HomeΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑΤα ταπεινά και άγνωστα ρούσκλα

Τα ταπεινά και άγνωστα ρούσκλα

  Είχαμε σχεδόν ξεχάσει τα ρούσκλα.  Αυτό το ταπεινό και σχεδόν άγνωστο φυτό που αναρριχάται σε ψηλότερα δέντρα και μας χαρίζει όμορφες εικόνες το φθινόπωρο και το χειμώνα με τους  υπέροχους  κόκκινους καρπούς του. Όποιος πεζοπορεί αυτή την εποχή στις εξοχές της Λευκάδας είναι αδύνατον να μην τα έχει συναντήσει.

 Σήμερα ο Γιάννης Ροντογιάννης από τους Τσουκαλάδες μας τα θύμισε με τις φωτογραφίες που δημοσίευσε. Τα βρήκε στην περιοχή της Φανερωμένης σταμάτησε και τα φωτογράφισε. Αυτός μάλιστα τα έγραψε ρούσκουλα. Όμως είμαι σίγουρη  πως στην προφορά δεν υπήρχαν αυτά τα φωνήεντα.  Προφέρεται και γράφεται: ρούσκλα.

Με μια μικρή αναζήτηση στο διαδίκτυο βρήκαμε πως το ρούσκλο λέγεται και Αρκουδόβατο.

Η επιστημονική του ονομασία είναι Smilax aspera. Tο όνομά του προέρχεται από την ελληνική λέξη «Σμίλη», όνομα μυθικής νύμφης και την λατινική λέξη «asper», που σημαίνει  τραχύς.

Άλλες ονομασίες που συναντώνται σε διάφορες περιοχές της χώρας μας, είναι: Αρκόβατος, Ακρέβατος, Ξυλόβατος, Σμιλάγγι, Σαρσαπαρίλλη, κ.α.

  «Για τον αρκουδόβατο έχουμε περιγραφές και από τον Θεόφραστο και από τον Διοσκουρίδη, ο οποίος το θεωρούσε αντίδοτο για όλα τα δηλητήρια.

Τέλη του καλοκαιριού αρχίζει η ανθοφορία του με τα άνθη του να έχουν μια ευχάριστη και πολύ δυνατή, σχεδόν μεθυστική, μυρωδιά. Αμέσως μετά εμφανίζονται οι κόκκινοι, σαν φωτιά, καρποί του, οι οποίο αποτελούν τροφή για τα πουλιά. Είναι από τα λίγα φυτά που ανθοφορούν μέχρι και το φθινόπωρο, και αυτό το κάνει χρήσιμο μελισσοκομικό φυτό, μιας και προσφέρει γύρη και νέκταρ σε μια δύσκολη εποχή για τα μελίσσια.

Συνήθως ο αρκουδόβατος αναρριχάται σε κορμούς δέντρων και θάμνων ή σε φράχτες και μπορεί να φτάσει και τα 4 μέτρα ύψος. Προτιμά περιοχές με υγρασία και πυκνή βλάστηση.

Να πούμε πως στο γένος Smilax ανήκουν 300-350 είδη πολλά από τα οποία χρησιμοποιούνται ευρύτατα στην φαρμακοβιομηχανία του δυτικού κόσμου επειδή περιέχουν πολύτιμες θεραπευτικές ουσίες.

Όταν εμφανίστηκε η σύφιλη στο νέο κόσμο με τους πρώτους άποικους, χρησιμοποιούταν το φυτό κατά κόρον για τη θεραπεία της.

* Πηγή: https://www.e-storieskritis.gr

Προηγουμενο αρθρο
Όλοι θέλουμε ένα σημάδι ότι θα βγάλουμε τη μάσκα σύντομα
Επομενο αρθρο
Νίκη Λευκάδας-ΠΑΣ Γιάννινα 69-89

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.