HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΤαξίδι στην Αλόνησο

Ταξίδι στην Αλόνησο

Γράφει η Παρασκευή Σιδερά-Λύτρα

Πρόσωπα του στενού ή του ευρύτερου συγγενικού μου κύκλου, τα οποία με τη στοργή και τη φροντίδα τους συνέβαλαν στην παιδική και τη νεανική μου ηλικία στο να εξασφαλισθεί η δυνατότητα να φοιτήσω σε ανώτερο σχολείο – και τα οποία πέραν αυτού έχουν αγωνισθεί για το γενικό καλό, για ελευθερία, ισότητα και δικαιοσύνη – θεωρώ καθῆκον μου να τα επαναφέρω στη μνήμη του παρόντος μας. Η μνήμη, ζωντανεύοντας άξιες μορφές, δίνει χρώμα στο παρὸν και ελπίδα για το μέλλον.

Στη διάρκεια των σχολικών ετών 1955/56 και 1956/57, για να μπορώ να φοιτώ στο γυμνάσιο, φιλοξενούμουν στη Λευκάδα από έμμεσους συγγενείς μου, τον Θωμά Θεράπο και τη σύζυγό του Κική. Ο θείος Θωμάς ελεύθερος εκείνα τα χρόνια –  είχε επιστρέψει από τις εξορίες του. Ένα διάλειμμα όμως μόνον, όπως απεδείχθη. Πιστός στον ειρηνικό αγώνα του για ισότητα και δικαιοσύνη – κάρφος στους οφθαλμούς της αστυνομίας, η οποία ζητούσε, όπως θα φανεί, αφορμή να τον εκβιάσει. Και η αφορμή της δόθηκε σύντομα. Το 1959 η θεία Κική περίμενε το πρώτο της παιδί. Η αστυνομία το πληροφορήθηκε, το είδε. Κάλεσε, λοιπόν, η αστυνομία τον σύζυγό της με την πρόταση να κάνει δήλωση αποκήρυξης των ιδεών του, οπωσδήποτε με τη σκέψη, ότι εκείνος θα “συμμορφωνόταν προς τας υποδείξεις”, για να μείνει στο σπίτι του και να συμπαρασταθεί στην οικογένειά του. Αλλά, οι τίμιοι άνθρωποι μένουν πιστοί στα τίμια ιδανικά τους. Και σύντομα η αστυνομία του εξασφάλισε ταξίδι για τις Βόρειες Σποράδες, για την Αλόνησο (Το νησί αυτό, τόπος διακοπών τώρα, τόπος εξορίας τότε). Το παιδί του γεννήθηκε εν απουσία του – Στη μητέρα και στο νεογέννητο συμπαρίσταντο όμως οι στενοί της συγγενείς, η αδελφή της και ο άνδρας της.

Ο καιρός περνούσε στην εξορία. Και ὅ,τι ἀκολούθησε – ένα σύντομο ιντερμέντζο –  ηχεί μυθιστορηματικό: 

Κάποιος “αργόσχολος  ειρηνοδίκης βρήκε το κείμενο” όχι “της διαθήκης”, αλλά μιας εκκρεμούσης δίκης! Πριν από το “ταξίδι” για την Αλόνησο ο θείος Θωμάς είχε καταγγελθεί, ότι στο μαγαζάκι, που διατηρούσε ως απολυμένος υπάλληλος, ημέρα αργίας Κυριακή, είχε πουλήσει κάτι, και τώρα έπρεπε να έρθει στη Λευκάδα, για να διεξαχθεί η δίκη! Τί καλύτερο όμως θα μπορούσε να του προσφερθεί εκείνη τη στιγμή –  έτσι θα δίνονταν η ευκαιρία στον πατέρα, να ιδεί το νεογέννητο παιδί του. Και ήρθε, μάλλον τον έφεραν με χειροπέδες στη Λευκάδα. Και είδε το παιδί του, όντας στο κρατητήριο.

Την επομένη οδηγούνταν συνοδεία χωροφυλάκων με χειροπέδες στο πλοίο για το μακρινό ταξίδι της επιστροφής στην Αλόνησο. Η θεία Κική με το μωρό στο καροτσάκι ήταν εκεί για τον αποχαιρετισμό. Τη συνόδευα. Ακόμη είναι μπροστά μου μια αφάνταστα συγκινητική σκηνή: Ένας πατέρας δεσμώτης (τί είχε κάνει;) έσκυψε και φίλησε το ξαπλωμένο παιδάκι στο καρότσι, χωρίς να μπορεί να του χαϊδέψει τα μαλλάκια, αφού τα χέρια του ήταν δεμένα. Τί να ένιωθαν άραγε οι άλλοι παρόντες συντοπίτες του δεσμώτη πατέρα, παρακολουθώντας τα δρώμενα; 

Προηγουμενο αρθρο
2 συλλήψεις για οδήγηση υπό την επήρεια μέθης στη Λευκάδα
Επομενο αρθρο
Ο Θανάσης Βέγγος και η Ασημίνα Καρύδη από το Καλαμίτσι Λευκάδας

1 Σχόλιο

  1. ΖΕΙΡΩΝΑΣ
    11 Σεπτεμβρίου 2020 at 10:49 — Απάντηση

    Αυτά έκανε η ηλίθια “Λαϊκή Δεξιά” της εποχής, τυφλωμένη από τη νίκη της στον τραγικό Εμφύλιο. Μισαλλοδοξία, διχαστικός λόγος, κυνήγι των “αντιφρονούντων” (!!), αγραμματοσύνη (οι μορφωμένοι ήταν ύποπτοι μέχρι αποδείξεως του εναντίου!!!!) και πολλά άλλα τέτοια. Γι’ αυτό και δημιούργησε όλο αυτό το λεγόμενο “αντιδεξιό μέτωπο”. Η ειρωνεία της Ιστορίας είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να δημιουργήσει σήμερα “αντιδεξιό μέτωπο” έχοντας για βασικά του στοιχεία όλα όσα αναφέραμε παραπάνω για τη Δεξιά των πρώτων μεταπολεμικών χρόνων!!! Διχαστικός λόγος (“ή αυτοί ή εμείς”), φουλ αγραμματοσύνη (“Η αριστεία είναι χολέρα”), διαπλοκή (Καλογρίτσας, Λαυρεντιάδης…ενώ σκούζει για τη διαπλοκή των άλλων!), κλπ. Είναι δηλαδή στην πραγματικότητα η παλιά Δεξιά με κακοραμμένο σύγχρονο φουστάνι για να ξεγελάσει τους αφελείς!

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.