HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΚρανίου τόπος… Τα έργα στο Κάστρο, οι Άρχοντες κι εμείς!

Κρανίου τόπος… Τα έργα στο Κάστρο, οι Άρχοντες κι εμείς!

Κρανίου τόπος… Τα έργα στο Κάστρο, οι Άρχοντες κι εμείς!

Το οικολογικό έγκλημα που συντελέστηκε στην ομορφότερη παραλία της Λευκάδας, όπως φαίνεται, κανείς από τους δημότες δεν το πήρε είδηση, διαφορετικά θα είχαν ξεσηκωθεί εναντίον όλων των φωστήρων μηχανικών που ανέλαβαν να κατασκευάσουν ένα έργο εκατομμυρίων ευρώ και να παραδώσουν στο νησί αυτό το έκτρωμα με τις ευλογίες πάντα της Περιφέρειας και την ανοχή του Δήμου.

Εκείνο που είναι σοκαριστικό εκ πρώτης όψεως είναι όλες αυτές οι πέτρες που εναπόθεσαν κάτω ακριβώς από τον πρώην Φάρο, εκεί δηλαδή που κάποτε υπήρχε μια μικρή μαγευτική παραλία όπου κάποτε σαν παιδιά κολυμπήσαμε και τώρα ούτε να το σκεφτείς να περάσεις δεν μπορείς, αφού το πλέον βέβαιο είναι ότι θα σπάσεις χέρια και πόδια.

Κρανίου τόπος παντού και πλήρης εγκατάλειψη, ένας χώρος που μετά την παρέμβαση των επαγγελματιών μηχανικών θα έπρεπε να είναι καλύτερος από πριν, τώρα μοιάζει βομβαρδισμένο τοπίο…

Το βέβαιο είναι ότι οι τοπικοί παράγοντες δεν πρέπει να πάτησαν το πόδι τους εκεί για να δουν τι άφησε στο κατόπι της η εταιρία που ανέλαβε το έργο, διαφορετικά θα αντιδρούσαν! Δεν το πιστεύω ότι υπάρχει τόση αναλγησία, τόση απονιά από Λευκαδίτες άρχοντες που υποτίθεται αγαπάνε τούτο τον τόπο.

Η αμμόγλωσσα όπως την ξέραμε και η μικρή αμμουδιά κάτω από τον Φάρο (όπως κι ο ίδιος ο Φάρος άλλωστε) δεν υπάρχουν πια, τα πήρε παραμάζωμα ο Καρνάβαλος και τα πανηγύρια που σε αυτά οι άρχοντες είναι πάντα παρόντες και δεν αφήνουν χορό για χορό που να μην πάνε. Στα πανηγύρια έχουμε την πρωτιά βλέπεις ίσως γιατί είναι εύκολα και χαζεύει ο κόσμος, στα άλλα τα πιο σοβαρά, εκεί που χρειάζεται πολιτική παρέμβαση από ανθρώπους με τόλμη ( για να μην πω κάτι άλλο), έχουμε δρόμο ακόμα….

Αυτή η σιωπή του κόσμου όμως είναι που με ανησυχεί περισσότερο, γιατί κανείς δεν αντιδράει, κάτι μας ρίχνουν στο νερό φαίνεται και μας έχουνε κάνει όλους κότες, αλλιώς δεν εξηγείται αυτή η μούγκα παντού, αυτή η έλλειψη ενδιαφέροντος για το σπίτι μας που το λυμαίνονται οι εταιρείες και τα λαγωνικά τους κι εμείς απαθείς θεατές παρακολουθούμε το χρονικό του προαναγγελθέντος θανάτου μας.

Λυπάμαι πολύ για την κατάντια της αμμόγλωσσας, λυπάμαι για την οικολογική καταστροφή του χώρου γύρω από το ΤΑΟΛ που δέχτηκε κι αυτός με την σειρά του τόνους άμμου που δεν φαίνεται να φεύγει από κει ίσως και για αρκετά χρόνια ακόμα, λυπάμαι για την αδιαφορία των Αρχών, για το μπαλάκι που πετάνε ο ένας στον άλλον, για την κατάντια του τόπου μας και των φυσικών του καλλονών που γίνονται βορά στα συμφέροντά τους, μα πιο πολύ λυπάμαι τους συμπατριώτες μου που δέχονται με απάθεια ό,τι τους σερβίρουν και λένε κι ευχαριστώ….!

