HomeΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑΤέσσερα καρτ ποστάλ της Λευκάδας και ο Μενέλαος Ιασωνίδης

Τέσσερα καρτ ποστάλ της Λευκάδας και ο Μενέλαος Ιασωνίδης

Τέσσερα καρτ ποστάλ της Λευκάδας του Μενέλαου Ιασωνίδη παρουσιάζουμε σήμερα, στα οποία δεν αναφέρεται ημερομηνία. Πιθανολογούμε πως αφορούν την δεκαετία του 1950.

 Ο φωτογράφος Μενέλαος Ιασωνίδης μέσα από τον μεγάλο όγκο εικόνων που συνεχώς έρχονται στην επιφάνεια, αποτελεί  ιστορία για τη Λευκάδα. Κατέγραψε το νησί μας μέσα από  τις φωτογραφίες του, αποτύπωσε τους ανθρώπους  σε κάθε στιγμή της ζωής τους.

Ήταν κατά βάση πλανόδιος φωτογράφος και ήταν πανταχού παρόν για να κερδίσει τα προς το ζην από μια τέχνη παντελώς άγνωστη στη Λευκάδα. Οι της ηλικίας μου θυμούνται το μαγαζάκι που διατηρούσε απέναντι από την Αγία Παρασκευή.

Ήταν πρόσφυγας, βρέθηκε στη Λευκάδα  στη διετία 1923-1924, κατά την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, με την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης τον Ιούλιο του 1923.

Οι προσφυγές που έφτασαν στη Λευκάδα έμειναν πρώτα στα σπιτάκια που υπήρχαν μέσα στο Κάστρο και στη συνέχεια εγκαταστάθηκαν στα πηλόκτιστα σπιτάκια  της οδού Πεφανερωμένης.

Οι Λευκάδα οφείλει πολλά στον Μενέλαο Ιασωνίδη, οφείλει πολλά στους πρόσφυγες. Μπολιάστηκε, όπως και όλη η Ελλάδα, με τα προτερήματα που κουβάλησαν οι πρόσφυγες στις νέες πατρίδες τους. Ένα νησί που μαστίζονταν από  φτώχεια και  αναλφαβητισμό, πρόσφερε πατρίδα και κουτσά στραβά διαβίωση, σε φτωχούς ανθρώπους αλλά και  άλλους με υψηλότερο βιοτικό επίπεδο στις πατρίδες τους, σε ανθρώπους τις περισσότερες φορές εγγράμματους και καλλιεργημένους, σε ανήσυχα πνεύματα που είχαν το επιχειρείν στο αίμα τους…

Προηγουμενο αρθρο
Έναρξη Χορευτικού τμήματος του συλλόγου Λευκαδίων Ηλιούπολης
Επομενο αρθρο
Ηλιοβασίλεμα από την Εξάνθεια

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.