HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΤα νησιά της Λευκάδας Μεγανήσι, Κάλαμος και Καστός

Τα νησιά της Λευκάδας Μεγανήσι, Κάλαμος και Καστός

Στα Ανατολικά της η Λευκάδα στολίζεται από ένα μικρό αρχιπέλαγος νησιών. Τρία από αυτά είναι κατοικημένα και φιλοξενούν πανέμορφους γραφικούς νησιωτικούς οικισμούς: το Μεγανήσι, ο Κάλαμος και ο Καστός. Και τα τρία είναι παραθεριστικοί προορισμοί με πιστούς φίλους και αγαπημένα αγκυροβόλια των χιλιάδων ιστιοπλόων, που κάθε χρόνο κατακλύζουν αυτά τα νερά, από όλον τον κόσμο.

Η γραφικότητα, η απλότητα, η καθαρότητα και η ησυχία αυτών των νησιών, προσελκύουν κάθε χρόνο χιλιάδες παραθεριστές, που αναζητούν την αυθεντικότητα και την αναψυχή.

Το Μεγανήσι

Το Μεγανήσι το χωρίζει από την Λευκάδα ένας στενός, γραφικός πορθμός. Είναι το πιο μεγάλο πληθυσμιακά νησί από τα τρία κατοικημένα, που ανήκουν διοικητικά στην Λευκάδα, με περίπου 2000 μόνιμους κατοίκους και τρεις οικισμούς: το Βαθύ, το Κατωμέρι και το Σπαρτοχώρι. Το ένα του λιμάνι είναι το Βαθύ, που βρίσκεται στο βάθος ενός μαγευτικού στενόμακρου όρμου, σαν μικρό φιόρδ, και το άλλο η Σπηλιά στο πανέμορφο Σπαρτοχώρι. Από εδώ συνδέεται ακτοπλοϊκά με το Νυδρί και την Λευκάδα. Ένα τρίτο λιμανάκι, είναι ο Αθερινός, στα ΒΑ του νησιού.

Το Μεγανήσι είναι το νησί με την μεγαλύτερη ακτογραμμή σε σχέση με το μέγεθός του στην Ελλάδα, χάρη στις απίστευτα δαντελωτές ακτές του. Αυτό το κάνει ιδιαίτερα δημοφιλές, διεθνώς, στους φίλους του ιστιοπλοϊκού τουρισμού, που βρίσκουν ειδυλλιακά καταφύγια στους δεκάδες όρμους του. Επίσης, στις ακτές του υπάρχουν πολλές θαυμάσιες θαλασσινές σπηλιές, με πιό φημισμένες την Σπηλιά του Παπανικολή, την Σπηλιά του Γιοβάνη και την Σπηλιά του Δαίμονα στα ΝΔ. Μικρά καΐκια οδηγούν τους παραθεριστές σε αυτά τα μαγευτικά τοπία.

Τα χωριά του Μεγανησιού, παρόλη την τουριστική ανάπτυξη, παραμένουν γραφικά, με στενούς δρόμους και μικρά πέτρινα αγροτικά σπίτια. Οι παραλίες του νησιού είναι μικρές, λόγω της ιδιαίτερης ακτογραμμής του, αλλά πανέμορφες και ρομαντικές. Οι δρόμοι έχουν ελάχιστα αυτοκίνητα και προσφέρονται, όπως και τα μονοπάτια του, για ήρεμες πεζοπορίες. Το Μεγανήσι είναι ένα νησί γεμάτο αμόλυντη, φυσική ομορφιά, φιλόξενο και ήρεμο, ιδανικό για όσους αναζητούν το απλό και το αυθεντικό.

Ο Κάλαμος

Ο Κάλαμος είναι ένα εντυπωσιακό, καταπράσινο βουνό, που αναδύεται από την θάλασσα. Στην Βόρεια ακτή του, απέναντι από τον Μύτικα, είναι κατάφυτος από αιωνόβια πεύκα, μέχρι το κύμα. Το πευκοδάσος αυτό είναι μοναδικό στο Ιόνιο και δίνει στο νησί μια n άγρια, παρθένα ομορφιά.

Στην Ανατολική ακτή βρίσκεται το λιμάνι του Καλάμου, ιδιαίτερα δημοφιλές στα χιλιάδες κότερα που κατακλύζουν το καλοκαίρι αυτά τα νερά, από όλον τον κόσμο. Εκεί δένει και το καραβάκι που συνδέει το νησί με το λιμανάκι του Μύτικα και τον έξω κόσμο.

