HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΣύλλογος εργαζομένων Νοσοκομείου: «Για τις επικίνδυνες πρακτικές διαχείρισης των περιστατικών covid 19 στο νοσοκομείο Λευκάδας»

Σύλλογος εργαζομένων Νοσοκομείου: «Για τις επικίνδυνες πρακτικές διαχείρισης των περιστατικών covid 19 στο νοσοκομείο Λευκάδας»

Καταγγέλλουμε τις επικίνδυνες πρακτικές οργάνωσης και  λειτουργίας της κλινικής ύποπτων και επιβεβαιωμένων περιστατικών covid 19 στο νοσοκομείο Λευκάδας, χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί οι αναγκαίες  προϋποθέσεις για την ασφαλή λειτουργίας της. Συγκεκριμένα ενώ βρισκόμαστε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας ακόμη δεν έχει εξασφαλιστεί το απαραίτητο εξειδικευμένο ιατρικό  προσωπικό για την αντιμετώπιση της νόσου, νοσηλευτικό και βοηθητικό  προσωπικό.

Ο Διοικητής του νοσοκομείου, υλοποιώντας την επικίνδυνη κατεύθυνση της 6ης ΥΠΕ και του Υπουργείου Υγείας για εσπευσμένη  ανάπτυξη κλινικών covid σε όλα τα νοσοκομεία  μετακινεί την μοναδική πνευμονολόγο του νοσοκομείου χωρίς να προσδιορίζει  ξεκάθαρα τις αρμοδιότητες της, λίγα χρόνια πριν  από την συνταξιοδότηση της, στην κλινική covid, για να  καλύψει ΜΟΝΗ ΤΗΣ τόσο το πρωινό ωράριο , όσο και τις ανάγκες  εφημέρευσης για ένα μήνα.

Η «μπαλωματική» αυτή λύση καθίσταται  ακόμη πιο επικίνδυνη μιας και δεν εφημερεύει καθημερινά αναισθησιολόγος στο νοσοκομείο,  ενώ από τους δύο αναισθησιολόγους που υπηρετούν η μια συνάδελφος ανήκει στις ευπαθείς ομάδες και επιβάλλεται για λόγους προστασίας της υγείας της  να μην είναι στην «πρώτη γραμμή». 

 Αντικειμενικά λοιπόν τίθεται το ερώτημα ποιος θα αναλάβει την ευθύνη στην περίπτωση που επιδεινωθεί η υγεία των νοσηλευόμενων ασθενών  και χρειαστούν διασωλήνωση και υποστήριξη  από εξιδεικευμένο προσωπικό , αναισθησιολόγο ή  γιατρό με εξειδίκευση στην εντατικολογία? 

Με την  απόφαση αυτή ταυτόχρονα, αναστέλλεται η λειτουργία του μοναδικού  πνευμονολογικού  ιατρείου, που  υπάρχει   σε δημόσια δομή μιας ευρύτερης περιοχής ,  που καλύπτει τις ανάγκες παρακολούθησης ασθενών και χρόνιων πασχόντων  της Λευκάδας, μεγάλου μέρους της Ακαρνανίας και της Πρέβεζας μιας και δεν υπάρχει πνευμονολόγος ούτε στις πρωτοβάθμιες δομές υγείας που είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες. Ποιος θα παρακολουθεί  πλέον όλους αυτούς τους ασθενείς  αλλά και  τους πάσχοντες που νοσηλεύονται στην παθολογική κλινική του νοσοκομείου   με βαριά πνευμονολογικά νοσήματα?

Το νοσοκομείο Λευκάδας παραμένει το πιο υποστελεχωμένο νοσοκομείο της περιοχής με τεράστιες ελλείψεις που ξεπερνούν τις 200  οργανικές θέσεις. Εργάζονται 17 μόνιμοι γιατροί και 15 επικουρικοί και λείπουν 48 γιατροί σύμφωνα με το οργανόγραμμα του νοσοκομείου.  Συνεχίζει να έχει τεράστια έλλειψη σε κρίσιμες ειδικότητες όπως αναισθησιολόγους, παθολόγους, νεφρολόγους και άλλες ειδικότητες που επανειλημμένα έχουμε καταγγείλει.

