HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΤα ομορφότερα χωριά της Λευκάδας

Τα ομορφότερα χωριά της Λευκάδας

Βουτηγμένα στο πράσινο, βρίσκονται στον αντίποδα των φημισμένων παραλιών του νησιού

Αν και οι περισσότεροι την επιλέγουν για τις ονειρικές της παραλίες με τα κρυστάλλινα, διαυγή νερά, η Λευκάδα διαθέτει πανέμορφα, μικρά γραφικά χωριά “βουτηγμένα” μέσα σε ένα καταπράσινο φυσικό περιβάλλον. Ανακαλύψτε τα μαζί μας και μάθετε γιατί πρέπει να τα επισκεφτείτε.

Εγκλουβή

11

Στο κέντρο της ενδοχώρας του νησιού συναντάται το ψηλότερο σε υψόμετρο –750 μέτρα– χωριό της Λευκάδας. Ο λόγος για την Εγκλουβή, φημισμένη σε ολόκληρη την Ελλάδα για τις πεντανόστιμες φακές που παράγει. Παραδοσιακό με πέτρινα διώροφα σπίτια, στενά σοκάκια και κατοίκους που ασχολούνται με την καλλιέργεια της φακής, την κτηνοτροφία και τα αμπέλια, είναι “στριμωγμένο” ανάμεσα σε λοφίσκους και τα γειτονικά χωριά, γεγονός στο οποίο εικάζεται ότι οφείλεται και η ονομασία του. Οι φακές της Εγκλουβής, έχουν γίνει το σήμα κατατεθέν όχι μόνο του χωριού αλλά και ολόκληρης της Λευκάδας, καθώς ακόμη και σήμερα η καλλιέργειά τους πραγματοποιείται με παραδοσιακές μεθόδους υψηλής ποιότητας. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε στο οροπέδιο Βουνί, γύρω από το εκκλησάκι του Αγίου Δονάτου, ενώ σε απόσταση 2 χλμ. περίπου από το χωριό θα βρείτε τους Βόλτους, έναν ιδιαίτερο και μοναδικό οικισμό με πέτρινες θολωτές κατασκευές –δείγματα αρχαϊκής αρχιτεκτονικής– που χρησίμευαν ως προσωρινές κατοικίες κατά την διάρκεια της συγκομιδής και του αλωνίσματος της φακής.

Καρυά

12

Στην ορεινή ενδοχώρα του νησιού και σε απόσταση 15 χλμ. από την πόλη της Λευκάδας (20′ με το αυτοκίνητο), συναντάται η Καρυά, το κεφαλοχώρι της ορεινής Λευκάδας. Παραδομένη στην “αγκαλιά” του καταπράσινου τοπίου του νησιού, η Καρυά είναι χτισμένη σε υψόμετρο 500 μέτρων και ξεχωρίζει στις επιλογές των επισκεπτών της τόσο για το άριστο κλίμα της όσο και για το υπέροχο φυσικό περιβάλλον της. Παραδοσιακά, πέτρινα, διώροφα κτήρια με κεραμοσκεπές, αυλές και πεζούλες, μικρά σοκάκια και πλατείες με υπεραιωνόβια πλατάνια, διάσπαρτα εκκλησάκια και ανεμόμυλοι συνθέτουν την όμορφη εικόνα το χωριού, την οποία θα ανακαλύψετε κατά τη βόλτα σας σε αυτό. Στην κεντρική πλατεία του χωριού εκτός από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, που χρονολογείται από τα τέλη του 19ου αι., θα συναντήσετε παραδοσιακές ταβέρνες και καφενεία για να περάσετε ευχάριστα το χρόνο σας και να συναναστραφείτε με τους φιλόξενους κατοίκους του. Η Καρυά διατηρεί ανέπαφο και ζωντανό το παραδοσιακό στοιχείο και την πολιτιστική της παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα που χάνονται στα βάθη του χρόνου. Μια επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο της θα σας πείσει για του λόγου το αληθές. Το χωριό φημίζεται, επίσης, και για τα παραδοσιακά κεντήματα που ακόμη και σήμερα κεντούν οι γυναίκες του. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το Μοναστήρι του Άι- Γιάννη του Προδρόμου στους πρόποδες της Καρυάς, που χρονολογείται από το 1605 μ.Χ., με τις εξαιρετεικές τοιχογραφίες, το ξυλόγλυπτο τέμπλο και τα πέτρινα κελιά.

