HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΤα παιδιά του Μουσικού μας έβαλαν τα γυαλιά!

Τα παιδιά του Μουσικού μας έβαλαν τα γυαλιά!

Ήταν αρχές Σεπτέμβρη όταν η δημοτική σύμβουλος Εύα Κατωπόδη ρώτησε τον Δήμαρχο αν θα μπορούσε να εξευρεθεί μια αίθουσα για να λειτουργήσει ο κινηματογράφος μετά την καταστροφή που υπέστη από την πυρκαγιά το κτίριο του Απόλλωνα. Η ίδια πρότεινε μάλιστα ο κινηματόγραφος να λειτουργήσει είτε στο φουαγιέ του θεάτρου είτε στο κτίριο πίσω από το Νοσοκομείο, το οποίο είχε χρησιμοποιήσει τα περσινά Χριστούγεννα και το Κέντρο Νεότητας της Μητρόπολης.

Η ύπαρξη κινηματογράφου σε μια πόλη είναι ένδειξη πολιτισμού. Ο Απόλλωνας είχε πολλούς και πιστούς φίλους, ιδιαίτερα το χειμώνα που υπάρχει μια γενικότερη απραξία. Ο δήμαρχος στην απάντησή του ξέκοψε κάθε ελπίδα. Ανυπέρβλητα τα εμπόδια σύμφωνα με τη δήλωσή του.

Και ήρθαν τα 17χρονα του Μουσικού Σχολείου και μας έβαλαν τα γυαλιά. Αποφάσισαν και οργάνωσαν, στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου να γίνονται κάθε Κυριακή προβολές κινηματογραφικών ταινιών για να βγάλουν τα έξοδα της εκδρομής τους!

Πολλά συγχαρητήρια και μπράβο ακούστηκαν για την ενέργεια των μαθητών. Εμείς θα τους συγχαρούμε και για ένα άλλο λόγο. Για το σπέρμα επιχειρηματικότητας που διακρίναμε στην όλη προσπάθεια. Μια έξυπνη πρωτοβουλία που ήρθε να καλύψει ένα κενό, με όφελος την εκδρομή των παιδιών.

Η πυρκαγιά ως γνωστόν έγινε στις 8 Αυγούστου. Η ερώτηση της Εύας Κατωπόδη και η απάντηση του Δημάρχου έγιναν στις 12 Σεπτεμβρίου. Ο δήμαρχος δηλαδή μέσα σε ένα μήνα μετά την πυρκαγιά είχε εξετάσει όλες τις πιθανές περιπτώσεις λειτουργίας σε άλλο μέρος του κινηματογράφου και είχε αποφασίσει πως τίποτα δεν μπορεί να γίνει!

Οι απαντήσεις που έδωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο, είναι χαρακτηριστικές. Για το κτίριο πίσω από το Νοσοκομείο είπε: «υπάρχουν ζητήματα αδειοδοτήσεων», για το φουαγέ του θεάτρου: «θέλει επισκευές», για το κτίριο της Μαρίνας: «το ζητήσαμε πέρυσι και δεν μας το έδωσε». Για την αίθουσα συνεδρίων του Πνευματικού Κέντρου: «δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα». Και συνέχισε : «Είναι άλλο πράγμα να έχεις μια ταινία από το σπίτι, δηλαδή να την βάλεις να παίζει τσάμπα και άλλο πράγμα να αγοράσεις μια ταινία πρώτης προβολής η οποία παίζεται σε πρώτη προβολή στα αστικά κέντρα, και στη Λευκάδα για μας. Αυτό σημαίνει ότι ο χώρος που θα επιλέξουμε πρέπει να είναι ανάλογος.»

Δεν είναι το μόνο θέμα που η δημοτική Αρχή δεν καταφέρνει να βρει λύση. Τα προσκόμματα, και η γραφειοκρατία είναι οι συνήθεις δικαιολογίες της. Μα τι λόγο ύπαρξης έχει η πρωτεύουσα Αρχή του νησιού αν δεν μπορεί, να δίνει λύσεις πέρα και πάνω από τα εμπόδια και την γραφειοκρατία; Στη δική μας περίπτωση λειτουργεί σαν τροχονόμος που διοχετεύει απλώς την κίνηση δεξιά και αριστερά ή σαν υπάλληλος υποδοχής τράπεζας που κατευθύνει τους πελάτες στον σωστό υπάλληλο εξυπηρέτησης!

Τι θα πει υπάρχουν ζητήματα αδειοδοτήσεων; Ποιες ενέργειες και προσπάθειες έκανε η εποπτεύουσα Αρχή όλων των υπηρεσιών, ώστε να δοθούν οι αδειοδοτήσεις. Τι θα πει το φουαγιέ χρειάζεται επισκευές; Θα γίνουν, έχουν προγραμματιστεί και πότε θα τελειώσουν; Τι θα πει είχαμε ζητήσει το κτίριο της Μαρίνας πέρυσι; Φέτος, μετά την πυρκαγιά επανήλθαν και τι απάντηση πήραν; Και τέλος πάντων, τόσο καλομάθαμε, κατά τον Δήμαρχο, που δεν μπορούμε να δούμε μια ταινία σε πιο κατίβα αίθουσα;

Απλά ερωτήματα ενός μέσου μυαλού που έμειναν αναπάντητα από τις εξηγήσεις του Δήμαρχου που βιάστηκε να ξεμπερδέψει με τον κινηματογράφο.

Φωτογραφία: Στέφανος Κατηφόρης

Προηγουμενο αρθρο
Υπάρχουν κανόνες, Πρωθυπουργέ
Επομενο αρθρο
Οι χοροί και οι φορεσιές του Λυκείου Ελληνίδων που ενθουσίασαν τον Μπάρακ Ομπάμα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.