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ
ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ

Προηγουμενο αρθρο
Στην αμμόγλωσσα ψαρεύουν... πέτρες!
Επομενο αρθρο
Αριστοκράτες

14 Σχόλια

  1. ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ
    6 Μαρτίου 2017 at 13:45 — Απάντηση

    Να δώσουν λόγο? Σε ποιόν? Μόνο στο κόμμα λογοδοτούν!!! Ο κόσμος είναι απλά το όχημα να παίρνουν την εξουσία για να υπηρετούν το κόοοοοοοοοοομα….

  2. ανωνυμος
    6 Μαρτίου 2017 at 10:54 — Απάντηση

    Το συγκεκριμμένο έργο αποτελεί αρμοδιότητα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Είναι συγκεκριμένος ο κύριος του έργου που φέρει την ευθύνη. Περιφερειακή Αρχή είναι συγκεκριμένη με αντίστοιχο αντιπεριφερειάρχη για την Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας και με συγκεκριμένους Λευκαδίτες Περιφερειακούς Συμβούλους που υποτίθεται ότι είναι ενήμεροι , ασχολούνται, παρεμβαίνουν και παρακολουθούν την εξέλιξη του έργου και την εκτέλεσή του………….Και μάλιστα πρώην βουλευτής. Αλλά ασχολούνται με το facebook. Οφείλουν σε λίγο καιρό να δώσουν λεπτομερή ενημέρωση για την εξέλιξη και την αποτελεσματικότητα του πιο δαπανηρού Περιφερειακού έργου αυτή τη στιγμή στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

  3. Θοδωρής Αραβανής
    3 Μαρτίου 2017 at 14:47 — Απάντηση

    Υποκείμενο και υποτέλεια

    Η παραστατική μορφή της κάθε κοινωνικής και ατομικής υποτέλειας ( η υποτέλεια εκθετικά διογκούμενη μέσα σε τούτη την κοινωνικοοικονομική ύφεση, απ την ανάγκη δήθεν αυτοεπιβιώσεως – τονίζεται υποκριτικό δήθεν της αυτοεπιβιώσεως- των υποτελών συλλογικοτήτων ή υποτελών ατομικοτήτων ) , η παραστατική μορφή κάθε υποτέλειας είναι η ανωνυμία ( συλλογική και ατομική ), ή η με κάθε άλλο τρόπο ονοματοθεσία πέραν της αυτοτικής και ταυτοτικής ονοματοθεσίας.
    Και ευτυχώς – αυτή είναι η ιστορική κανονικότητα και θα παραμείνει- υπάρχουν και ενδείξεις μέσω των επωνύμων απόψεων, ότι υπάρχουν και ανυποτελείς ( συλλογικότητες και άτομικότητες).
    Υπάρχει και δώ η ελπίδα για την ανατροπή.

  4. Θ. ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ
    3 Μαρτίου 2017 at 10:25 — Απάντηση

