HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΤα κανόνια της πλωτής γέφυρας

Τα κανόνια της πλωτής γέφυρας

Δεν γνωρίζουμε ποιος και με ποιο σκεπτικό τοποθέτησε τα δυο κανόνια στα δεξιά και αριστερά της εισόδου της πλωτής γέφυρας. Πάντως, όσα χρόνια βρίσκονται εκεί, δεν έχει πέσει στην αντίληψή μας ούτε μια άσχημη εντύπωση για τη θέση που επιλέχτηκε να τοποθετηθούν. Ούτε από ντόπιο ούτε από ξένο.

Αποτελούν μέρος του τοπίου, κανέναν δεν ενοχλούν, ούτε «τρομάζουν», γιατί στα δυο βήματα υπάρχει το Κάστρο. Ας μην ξεχνάμε δε, πως, τόσο το δικό μας Κάστρο όσο και όλα τα Κάστρα δημιουργήθηκαν και λειτούργησαν πάντα για αμυντικούς σκοπούς. Επομένως η παρουσία τους στην είσοδο της γέφυρας σε καμία περίπτωση δεν προσδίδει κάποιον μη φιλειρηνικό συμβολισμό.

Κι όμως υπήρξαν στο παρελθόν τύποι, που θέλοντας να μας παρουσιαστούν περισσότερο φιλειρηνιστές από όλους του υπόλοιπους, «έβλεπαν», λέει, τα κανόνια ως απειλή για τους εισερχομένους και ως «καρακιτσαριό» ολκής. Ήταν από αυτούς τους τύπους, τους δήθεν, που τους μάθαμε καλά τελικά. Από αυτούς τους αερολογούντες της δεκάρας, που είναι και ανιστόρητοι.

Τα κανόνια του Κάστρου λοιπόν, σε εποχές φτώχιας και ειρήνης αυτού του νησιού, σε εποχές που η επαναχρησιμοποίηση των υλικών ήταν κανόνας, εξυπηρέτησαν σημαντικές ανάγκες του νησιού.

Μια ματιά στην ιστορία του νησιού αποδεικνύει πως τα κανόνια βρίσκονται στον φυσικό τους χώρο.

«Ήδη ο αγγλικός μόλος έφερε, από τότε που κατασκευάστηκε,( 1809-1864) μια ευθύγραμμη σειρά όρθιων κανονιών, τα οποία προέρχονταν από το Κάστρο. Επρόκειτο, κυρίως, για βενετσιάνικα κανόνια διαφόρων τύπων και χρησιμοποιούνταν ως δέστρες των ιστιοφόρων, αφού πλέον για την οπλική τεχνολογία του Ι 9ου αι. θεωρήθηκαν ανεπαρκή ως προς την βλητικότητά τους.

Την παράταξη αυτή των κανονιών την υπερπηδούσαν τα αγόρια, πηδώντας τα ένα προς ένα, δίχως παύση, είτε εν είδει άμιλλας είτε κάνοντας φιγούρα στα κορίτσια που αναγκαστικά έπρεπε να διασχίσουν το λιμενοβραχίονα προς ή από την Αμμόγλωσσα…»*

«Μ’ αυτή τη γέφυρα εξυπηρετήθηκε η συγκοινωνία επί 20 χρόνια, ως την εποχή δηλ. που διαπλατύνθηκε ο δίαυλος ανάμεσα στο 1895 -1903. Από την εποχή αυτή κι έπειτα το πορθμείο ξέρομε πως ήταν ένα αρκετά μεγάλο ορθογώνιο σιδερένιο πλεούμενο, ίσιο από κάτω και με επίπεδο εντελώς κατάστρωμα, που κινούνταν πολύ αργά, κατά μήκος ενός χοντρού συρματόσχοινου, που ήταν δεμένο από τη μια και την άλλη πλευρά της διώρυγος σε δύο παλιά κανόνια του κάστρου μπηγμένα στο κρηπίδωμα. Ένας ή δύο «περατατζήδες» κινούσαν το «Πέραμα»…**

Από όταν λοιπόν οι Άγγλοι τοποθέτησαν τα πρώτα άχρηστα κανόνια του Κάστρου στο μόλο για δέστρες των πλοίων, έχει περάσει ενάμιση αιώνας. Για σχεδόν μισό αιώνα, μέχρι το 1950, από δυο κανόνια ήταν δεμένο το πέραμα της Λευκάδας.

Τα κανόνια είναι λοιπόν άρρηκτα δεμένα με όλη την περιοχή πέριξ του Κάστρου αλλά κυρίως με το πέρασμα της Λευκάδας. Μπράβο σε όποιον σκέφτηκε να τα τοποθετήσει στην είσοδο της πλωτής γέφυρας. Είναι εκεί να μας θυμίζουν την ιστορία μας.
—————-

*Από το βιβλίο του Νίκου Βαγενά: «Πάτρια Ίχνη – Ψηφίδες από τη Λευκάδα του χτες», εκδόσεις Fagotto books, 2014
**Πάνος Γ. Ροντογιάννης: «Οι πρωτεύουσες της Λευκάδας»

Προηγουμενο αρθρο
Εντοπίστηκαν 18 αλλοδαποί σε ιστιοφόρο στη Λευκάδα
Επομενο αρθρο
Ανακοίνωση Πρωτοβουλίας Πολιτών Λευκάδος κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων

3 Σχόλια

  1. μακης μελας
    15 Ιουλίου 2019 at 18:31 — Απάντηση

    Πολυ καλη ενημερωση!