 Όλο το προηγούμενο πολύτιμο διάστημα δεν έγινε τίποτα το ουσιαστικό για την στελέχωσή του και για τη θωράκισή του για να καλύψει τις τακτικές ανάγκες πόσο μάλλον τις έκτακτες μπροστά και στο δεύτερο κύμα της πανδημίας. Ακόμη και οι ελάχιστες προσλήψεις των 12 γιατρών δεν έχουν ολοκληρωθεί 9 μήνες μετά ! Το νοσοκομείο κρατιέται όρθιο χάρη στην ηρωική αυτοθυσία και αυταπάρνηση  του προσωπικού του, με τις εξαντλητικές εφημερίες που φθάνουν πολλές  φορές και τις 15, με πολλά χρωστούμενα ρεπό και άδειες.

 Δεσμευόμαστε ότι θα κάνουμε το καλύτερο για τους ασθενείς μας  αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θα γίνουμε εξιλαστήρια «θύματα» μιας ανάλγητης εγκληματικής πολιτικής που αντιμετωπίζει την υγεία των εργαζομένων και του λαού μας ως ανεπίτρεπτο «κόστος» και μας εκθέτει  εμάς και τους ασθενείς μας σε σοβαρούς κινδύνους. 

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί την πανδημία για να ενισχυθεί ο ιδιωτικός τομέας υγείας, να εμπορευματοποιηθεί ακόμη περισσότερο η δημόσια υγεία  και να βγουν αλώβητοι από την οικονομική κρίση οι  μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. 

ΖΗΤΑΜΕ:

  • Να ανακληθεί αυτή η επικίνδυνη απόφαση.
  • Να μην ανασταλεί η λειτουργία του πνευμονολογικού ιατρείου του νοσοκομείου.
  • Να ολοκληρωθούν  επιτέλους οι 12 προσλήψεις μόνιμων γιατρών του νοσοκομείου.
  • Να διασφαλιστούν όλες οι προϋποθέσεις για την ασφαλή λειτουργία της κλινικής covid.
  • Να ανοίξει άμεσα η  ΜΕΘ του νοσοκομείου αφού εξασφαλιστούν οι αναγκαίες προϋποθέσεις με εξειδικευμένο  ιατρικό και νοσηλευτικό  προσωπικό  για την ασφαλή  νοσηλεία των ασθενών. Όχι στα επικίνδυνα μπαλώματα.  
  • Να επιταχθούν οι ιδιωτικές  δομές  Υγείας και οι  ιδιωτικές  ΜΕΘ για να εξασφαλιστεί η στοιχειώδης υγειονομική κάλυψη του λαού μας και χωρίς καμιά αποζημίωση. Όπως πληρώνει το τίμημα όλος ο λαός με το δεύτερο lockdown, έτσι να το πληρώσουν και οι επιχειρηματίες της Υγείας.
  • Να ενταχθούν  οι  αυτοαπασχολούμενοι  γιατροί της περιοχή μας σε ένα ενιαίο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. 
  • Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι και να γίνουν προσλήψεις  μόνιμου προσωπικού με κατεπείγουσες διαδικασίες για να καλυφθούν όλες οι κενές θέσεις του νοσοκομείου.

                                                                 Για  το  ΔΣ

                Ο Πρόεδρος                                                                                  Η  Γ.  Γραμματέας

           Βεργίνης Χρήστος                                                                             Κρικώνη Λαμπρινή

Προηγουμενο αρθρο
Δήλωση πρ. Δημάρχου Κ. Δρακονταειδή για την 8ης Μεραρχίας, με αφορμή την ανακοίνωση του Δήμου
Επομενο αρθρο
Θ. Καββαδάς: «Παράταση κατά 1 έτος για την οριστικοποίηση των πρώτων εγγραφών στο Κτηματολόγιο ζήτησα από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.