    Aγαπητέ και συνεπώνυμε Ανδρέα, σοφά προσδιορίζεις τη σχέση πολίτη και αρχόντων, σαν σχέση ελέγχου του πρώτου προς τους δεύτερους. Εξουσία ασκούμε εμείς οι απλοί πολίτες, θα το αντιληφθεί ο κάθε πολίτης και απ’ το σύνταγμ΄’α μας αλλά και αν εντρυφήσει στην Αθηναική Δημοκρατία και στα νάματα του Διαφωτισμού, όταν καταφερόμαστε εναντίον των αρχόντων για τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους. Αν είχαμε όλοι οι πολίιτες αυτή την αντίληψη, διαχρονικά και απέναντι σε κάθε αρχή, και δεν είμαστε συρόμενα απ’ την μύτη κομματόσκυλα, να δεις που θα ήταν εδώ και χρόναι καλύτερη και η Λευκάδα και η Ελλάδα. Θα υπέπεσε πιστεύω στην αντίληψή σου η δική μου περιπέτεια με τον τίμιο αγώνα που δίνω για το αυτονόητο, να ανοίξει ο δρόμος της Λαγγάδας, που είναι Η ΖΩΗ για τα χωριά μας, αφού και συ απο εκεί κατάγεσαι. Πρώτα μου την έπεσαν τα κοματόσκυλα-τρολ των Σφακιωτών με… ψευδώνυμα, που τυχαίνει να είναι και …΄΄αρχοντες, μετά με κατήγγειλε η δημοτική αρχή πως παίζω πολιτικά παιγνίδια, και στο τέλος μου την έπεσαν οι …ενημερωτές και με αβανταδόρικο…τεμαχιο και δημόσια σχόλια εξυμνούν τους …θύτες και κατακεραυνώνουν τα θύματα!!!! Σ’ αυτή την χώρα ζούμε, όποιος παλεύει για τα αυτονόητα, οποιος σαν πολίτης ασκεί την εξουσία που πηγάζει απ’ το δικάιωμά του είναι κατάκριτος…Μπορεί στο τέλος να καταφερθούν και εναντίον σου για το θάρρος και την παρησσία σου να τους ελέγξεις γι αυτό το έγκλημα που διέπραξαν…

    • ΜΑΡΚΟΣ
      4 Μαρτίου 2017 at 10:57 — Απάντηση

      Α, φίλε μου καλά έκαναν και σου την έπεσαν! Την κριτική και τα άλλα που λες δικαιούσαι να την κάνεις μόνο στους “κακούς”. Στην “πρώτη φορά Ακρο-Δεξιο-Καμένη Αριστερά” δεν δικαιούσαι! Και να είσαι και ευχαριστημένος που δεν σε μπουζούριασαν σε κάνα στρατόπεδο συγκέντρωσης! Αλλά εκεί θα πας “άμα πάρουν όλη την εξουσία”, όπως λέει ο υφυπουργός Πολάκης (δηλαδή ο άνθρωπος του Νεάντερταλ!)

  5. Δημήτρης Λ. Καράμπαλης Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών
    2 Μαρτίου 2017 at 22:04 — Απάντηση

    Τα όσα τραγικά καταθέτει ο Αντρέας είναι ένα αγκάθι στην καρδιά κάθε Λευκαδίτη. Κατέστρεψαν την παραλία ανεπανόρθωτα ίσως, κατασπατάλησαν πολλά χρήματα και μας στέρησαν τη χαρά να χαιρόμαστε ένα μέρος που πολλοί από εμάς το βλέπαμε σαν δεύτερο σπίτι μας. Πάει και ο φάρος … γιατί άραγες; Και παρόλα αυτά, ειδικοί και μη καταλαβαίνουν πολύ καλά ότι η άμμος θα συνεχίσει απτόητη την πορεία της όπως έκανε για εκατομύρια χρόνια. Οι παλαιότεροι απλά καθάριζαν την άμμο κάθε 5-10 χρόνια, με μικρό σχετικά κόστος, και την χρησιμοποιούσαν όπου ήταν ανάγκη. Και εμείς; “Δειλοί, μοιραίοι και άβουλοι αντάμα …” τα παρακολουθούμε όλα αυτά σιωπηλοί, τα πληρώνουμε και είμαστε ευχαριστημένοι για τα έργα που γίνονται στο νησί με ενέργειες των εκάστοτε πολιτευτάδων που με άκρατο κομματικό πατριωτισμό ψηφίσαμε.