Οι περίπου 500 μόνιμοι κάτοικοι κατοικούν κατά κύριο λόγο στο χωριό που περιβάλλει το λιμάνι. Τα σπίτια, πέτρινα, αγροτικά, λιτά, είναι χτισμένα αμφιθεατρικά γύρω από το λιμάνι, πολύ κοντά το ένα στο άλλο, με φιδωτά σοκάκια ανάμεσά τους.

Στα Βόρεια του νησιού, υπάρχει ο μικρός οικισμός της Επισκοπής, που συνδέεται με το λιμάνι με δρόμο που περνά μέσα από το μαγευτικό πευκοδάσος. Η Επισκοπή κατοικείται κυρίως το καλοκαίρι. Στον οικισμό της υπάρχει μικρό λιμανάκι. Εδώ βρίσκεται και το κάστρο του νησιού, το ονομαστό Καστρομονάστηρο, με τα εντυπωσιακά καμαρωτά τείχη.

Στην Νοτιανατολική ακτή του νησιού, μέσα σε ένα πανέμορφο φυσικό λιμάνι, βρίσκεται το Πόρτο Λεόνε, ένας μικρός εγκαταλελειμμένος οικισμός. Αυτός ο γραφικός κολπίσκος είναι αγαπημένο σημείο αγκυροβόλησης για πολλούς ιστιοπλόους.

Στο νησί σώζονται πολλά παλιά, μικρά και γραφικά, εκκλησάκια. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό, λόγω θέσης, είναι το εξωκλήσι της Αγ. Παρασκευής, στην Βορεινή κορυφή του βουνού, με την μαγευτική θέα σε όλο το πέλαγος και τις απέναντι ακτές.

Η Δυτική ακτή είναι άγρια και απρόσιτη, όμως Στην Ανατολική και Βόρεια ακτή ο Κάλαμος έχει θαυμάσιες βοτσαλωτές παραλίες με πεντακάθαρα νερά. Από παλιά, μάλιστα, ο Κάλαμος προσέλκυε πολλούς φίλους του ελεύθερου κάμπινγκ· ειδικά στις παραλίες που η πρόσβαση ήταν μόνο από την θάλασσα.

Ο Καστός

Ο Καστός είναι το μικρότερο από τα τρία κατοικημένα νησιά της Λευκάδας. Βρίσκεται δίπλα από τον Κάλαμο και διαφέρει αρκετά από αυτόν, καθώς είναι πολύ χαμηλότερος και με αραιότερη βλάστηση.

Το χωριό του Καστού, επίσης, δίνει στον επισκέπτη διαφορετική αίσθηση, με τα δίπατα πέτρινα σπίτια του χτισμένα αραιά και τριγυρισμένα από ελιές. Χρωματιστά παραθυρόφυλλα, ξύλινα μπαλκόνια με μεγάλες μπαλκονόπορτες και κόκκινες κεραμοσκεπές, δημιουργούν ένα σκηνικό αλλοτινών χρόνων, μια αίσθηση επαρχιακής νοικοκυροσύνης κι αρχοντιάς.

Η Ανατολική του ακτή, όπου βρίσκεται και το χωριό με το γραφικό λιμάνι, έχει πολλές μικρές παραλίες με πρόσβαση και από ξηρά και από θάλασσα. Στο νησί δεν υπάρχουν αυτοκίνητα. Οι μετακινήσεις είναι πολύ μικρές και γίνονται με τα πόδια ή με βάρκα. Το Σαρακήνικο, ο φυσικός όρμος στην Δυτική ακτή του νησιού, έχει έναν μικρό ασφαλή μώλο.

Ο ναός του Αγ. Ιωάννη του Προδρόμου (19ος αι.) στο χωριό κρύβει στα θεμέλιά του θολωτό παλαιοχριστιανικό τάφο. Λίγο πιο Βόρεια του οικισμού υπάρχει το γραφικό εξωκλήσι του Αγ. Αιμιλιανού και κοντά σε αυτόν η φωκότρυπα, όμορφη μικρή θαλασσινή σπηλιά με αμμουδιά στο εσωτερικό της.

Μοναδική πρόσβαση στον Καστό, αν δεν έχετε δικό σας σκάφος, είναι από το λιμανάκι του Μύτικα, στην απέναντι Ακαρνανική ακτή.

ΠΗΓΗ: www.filoxeno.com

Προηγουμενο αρθρο
Εσένα Λευκαδίτισσα, αγρότισσα κυρά μου,
Επομενο αρθρο
Συνελήφθη 33χρονος για κλοπή στην Λευκάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.