HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΤα μικροσυμφέροντα απέναντι στη λογική και την επιστήμη

Τα μικροσυμφέροντα απέναντι στη λογική και την επιστήμη

Ο Σύλλογος Λευκαδίων για την προστασία του περιβάλλοντος και του πολιτισμού ζητά, με ανακοίνωσή του, την ανάκληση της 629/2022 απόφασης του Δήμου Λευκάδας, με την οποία τα επεξεργασμένα λύματα του Βιολογικού Λευκάδας καταλήγουν στην ανοικτή θάλασσα του Ιονίου, στη θέση ‘Γυράπετρα’

Κατ’ αρχάς, μας προκαλούν εντύπωση τα παρακάτω:

  1. Η εμμονή του συγκεκριμένου συλλόγου να τον απασχολεί μόνο το συγκεκριμένο θέμα, στην 20ετή ζωή του.
  2. Η μη αναφορά των προβλημάτων που δημιουργούνται στο σημείο, που σήμερα καταλήγουν τα λύματα της πόλης της Λευκάδας.
  3. Γιατί δεν γίνεται καμία αναφορά στη θέση όλων των επιστημονικών φορέων, που από την αρχή της λειτουργίας του βιολογικού της Λευκάδας, υποδεικνύουν ως φυσικό αποδέκτη των αστικών λυμάτων την ανοικτή θάλασσα;

Είναι σίγουρο ότι η αναφορά σε τριτοβάθμιο καθαρισμό λυμάτων, αν και αναγκαία, είναι  προσχηματική

  1. για να αποφύγετε να πάρετε θέση για την ανοικτή θάλασσα.
  2. Για να αποφύγετε να πάρετε θέση για τα δικά μας προβλήματα, στην κλειστή θάλασσα του ανατολικού άξονα.

Επειδή με την μη υλοποίηση της παραπάνω απόφασης, έχουν καταστραφεί ολοσχερώς οι παραλίες της Λυγιάς, Καρυωτών, Νικιάνας και Περιγιαλίου, που είναι μοναδικής ομορφιάς.

Επειδή η περιοχή ‘Αλυκιές’ είναι περιοχή NATURA, τα λύματα εξαιρετικά μολύνουν τη λιμνοθάλασσα, που αποτελεί υδροβιότοπο και όλοι οι επιστημονικοί φορείς έχουν αντιδράσεις για το σημείο και κάθε χρόνο πληρώνουμε πρόστιμα, επειδή έχουμε κάνει μία κλειστή θάλασσα χαβούζα.

Επειδή η περιοχή είναι ένα ανεπανάληπτο μνημείο φυσικής ομορφιάς και πόλος έλξης τουριστών.

Επειδή το σύνολο του νησιού είναι υπαρξιακά δεμένο με τις περιοχές αυτές (Αλυκιές – Ιβάρια), βέβαια εκεί ήταν καταφύγιο των παππούδων μας για να ζήσουν και όχι να κάνουν τα μπανάκια τους.

Επειδή η εναπόθεση των λυμάτων στη σημερινή θέση, σε περίπτωση  τεχνικού λάθους, δεν θα πλήξει μόνο την τουριστική ανάπλαση, αλλά θα μας στείλει πακέτο στον Άγιο Πέτρο.

Επειδή, επειδή, επειδή…

Επειδή πολύ σας ανεχθήκαμε με την έννοια ότι χωρίς να έχουμε αποχέτευση, δεχόμαστε τα λύματά σας και από πάνω μας δουλεύετε. Όλα τα επειδή που στην ανακοίνωσή σας αναφέρετε, ισχύουν και για το σημερινό σημείο που καταλήγουν τα λύματα και δεν κάνετε καμία αναφορά σε αυτό.

Συμφωνούμε ότι ο βιολογικός της πόλης της Λευκάδας υπολειτουργεί. Συμφωνούμε ότι θα πρέπει να γίνει αναβάθμιση του εργοστασίου σε τριτοβάθμιο καθαρισμό. Συμφωνούμε ότι τα επεξεργασμένα λύματα θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για άρδρευση.

Διαφωνούμε κάθετα στον τόπο του αποδέκτη των αστικών λυμάτων σήμερα. Δεχόμαστε ως σημείο αποδέκτη των λυμάτων τη θέση που υποδεικνύει η επιστήμη και όχι τα μικροσυμφέροντα. Η επιστήμη υποδεικνύει την ανοικτή θάλασσα του Ιονίου.

Άμεσα λοιπόν να υλοποιηθεί η απόφαση και όλοι μαζί να αγωνιστούμε για την αναβάθμιση του βιολογικού καθαρισμού της Λευκάδας, καθώς και την επέκτασή του στους οικισμούς της Λυγιάς και των Καρυωτών με την σύνδεσή τους στις υπάρχουσες υποδομές.

Τέτοιου είδους προβλήματα δεν θα πρέπει να διχάζουν την κοινωνία και τους ανθρώπους. Πρέπει ενωμένοι να στεκόμαστε απέναντι στο πρόβλημα και να διεκδικούμε από την πολιτεία, τους Δήμους και τις Περιφέρειες

  1. να λύνουν τα προβλήματα που ανακουφίζουν τους ανθρώπους και διευκολύνουν τη ζωή τους, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους. 
  2. να λειτουργούν με βάση τις υποδείξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Καββαδάς Θωμάς 

Λογιστής, κάτοικος Λυγίας.

Προηγουμενο αρθρο
Κορωνοϊός: Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για την εβδομάδα (12/12 – 18/12)
Επομενο αρθρο
Εξιχνιάστηκε άμεσα υπόθεση ληστείας σε ιχθυοκαλλιέργεια του Δήμου Λευκάδας

2 Σχόλια

  1. Χριστόφορος Η Βρεττος
    23 Δεκεμβρίου 2022 at 21:28 — Απάντηση

    Συγχαρητήρια αξίζουν στο άρθρο τού κ Θωμά Καββαδα για μια υπόθεση που αγωνιζόμαστε για χρόνια οι Λευκαδίτες και όχι μόνο οι κάτοικοι της Ανατολικής Λευκαδας
    ελπίζω να έχουν καταλάβει οι αρμόδιοι τη ζημιά που γίνεται στο νησί μας με τέτοιες πρακτικές μικροσυμφερόντων
    ευχαριστώ για τη φιλοξενία

    Χριστοφόρος Η Βρεττος
    Πρώην Πρόεδρος ΛΕΥΚΑΔΙΩΝ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
    ΑΘΛΟΘΕΤΗΣ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΗΘΟΥΣ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ

  2. ΧΒ
    23 Δεκεμβρίου 2022 at 19:28 — Απάντηση

    ποιοι ειναι στο ΔΣ του συλλογου

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.