HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΤα δώρα της Δήμητρας από τον σπόρο στο ψωμί

Τα δώρα της Δήμητρας από τον σπόρο στο ψωμί

Δελτίο Τύπου

Θέμα: ”Τα δώρα της Δήμητρας από τον σπόρο στο ψωμί”

Στα πλαίσια της φετινής σχολικής χρονιάς, αρχίζοντας από τα τέλη του Οκτώβρη και μετά την παραχώρηση μιας μικρής έκτασης κοντά στο σχολείο από το Δήμο Λευκάδας, τα παιδιά δούλεψαν ομαδικά και έμαθαν στην πράξη πώς από το φύτεμα και το όργωμα φτάνουμε στο τελικό προϊόν, το ψωμί.

Το ενδιαφέρον στην όλη διαδικασία ήταν ότι είδαν και συμμετείχαν ενεργά μικροί και μεγάλοι (και μην φανταστείτε ότι είχαν μεγαλύτερη εξοικείωση με την διαδικασία), στον καθαρισμό του χωραφιού, το όργωμα, τη σπορά, το βοτάνισμα και τέλος στο θερισμό το αλώνισμα και το άλεσμα του σιταριού σε αλεύρι.

Με την καθοδήγηση των πιο πεπειραμένων εθελοντών κ. Π.Ροντογιάννη, κ. Πατίτσα και κ. Κασιμάτη, τα παιδιά κατάφεραν στα τέλη του Ιουνίου να θερίσουν με ό,τι εργαλεία βρήκαν διαθέσιμα (ακόμα και με τα χέρια!), να φτιάξουν χερόβολα και μια στοιχειώδη θημωνιά, την οποία αλώνισαν τα ίδια και λιχνίζοντας κατάφεραν τελικά να μαζέψουν τον σπόρο.

Έτσι αυτό που συνήθως γίνεται θεωρητικά μέσα στην τάξη έγινε πράξη και βίωμα για τα παιδιά. Κι αυτό που ζει κανείς έστω και σαν παιχνίδι αφήνει πίσω του πολύ περισσότερα απ’ ό,τι η απλή θεωρία, η περιγραφή της εμπειρίας των άλλων.

Είναι τόσο σημαντικό στην σημερινή ιδίως εποχή που ο άνθρωπος είναι αποκομμένος από την διαδικασία της παραγωγής τροφής να ξαναμπούν τα παιδιά στον φυσικό κύκλο της ζωής που ακολουθεί το ρυθμό των εποχών και δίνει στον άνθρωπο εμπιστοσύνη στον εαυτό του, στα χέρια του και στην ικανότητά του να παράγει το ψωμί που τρώει από τον σπόρο που έχει ο ίδιος σπείρει και φροντίσει.

Η φυσική συνέχεια ήταν ο μύλος στο Μοναστηράκι, όπου ο σπόρος έγινε αλεύρι. Τα παιδιά παρευρέθησαν στην διαδικασία και είδαν το τελικό προϊόν του μόχθου τους που τώρα περιμένει με την έναρξη της καινούργιας χρονιάς την καινούργια ομάδα παιδιών ν’αναπιάσουν τα προζύμια με το ευλογημένο νερό του Σταυρού. Κι έτσι ο κύκλος θα κλείσει με το ζύμωμα και με το ψήσιμο του ψωμιού, του προαιώνιου άρτου.

Η περιβαλλοντική Ομάδα 2ου Γυμνασίου Λευκάδας

Προηγουμενο αρθρο
Θεόδωρος Σολδάτος: Ο βουλευτής ενήργησε ώστε να μη χαθούν οι πολύτιμες για τη Λευκάδα ποσότητες άμμου …
Επομενο αρθρο
«Μια ρεαλιστική ουτοπία»: Έκθεση ζωγραφικής Φίλιππου Σκλαβενίτη

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.