HomeΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣύσκεψη για τον σχεδιασμό της ΠΙΝ στις Κοινωνικές Δομές και την καταπολέμηση της φτώχειας

Σύσκεψη για τον σχεδιασμό της ΠΙΝ στις Κοινωνικές Δομές και την καταπολέμηση της φτώχειας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σύσκεψη για τον σχεδιασμό της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων
για τις Κοινωνικές Δομές και την καταπολέμηση της φτώχειας

Σύσκεψη για τον συντονισμό και την εξειδίκευση δράσεων Κοινωνικών Δομών στη ΠΙΝ πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συσκέψεων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων (Αλυκές Ποταμού ), υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Απασχόλησης, Κοινωνικής Μέριμνας και Εθελοντισμού Αλέκου Μιχαλά και τη συμμετοχή του Αντιδήμαρχου Κέρκυρας Ανδρέα Σκούπουρα, του Αντιδημάρχου Λευκάδας Θανάση Περδικάρη, της προέδρου του συλλόγου ΑμΕΑ «ΥΠΕΡΙΩΝ» Κεφαλονιάς Σοφίας Μαυροπούλου, του προέδρου του συλλόγου Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμΕΑ «Μέλισσα» Κέρκυρας Σπύρου Ζουμπουλίδη, του προέδρου του σωματείου ΑμΕΑ «ΠΟΠΟΛΑΡΟΙ» Ζακύνθου Γιάννη Γρέκα, του εκπροσώπου της Equal Society Σπύρου Φρεμεντίτη και στελεχών της Διαχειριστικής Αρχής.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε διεξοδικά o σχεδιασμός της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στο πλαίσιο της Περιφερειακής Στρατηγικής της ΠΙΝ για την αντιμετώπιση της Φτώχειας και την Κοινωνική Ένταξη που περιλαμβάνει εκτός των άλλων :

Δημιουργία Κέντρων Κοινότητας, από ένα στους 4 μεγάλους Δήμους (Κέρκυρα, Λευκάδα, Κεφαλονιά και Ζάκυνθος) και ακόμη ένα στο Δήμο Ιθάκης, με σχετική πρόβλεψη στις προδιαγραφές λόγω της ιδιαιτερότητας του ως μικρό νησί.

Την λειτουργία:
1) Πέντε δομών Κοινωνικών Παντοπωλείων και συσσιτίων 2 στην Κέρκυρα και από 1 σε Λευκάδα, Κεφαλονιά και Ζάκυνθο .

2) Τεσσάρων δομών Κοινωνικών Φαρμακείων από μια σε Κέρκυρα, Λευκάδα, Κεφαλονιά και Ζάκυνθο.

3) Τεσσάρων δομών Κέντρων Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας ΑμΕΑ την υπάρχουσα δομή της Κέρκυρας και από μια νέα δομή σε Λευκάδα, Κεφαλονιά και Ζάκυνθο.

4) Κέντρων Ημέρας Αστέγων η ενίσχυση της υπάρχουσας δομής στη Κέρκυρα , και σε δεύτερη φάση η δυνατότητα συνδυασμού της εν λόγω δομής με υπνωτήρια αστέγων σε μικρά διαμερίσματα, με επιδότηση ενοικίου.

5) Πέντε δομών Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων δύο στη Κέρκυρα, και από μία σε Κεφαλονιά Ζάκυνθο και Λευκάδα.

Πιλοτικά εξετάζεται η υλοποίηση Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ΑμΕΑ με τη λειτουργία 4 δομών των 4 ατόμων από μιά σε Κέρκυρα, Λευκάδα, Κεφαλονιά και Ζάκυνθο.

Το συνολικό κόστος του σχεδιασμού που κατάρτισε η ΠΙΝ σε διαβούλευση με το Υπουργείο και την ΕΕ, για την ενίσχυση της λειτουργίας Κοινωνικών Δομών για την επόμενη τριετία ανέρχεται στα 6.285.020 ευρώ.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Απασχόλησης, Κοινωνικής Μέριμνας και Εθελοντισμού κ. Αλέκος Μιχαλάς δήλωσε ότι «η ΠΙΝ θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την υλοποίηση της Στρατηγικής της. Μιας ενεργητικής πολιτικής για την ανακούφιση των ασθενέστερων κοινωνικά ομάδων που βρίσκονται στο περιθώριο της φτώχειας και αντιμετωπίζουν καθημερινά οξύτητα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Η Περιφέρεια μας βρίσκεται στη πρώτη γραμμή της μάχης . Η συνεργασία μας με τους Δήμους και τους Κοινωνικούς φορείς οι οποίοι θα υλοποιήσουν τα προγράμματα είναι άριστη και εγγύηση για την καλή πορεία υλοποίησης τους».

Επισημαίνουμε ότι, όπως έχει ήδη συμφωνηθεί με το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, οι πρόσθετοι πόροι που θα απαιτηθούν για τη συνέχιση της λειτουργίας αυτών των δομών έως τη λήξη του ΠΕΠ, θα καλυφθούν στο πλαίσιο της ρήτρας αναθεώρησης του ΕΣΠΑ.

Προηγουμενο αρθρο
Η Ακαδημία του Τηλυκράτη θα συμμετάσχει στο Φεστιβάλ των Αθλητικών Ακαδημιών στα Ιωάννινα
Επομενο αρθρο
Διημερίδα με στόχο την προβολή των προϊόντων της Ιόνιας γης στη Λευκάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.