  6. θοδωρής Αραβανής
    2 Μαρτίου 2017 at 18:43 — Απάντηση

    Το αίτημα για μια τεκτονική με ιστορικό υπόβαθρο , δεν πέρασε διόλου απ το μυαλό , απ τους εμπλεκόμενους ώς ινστρούκτορες σχεδιαστικά και εκτελεστές κατασκευαστικά του όλου αυτού προτάγματος??
    Δεν είναι η αισθητικολειτουργική πύργωσης της Νήσου . Είσοδος στην Νήσο μαζί και η αναφορά ιστορικά και απ το κάστρο και ώς συνδεσιμότητα με την πόλη και η ανσφορά στην του μέσω παλαιού υδραγωγίου ιστορική πσραπομπή και η διαχρονική παραλία .
    Το μελετητικό ,σχεδιαστικό ,κατασκευαστικό μέρος ενός έργου τι νομίζουν ότι είναι , οι κάθε λογής σπόφοιτοι των ιδρυμάτων για την πσρεμπόδιση της γνώσης ( πολυτεχνεία κσι λοιπά ευαγή τοιούτα ιδρύματα).
    Χύμα μπετό τύπου πόρτλαντ λαπά πεταμένο και ατάκτως εριγμένο για να ξεμπερδεύουν με τις σκοτούρες ανοίγματος ενός βιβλίου ή να μην κάνουν τον κόπο να σκεφτούν , γιατί βιάζονται για την ψευτογκλαμουριά του σέρα πατέρα που εξασφαλίζει η χωρίς αξιακό υπόβαθρο εγχρηματοποίηση της κοινωνικής ζωής.
    Και κείνος ο πήχυς ” που πάντα μπαίνει ψηλότερα στην ντόπια δισχειριστική φιλολογία ” δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ώς πήχυς σανίδα μέτρο για το γραδάρισμα και το λογάριασμα της αναγκαιότητας του ιστορικού κοινωνικού οικονομικού λειτουργικού και αισθητικού υποβάθρου που απαιτεί η κάθε παρέμβαση τεκτονικά.
    Κσι ιδιαίτερα στα πρωταρχικά ( κυριολογικός ο όρος ) σημεία του κάθε τόπου.
    Και αν βιάζεις μια οντότητα ( ο τόπος σαν οντότητα) αυτό μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι αποτέλεσμα στενότητας πόρων. Γιατί δεν εκλαμβάνεται ώς σύμπτωμα δημιουργικής αμηχανίας και άλλοθι κοινωνικής τεμπελιάς?? Που απαιτεί όμως αυτή η τεμπελιά να αμοίβεται πιότερο απ την εργασία.
    Και ίσως τα καταφέρνει.

  7. Θεόφιλος
    2 Μαρτίου 2017 at 13:30 — Απάντηση

    Η παρέμβαση του κ. Γεωργάκη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδιαφέρον που ΔΕΝ δείχνουμε για την προστασία του βιοτικού επιπέδου μας . Ίσως η οικονομική πίεση που νιώθουν όλοι οι πολίτες τους κάνει να λησμονούν ότι βελτίωση της διαβίωσης μας δεν έχει να κάνει μόνο με τα χρήματα αλλά και με την ποιότητα του περιβάλλοντος χώρου μας που συνδέεται άρρηκτα με την αναψυχή μας.

  8. Άγγελος Σταγιάνος
    2 Μαρτίου 2017 at 12:51 — Απάντηση

    Έχεις απόλυτο δίκιο φίλε μου. Εμείς (οι κοινοί θνητοί) τα λέγαμε από τότε!!! Οι επιστήμονες και οι ”ειδικοι”, δεν τα έβλεπαν; Αν είναι δυνατόν;

