HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΤα νησιά του Ιονίου μοναδικός προορισμός διακοπών

Τα νησιά του Ιονίου μοναδικός προορισμός διακοπών

Τα νησιά του Ιονίου, μας καλούν και φέτος να απολαύσουμε μοναδικές εμπειρίες και τις πιο φιλόξενες και καταγάλανες παραλίες της Ελλάδας.

Όλα τα νησιά του Ιονίου είναι υπέροχα. Νησιά με κάστρα και πανέμορφες πόλεις ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής. Νησιά καταπράσινα. Ελαιώνες και πευκώνες, που φτάνουν ως το νερό. Βραβευμένες εξωτικές παραλίες με λευκή άμμο και γαλαζοπράσινα νερά. Φιλόξενοι κάτοικοι με τη μουσική στο DNA τους.

Και ακόμη, μοναστήρια και βυζαντινοί ναοί, ορεινά χωριά και κοσμοπολίτικα λιμάνια, μαρίνες για γιοτ και ιστιοπλοϊκά, καταρράκτες, μονοπάτια, υπέροχες ασφαλτόστρωτες διαδρομές, υγρότοποι, βουνά και θαλάσσια πάρκα, όπου βρίσκουν καταφύγιο οι χελώνες και οι φώκιες. Με ιστιοπλοϊκό ή σκάφος στο Ιόνιο; Must, όλο το καλοκαίρι καθώς τα νερά του είναι φιλικά και οι άνεμοι ήπιοι. Τα Ιόνια νησιά είναι, επίσης, ιδανικός προορισμός για όσους αγαπούν τα θαλάσσια σπορ και ειδικά το windsurf και το kitesurf.

Παραλίες διάσημες, εξωτικές, των σκαφών ή του ανέμου

Βραβευμένες και διάσημες ανά την υφήλιο, οι εξωτικές παραλίες της Λευκάδας θα σας μαγέψουν: Εγκρεμνοί, Πόρτο Κατσίκι, Κάθισμα – όπως φυσικά και η περίφημη παραλία με το Ναυάγιο στη Ζάκυνθο. Το Βουτούμι και η Βρίκα στους Αντίπαξους αποτελούν τις αγαπημένες παραλίες όσων έρχονται με σκάφος, ενώ ο Σχίνος της Ιθάκης είναι η παραλία των επωνύμων. Η παραλία του Μύρτου στην Κεφαλονιά, με τα επιβλητικά βράχια, την κάτασπρη άμμο και τα βαθυγάλαζα νερά είναι αληθινή καρτ ποστάλ. Σε όλα τα νησιά του Ιονίου υπάρχουν δεκάδες ακόμη μεγάλες και μικρές παραλίες, με πλήρη οργάνωση και όλα τα θαλάσσια σπορ.

Ταξίδι στον μύθο και στους αιώνες

Μεσαιωνικά κάστρα και μοναστήρια, μυθικά κτήρια και μουσεία, όλα αναδεικνύουν τον πολιτισμό και την πλούσια ιστορία των Ιονίων νήσων. Στην Κέρκυρα, το μυθικό νησί των Φαιάκων, εντυπωσιάζουν το Παλιό και το Νέο Φρούριο, το Αχίλλειον κτισμένο από την αυτοκράτειρα Σίσι, το Μον Ρεπό. Εξαιρετικά είναι τα μουσεία της πόλης και κυρίως το Ασιατικής Τέχνης στο ανάκτορο Μιχαήλ και Γεωργίου, το Αρχαιολογικό, η Δημοτική Πινακοθήκη, κ.α.