  2. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΟΥΚΕΛΑΤΟΣ
    15 Ιουλίου 2019 at 16:28 — Απάντηση

    Τα κανόνια τοποθετήθηκαν στις συγκεκριμένες θέσεις το 2007 ή το 2008 στα πλαίσια εργασιών καθαρισμού της οχυρωματικής τάφρου από πιστώσεις της πρώην Ν.Α. Λευκάδας και στο οποίο εκτελούσα χρέη επιβλέποντος..
    Τα κανόνια (3 τον αριθμό) ήταν “ξαπλωμένα” – παρατημένα δίπλα από την αποθήκη για χρόνια και διεσώθησαν από βέβαιη κλοπή προφανώς λόγω του μεγάλου μεγέθους των.
    Τότε λοιπόν επειδή είχαμε κόψει 2 μεγάλα ευκάλυπτα από τον όρχο των μηχ/των της Νομαρχίας ,ζητήσα από τον εργολάβο του παραπάνω έργου αφ’ ενός να απομακρύνει τα ευκάλυπτα από τον όρχο , αφ’ ετέρου να βγάλει από αυτά (πηγαίνοντάς τα σε κορδέλα) γύρω στο 1 κυβικό μ. ξύλα διατομής 12χ12 ή 10χ10 προκειμένου τα κανόνια αυτά μαζί με άλλα που υπήρχαν μέσα στο κάστρο να τοποθετηθούν στις επάλξεις του κάστρου με την βοήθεια των χωματουργικών μηχ/των που ήδη εργάζονταν για τον καθαρισμό της τάφρου. Τούτο καθίστατο εξαιρετικά εύκολο διότι αυτά θα τοποθετούνταν από έξω (από την τάφρο που καθαρίζονταν δηλ. με την βοήθεια των μηχ/των δίχως να απαιτηθεί να εισέλθει μηχ/μα εντός των τοιχών. Τα ξύλα θα χρησιμοποιούνταν για την ορθή τοποθέτηση των προκειμένου τα κανόνια να δείχνουν εν σειρά και να μην είναι “ατάκτως ειριμένα” όπως κάποια που είχαν τοποθετηθεί παλαιότερα και υφίστανται μέχρι σήμερα . Δυστυχώς η απάντηση της αρμόδιας εφορείας αρχαιοτήτων ήταν κατηγορηματικώς αρνητική και έτσι αποφασίσαμε να φτιάξομε τρεις βάσεις και να τοποθετήσομε τα δύο δίδυμα (που βρίσκονται αυτή την στιγμή στην γέφυρα) έμπροσθεν της κεντρικής εισόδου του κάστρου και το άλλο το μικρότερο (ευρίσκεται πλευρικώς της αποθήκης της Π/Γ) οπουδήποτε αλλού .
    Επειδή κατά τη διενέργεια των εκσκαφών έμπροσθεν της εισόδου του κάστρου το ίδιο χρονικό διάστημα και μετά την εκσκαφή και την αποκάλυψη του παλαιού γεφυριού δεν υπήρχε πλέον πλέον ωφέλιμος χώρος για την τοποθέτησή των είπαμε να τα τοποθετήσουμε μπροστά από την πλωτή γέφυρα προς Ακαρνανία. Οι χειριστές αυτής ανέλαβαν το βάψιμο και ο κος Παναγιώτης Δρακάτος (Κοκκίνης) την κατασκευή στον τόρνο οκτώ ξύλινων ψεύτικων ροδών ώστε το projekt να έλθει όσο γίνεται πλησιέστερα στα δεδομένα των αντιστοίχων βάσεων για παρόμοια κανόνια 18ου – αρχών 19ου αιώνος.
    Τι θέλαμε και τα τοποθετήσαμε ; Πέσανε να μας φάνε ….
    Άρθρα ,τοποθετήσεις σημερινών συμβούλων της νυν δημοτικής Αρχής περί απώθησης των επισκεπτών μας κ.α.πολλά . Τους είπαμε ότι εμείς δεν βρίσκαμε καλύτερη μεριά για την ανάδειξή τους και εάν έχουν κάτι κατά νου να το προτείνουν και θα τα πάμε. Πρόταση όμως δεν έγινε καμία παρά μόνο κριτική….
    Τα τελευταία έτη μάλιστα έμαθα από τους χειριστές της γέφυρας (πλέον δεν εργάζομαι εκεί) ότι μία αρχαιολόγος επιβλέπουσα εργασιών στο κάστρο επιχείρησε με ανυψωτικό μηχάνημα να σηκώσει το ένα εκ των δύο προκειμένου να το μεταφέρει εντός του κάστρου . Δυστυχώς όμως το μόνο που κατάφερε ήταν να το”ξεθηλιάσει” και να το αφήσει “μπαταρισμένο” πάνω στην βάση του. Ούτε και κανείς τόσα χρόνια από τους ιθύνοντες “φιλοτιμήθηκε” να το επανατοποθετήσει ή τουλάχιστον, να τους ρίξει ένα φρεσκάρισμα με λίγο μαύρο αντισκωριακό και λίγο συντηρητικό για τα ξύλα….
    Όσο για την φωτογράφηση που “τρώνε” τα κανόνια ρωτήστε τους χειριστές της Πλωτής Γέφυρας… να’ναι καλά τα παιδιά….
    Κατά τα άλλα θέλομε και τουρισμό …..
    Σας ευχαριστώ Ε.Π. Βουκελάτος

  3. Ναπολέων
    14 Ιουλίου 2019 at 13:13 — Απάντηση

    ‘Ολοι αυτοί οι καράβλαχοι που έγραφαν οτι τα κανόνια είναι απειλή για τους τουρίστες αν είχαν κάνει 2,3 ταξίδια στην ζωή τους και είχα δει λίγα πράγματα τα μάτια τους δέν θα έλεγαν ούτε θα έγραφαν αυτές τις βλακιες.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.