HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΤα δώρα της Μαρίας Κάλλας και του Ωνάση στη Λευκάδα το 1964

Τα δώρα της Μαρίας Κάλλας και του Ωνάση στη Λευκάδα το 1964

Κάποιες ανέκδοτες φωτογραφίες παρουσιάζουμε παρακάτω. Αφορούν την επίσκεψη της Μαρίας Κάλλας και του Αριστοτέλη Ωνάση στη κεντρική πλατεία της Λευκάδας τον Αύγουστο του 1964 κατά την διάρκεια του φολκλορικού φεστιβάλ.

Εκ μέρους του Ορφέα προσφέρθηκαν δώρα στο ζευγάρι, λευκαδίτικες κούκλες με παραδοσιακές φορεσιές και κάποιο Λεύκωμα. Το πρόσωπο που επιλέχτηκε να προσφέρει τα δώρα στους εκλεκτούς επισκέπτες ήταν η Ζωή Γράψα. Όπως θυμάται σήμερα η Ζωή, της έφτιαξαν κότσο τα μαλλιά και της φόρεσαν ψηλά τακούνια για την περίσταση!

Ο Ωνάσης όρθιος παραλαμβάνει το δώρο του. Όπως θα δείτε στην επόμενη φωτογραφία το περιεργάζεται με πολύ ενδιαφέρον.

Στη γαλλική γλώσσα ανταλλάχτηκαν οι ευχαριστίες και το καλωσόρισμα από τις δυο κυρίες με μια θερμή χειραψία. Πίσω από την Ζωή Γράψα εικονίζεται ο πρόεδρος του Ορφέα Δημήτρης Φατούρος.

Εικονίζονται: Αριστοτέλης Ωνάσης,( ; ), Μαρία Κάλλας, ο Νομάρχης Ανδρέας Στεργιάκης και η σύζυγός του.

Η Ζωή Γράψα βρισκόταν κάθε βραδύ στο φεστιβάλ σαν ραδιοφωνική παρουσιάστρια του σταθμού του Ορφέα. Μαζί της ο Βαλέριος Χατζηγεωργίου και ο Γιώργος Βεργίνης.Θυμάται πως εκείνη τη χρονιά ένα μεγάλο τιμ από δημοσιογράφους αθηναϊκών εφημερίδων και περιοδικών παρακολουθούσε και έστελνε ανταποκρίσεις στην Αθήνα για τις γιορτές. (Μην ξεχνάμε πως για την εποχή τους ήταν ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα πανελλαδικά.)

Όσοι άκουγαν τον ραδιοφωνικό σταθμό του Ορφέα τον έχουν ταυτίσει με την κρυστάλλινη φωνή της εκφωνήτριας Ζωής Γράψα. Ήταν μαθήτρια όταν ξεκίνησε και παρέμεινε μέχρι το οριστικό κλείσιμο του σταθμού. Η φωνή της και η παρουσία της δεν θα μπορούσε να μείνει στην αφάνεια. Συμμετείχε επίσης στην χορωδίες του Ορφέα και της Νέας Χορωδίας. Τα τελευταία χρόνια είναι ενεργό μέλος στην χορωδία του Αγίου Νικόλαου.

(Η παρουσία της Κάλλας στην τότε ασήμαντη Λευκάδα στις γιορτές Λόγου και Τέχνης, υπήρξε και έχει παραμείνει μέχρι σήμερα ένα από τα σημαντικότερα καλλιτεχνικά γεγονότα. Οι φωτογραφίες αλλά και οι μαρτυρίες της Ζωής Γράψα έφεραν στο φως νέα και άγνωστα στοιχεία για την παρουσία του Ωνάση και της Κάλλας στη Λευκάδα. Θα επανέλθουμε με νέο άρθρο.)

Προηγουμενο αρθρο
Πραγματοποιήθηκε στο Νυδρί η συνάντηση τριών σχολικών χορωδιών
Επομενο αρθρο
Ένας εποχούμενος κτηνοτρόφος

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.