Στη Λευκάδα θα βρείτε ένα από τα επιβλητικότερα μεσαιωνικά κτίσματα στην Ελλάδα και το σημαντικότερο αξιοθέατο του νησιού: υψωμένο στην είσοδο της πόλης της Λευκάδας από τον 14ο αιώνα, το εντυπωσιακό κάστρο της Αγίας Μαύρας σας περιμένει να το ανακαλύψετε – ενώ στους δρόμους της θα θαυμάσετε ιδιαίτερα αξιόλογες εκκλησίες του 17ου και 18ου αιώνα. Στο σπήλαιο της Μελισσάνης, ένα από τα σπουδαιότερα αξιοθέατα στην Κεφαλονιά, ανακαλύφθηκαν ευρήματα του 4ου και 3ου π.Χ. αιώνα, ενώ η Μονή του Αγίου Γεράσιμου, πολιούχου του νησιού, θεωρείται από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα των Ιονίων νήσων. Σε απόσταση 37 ναυτικών μιλίων από τη Ζάκυνθο βρίσκονται οι Στροφάδες, νησιά που “φιλοξενούν” ένα εντυπωσιακό μοναστήρι του 13ου αιώνα φρουριακής μορφής. Από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα στο Ιόνιο είναι η βασιλική του Αγίου Διονυσίου στη Ζάκυνθο και πολύ αξιόλογο μνημείο η Μονή Αγίου Γεωργίου Κρημνών.

13

Απολαύστε windsurfing, kite surfing, ιστιοπλοΐα στα νησιά του Ιονίου

Τα νησιά του Ιονίου πρωταγωνιστούν και στον τομέα των θαλάσσιων σπορ. Στη Λευκάδα βρίσκεται ο παράδεισος των wind surfers και των kite surfers, που λατρεύουν τις παραλίες της Βασιλικής και των Μύλων. Οι ιστιοπλόοι, πάλι, με ορμητήριο το Νυδρί κάνουν εκδρομές στα ονειρεμένα νησάκια της Λευκάδας, Μεγανήσι, Κάλαμο, Καστό. Στα βόρεια της Κέρκυρας, τα Διαπόντια νησιά είναι πολύ δημοφιλής προορισμός για τους ιστιοπλόους, που κάνουν επίσης το γύρο του νησιού. Οι Παξοί, οι Αντίπαξοι, το Κιόνι της Ιθάκης, το κοσμοπολίτικο Φισκάρδο της Κεφαλονιάς είναι αγαπημένοι προορισμοί όσων πλέουν στο Ιόνιο όλο το καλοκαίρι. Μονοπάτια μέσα σε καταπράσινα τοπία θα βρείτε σε όλα τα νησιά του Ιονίου, καθώς και υπέροχες ποδηλατικές διαδρομές.

Μοναδική κουζίνα και γεύσεις που μυρίζουν Ιόνιο Ξεχωρίζουν για το κοσμοπολίτικο άρωμα και τις εκλεπτυσμένες γεύσεις που χαρακτηρίζουν την κουζίνα τους: ναι, τα νησιά του Ιονίου θα σας εκπλήξουν με τον πλούτο των γαστριμαργικών εμπειριών που μπορούν να σας προσφέρουν. Χαρακτηριστική και ιδιαίτερη η κερκυραϊκή κουζίνα με πιάτα όπως το σοφρίτο, το μπιάνκο, το μπουρδέτο και η παστιτσάδα. Προϊόντα όπως η τσιτσιμπύρα και το κουμκουάτ παράγονται μόνο στην Κέρκυρα. Ενδιαφέρον έχει και η κουζίνα της Λευκάδας –συχνά μάλιστα στα εστιατόρια της πόλης θα φάτε με τη μουσική υπόκρουση των κανταδόρων. Αν είστε τυχεροί, στο νησί θα δοκιμάσετε τις πεντανόστιμες, αλλά μικρής παραγωγής, φακές Εγκλουβής. Εξαιρετικό ελαιόλαδο παράγουν οι Παξοί και η Κέρκυρα. Στη Ζάκυνθο θα σας κεράσουν το γλυκό μαντολάτο- κι αν δεν σας κεράσουν, ζητήστε το!

14

Προηγουμενο αρθρο
Κανόνες για την υπεύθυνη άθληση στις δημοτικές εγκαταστάσεις
Επομενο αρθρο
53ο Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ Λευκάδας - Πρόγραμμα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.