HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΤομεακή Οργάνωση Λευκάδας του ΚΚΕ: Δελτίο Τύπου για τις δηλώσεις της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων

Τομεακή Οργάνωση Λευκάδας του ΚΚΕ: Δελτίο Τύπου για τις δηλώσεις της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Ι.Ν. Ρ. ΚΡΑΤΣΑ- ΤΣΑΓΚΑΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ

Σχετικά με τις δηλώσεις της για την ελληνο-ιταλική Συμφωνία.
Σε συνέντευξή της σε κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης έσπευσε με μεγάλη χαρά να χαιρετίσει την συμφωνία για τη χάραξη θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, που ανακοίνωσαν οι υπουργοί εξωτερικών των δύο κρατών. Επισήμανε ότι τα Ιόνια Νησιά αποτελούν τα δυτικά σύνορα της χώρας μας και η συμφωνία αυτή έρχεται να αναβαθμίσει γεωστρατηγικά την περιοχή μας ως ενεργειακό κόμβο μεταφοράς και σημείο εξορύξεων υδρογονανθράκων.

Οι τοπικές κοινωνίες στα Επτάνησα τα τελευταία χρόνια, από την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που άνοιξε το δρόμο για τις παραχωρήσεις έρευνας και εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων, έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στις μπίζνες του κεφαλαίου που σχεδιάζονται και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Στον έναν ή στον άλλον βαθμό, γίνεται ευρύτερα αντιληπτό ότι οι εξορύξεις δεν αφορούν το λαό και τις ανάγκες του. Αιτία δεν είναι άλλη από την καπιταλιστική εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών.

Η Τ.Ε. Λευκάδας του ΚΚΕ με βάση τις εξελίξεις που υπάρχουν εκφράζει την αντίθεση και την ανησυχία της με την στάση της Περιφερειάρχη Ι.Ν. που ανέλαβε ρόλο να καθησυχάσει το λαό και να εκθειάσει την πολιτική εμπλοκής στα επικίνδυνα γεωπολιτικά παιχνίδια. Αυτή η ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους ακόμα και πολεμικών συγκρούσεων, θερμών επεισοδίων.

Οι εξορύξεις θα γίνουν για τα κέρδη των ενεργειακών κολοσσών. Δε θα μειώσουν την ενεργειακή φτώχεια των λαϊκών νοικοκυριών, ούτε θα εξασφαλίσουν φτηνή ενέργεια, όπως θεωρούμε ότι αυτόν τον σκοπό θα έπρεπε να εξυπηρετούν. Επιπλέον, θα χαθεί ένα πολύτιμο ενεργειακό απόθεμα, για να κερδίσουν μια χούφτα μονοπωλιακοί όμιλοι.

Το ΚΚΕ εκφράζει την ανησυχία του για την ελληνο-ιταλική συμφωνία , γιατί η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας ανάμεσα στις δύο χώρες, το 1977, δεν υπηρέτησε τα λαϊκά συμφέροντα και δεν αποσόβησε την όξυνση των προβλημάτων στην ευρύτερη περιοχή, ενώ το ίδιο ισχύει για την οριοθέτηση της ΑΟΖ ανάμεσα στην Κύπρο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και το Λίβανο.

Είναι υπερφίαλοι οι ισχυρισμοί, επίσης, ότι με τη συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας εξουδετερώνονται τα νομικά και πολιτικά επιχειρήματα, που αξιοποιεί η τουρκική ηγεσία στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της επιθετικότητας στην Αν. Μεσόγειο. Επίσης, αυτοί οι ισχυρισμοί, υποβαθμίζουν τις ανησυχητικές και επικίνδυνες εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο, το Αιγαίο, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική.

Η συμφωνία του 1977 μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, στην οποία βασίζεται η τωρινή, αναγνώριζε μειωμένη επήρεια στα Διαπόντια νησιά (70%) στα βορειοδυτικά της Κέρκυρας και στις Στροφάδες (32%) στα νοτιοδυτικά της Ζακύνθου. Έχοντας αυτό ως δεδομένο, η επικύρωσή της μπορεί να διευκολύνει ανάλογες διευθετήσεις και στις περιοχές που διεκδικεί η Τουρκία, αμφισβητώντας πλήρως την οποιαδήποτε επήρεια των νησιών. Επίσης, ανάλογο «προηγούμενο» θα μπορούσε να αποτελέσει και το γεγονός ότι η Ελλάδα οριοθετεί ΑΟΖ χωρίς παράλληλη επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, παραμένοντας στο καθεστώς του ν. 2321/1995 περί κύρωσης της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, όπου «επιφυλάσσεται» να ασκήσει το δικαίωμά της να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της μέχρι τα 12 ν.μ.

Το ΚΚΕ έχει υποστηρίξει από καιρό πριν πως η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και το δικαίωμα των νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ απορρέει από τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 και έχει καταδικάσει την απαράδεκτη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης, αλλά και την αδειοδότηση της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Τουρκίας, για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, που καταστρατηγεί δικαιώματα των ελληνικών νησιών.

Για τις δηλώσεις της για τα έργα του Γυμνασίου- Λυκείου και του λιμένα Βασιλικής.
Η κ. Κράτσα θεωρούμε ότι εμπαίζει τους κατοίκους της Λευκάδας λέγοντας ότι για το έργο του σχολείου της Βασιλικής δεν υπάρχει καθυστέρηση και ότι απλά υπήρξε κάποια δυσλειτουργία ανάμεσα στις υπηρεσίες του δήμου και της περιφέρειας. Μιλάμε για ένα έργο που από το 2015 που έγινε ο σεισμός, έχουν περάσει 5 χρόνια όπου οι μαθητές κάνουν μάθημα σε κοντέινερ. Θεωρούμε ότι τέτοια ζητήματα, όπως και της αποκατάστασης του 5ου Νηπιαγωγείου Λευκάδας δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως έργα δεύτερης κατηγορίας, επειδή δεν εξυπηρετούν επιχειρηματικά συμφέροντα και να βρίσκονται συνεχώς αντιμέτωπα με νομικά εμπόδια που θέτουν οι κεντρικές πολιτικές τις ίδιες που υπηρετεί κάθε φορά και η εκάστοτε περιφερειακή αρχή.

Αντίστοιχα, για τα έργα του λιμένα της Βασιλικής, πάλι τις αιτίες της καθυστέρησης η κ. Κράτσα τις αποδίδει σε νομικά κολλήματα και δυσλειτουργίες του Δήμου και της Περιφέρειας. Πραγματικά, δημιουργεί ερωτηματικά ο τρόπος που το έργο πριν την ολοκλήρωσή του, σταμάτησε.

10/06/2020

Προηγουμενο αρθρο
Ένα αφιέρωμα στην υφαντική τέχνη της Λευκάδας- Γράφει η Μαυρέττα Αρβανίτη
Επομενο αρθρο
Μονή Φανερωμένης: Γιόρτασε η «Κυρά» της Λευκάδος

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.