  9. ΟΡΕΙΝΟΣ
    2 Μαρτίου 2017 at 11:59 — Απάντηση

    Φίλε Άγγελε, στο Κάστρο συντελέστηκε η πιο ακριβοπληρωμένη οικολογική καταστροφή!!! Πιστεύω κάποια στιγμή να λογοδοτήσουν και οι φυσικοί και οι ηθικοί αυτουργοί… Η άμμος και η θάλασσα θα συνεχίσουν το προαιώνιο λέργο τους…ΝΑ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ στον φυσικό τους χώρο!!!! Ο άνθρωπος πότε θα σταματήσει να κινείται στις ουτοπίες? Άποψή μου, ξοδεύτηκαν εκατομμύρια ΕΥΡΩ για μια τρύπα στο νερό!!! Απλά ένς καθαρισμ΄’ος χρειάζεται της Αμόγλωσσας ναά τακτά χρονκά διστήματα για να μην προσαράζουν τα πλεούμενα που την διαπερνου΄ν. Και δεν θέλεις αυτό? Κοίταξε τι γίνεται με τα βουνά της άμμου!!! Πόσα χρόνια είναι εκεί? Θυμάσαι τι μας έλεγαν? Πως περιμένουν την ΚΥΑ (κοινή υποργική απόφαση) για να την μεταφέρουν!!! Προφανώς οι αρμόδιοι υπουργοί δεν συνταντήθηκαν ακόμ,η!!! Και εις άλλα με υγεία, γιατί απλά σαν πολίτες ανεχόμαστε τα καπρίτσια του κάθε ανευθυνουπεύθυνου…

  10. Άγγελος Σταγιάνος
    2 Μαρτίου 2017 at 11:01 — Απάντηση

    Συγνώμη, αλλά αυτό το έργο το έχουν παραδώσει; Κι αν ναι, ποιος και σε ποιον; Και πως το παρέλαβε, όποιος το παρέλαβε; Και τι επιπτώσεις θα υπάρξουν σε αυτούς; Γιατί στον απλό κόσμο θα υπάρξουν (μη πρόσβαση στη θάλασσα). Και αφού ο άμμος έχει ήδη αρχίσει και κάνει αισθητή την παρουσία του πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και δημιουργείται (δειλά δειλά) πάλι, προς τι όλο αυτό το νταραβέρι;

  11. ΟΡΕΙΝΟΣ
    2 Μαρτίου 2017 at 10:36 — Απάντηση

    Ευτυχώς και μας σώσανε οι καθηγητάδες και οι μηχανικοί!!! Δοξάστε τους για το δημιούργημά τους!!! Αντί να φτιάξουν τις υποθαλάσσιες πέτρινες ραβδώσεις πολύ μακρύτερα και κατά μήκος της παραλίας της Γύρας, ώστε να ανακόπτουν την ροή της άμμου προς την Αμόγλωσσα, πήγαν και τις έφτιαξαν μπροστά στην μύτη , στον Φάρο. Λεβέντες η άμμος που καλύπτει την Αμόγλωσσα έρχεται απ’ τα Πευκούλια ακόμη, την πορέια της την ανακόπτεις μακρύτερα και όχι στο τέλος της διαδρομής της!!! Κάνατε μια τρύπα στο νερό στην κυριολέξία!!! Κατασπαταλήσατε εκατομμύρια ΕΥΡΩ του έλληνα φορολογούμενου, Και σε κρανίου τόπο μεταβάλλατε μια απίθανη παραλία!!! Η Αμόγγλωσσα θα σας εκδικηθεί… θα γεμίσει σε λίγα χρόνια και πάλι. Αλλά εδώ είναι τα κορόϊδα να πληρώνουν.. Πάτε τώρα να μαζέψετε τις πέτρες μήπως και αποατασταθεί η πληγωμένη φύση..

  12. ΚΑΦΕΝΟΒΙΟΣ
    2 Μαρτίου 2017 at 09:12 — Απάντηση

    Φτου σας ρε Δημοτικο-Περιφερειακοί άρχοντες! Αλλά όχι. Μη πάει και το σάλιο μου χαμένο! Δεν έχετε ένα δράμι τσίπα?

  13. mr
    2 Μαρτίου 2017 at 08:45 — Απάντηση

    Μπράβο Αντρέα για το άρθρο σου ! Δυστυχώς τα αυτονόητα θεωρούνται δύσκολα πράγματα. Τακτικός πελάτης του Κάστρου ο Αντρέας παρατηρεί και καταγράφει σωστά τα γεγονότα και τις παθογένειες του νησιού μας. Συμπλεγματικοί άνθρωποι Αντρέα. Είχαν όμως τον σκοπό τους οι Άρχοντες και εάν ανατρέξουμε στα συμβάντα με την άμμο μέχρι σήμερα ελπίζω τουλάχιστον να έχουν καταλάβει έστω και εάν δεν μιλούν…

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.