Αθάνι

10003

Στο δυτικό τμήμα του νησιού, 40 χλμ. από την πόλη της Λευκάδας και σε κοντινή απόσταση από τις φημισμένες παραλίες Πόρτο Κατσίκι και Εγκρεμνοί, συναντάται το ορεινό χωριό Αθάνι. Με εκπληκτική θέα στα νερά του Ιονίου, θα σας κερδίσει σίγουρα με τη γραφικότητα και την “αγνή” ομορφιά του, που έχει καταφέρει να μείνει αναλλοίωτη στο “άγγιγμα” του τουρισμού. Περιτριγυρισμένο από καταπράσινες εκτάσεις με ελαιώνες είναι χτισμένο σε υψόμετρο 380 μ. και αποτελεί ιδανική επιλογή για ένα διάλειμμα από τα πολυσύχναστα τουριστικά κέντρα του νησιού. Το χωριό φημίζεται για το ποιοτικό, αρωματικό μέλι του καθώς και για την ονειρική θέα στο ηλιοβασίλεμα και τη “βουτιά” του στα νερά του Ιονίου.

Εξάνθεια

14

Σε απόσταση 20 χλμ. περίπου από την πόλη της Λευκάδας, στο δυτικό τμήμα του ορεινού όγκου του νησιού συναντάται το χωριουδάκι της Εξάνθειας. Μικρό και γραφικό είναι χτισμένο σε υψόμετρο 600 μέτρων σε μια πλαγιά στο όρος της Ελάτης. “Βουτηγμένο” μέσα στην καταπράσινη, περιβάλλουσα φύση διαθέτει δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και φημίζεται για την ονειρική θέα που προσφέρει στο ειδυλλιακό ηλιοβασίλεμα. Από τα αξιοθέατα που δεν πρέπει να χάσετε το εξωκλήσι της Παναγίας στην τοποθεσία Γραβιά, ανατολικά της Εξάνθειας.

Τσουκαλάδες

blog logo

Στο μέσον περίπου της διαδρομής από την πόλη της Λευκάδας προς τον Άγιο Νικήτα, στο δυτικό τμήμα του νησιού, εντοπίζονται οι ορεινοί Τσουκαλάδες. Το παραδοσιακό χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο 200 μέτρων και τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει ικανοποιητική τουριστική ανάπτυξη, διαθέτοντας σε όσους το επιλέξουν για τις διακοπές τους στο νησί αξιόλογες προτάσεις διαμονής, ταβέρνες και καφετέριες. Η ονομασία του λέγεται ότι οφείλεται στον κόκκινο πηλό που βγάζει η περιοχή από τον οποίο οι ντόπιοι κατασκεύαζαν παλαιότερα πήλινα αντικείμενα. Η κοντινότερη παραλία στο χωριό είναι τα Πευκούλια, στα οποία θα οδηγηθείτε μετά από μια διαδρομή μέσα σε πυκνό πευκόδασος. Στα συν η εκπληκτική θέα στο Ιόνιο και το ονειρικό ηλιοβασίλεμα.

Πηγή: www.greekguide.com

Προηγουμενο αρθρο
Στα Γιάννενα διακομίστηκε ο Σπύρος Μαργέλης
Επομενο αρθρο
7η Γιορτή Νεολαίας – Κυριακή 3 Ιουλίου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.