακό γεφύρι

IMG_6347

Ένα ερειπωμένο δίπατο σπίτι μέσα στην ερημιά, δίπλα στις πηγές Κερασιάς, χτισμένο στα μέσα του 1800.

IMG_6350

Ο κόλπος της Βασιλικής

IMG_6353

Ετούτο το «χρυσάφι» που αντικατοπτρίζεται μέσα στο νερό, είναι ξεραμένα φύλλα στη μικρή «λιμνούλα» στις πηγές της Κερασιάς.

*Ομώνυμο ντοκιμαντέρ του Νίκου Φατούρου 1982

Προηγουμενο αρθρο
Αυτοί που μοχθούν για τις εκλογές
Επομενο αρθρο
Η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του συνδυασμού «Ανοίγουμε Πανιά»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.