HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΤοπική Εκκλησία και φορείς της Εκπαίδευσης τίμησαν την εορτή των Αγίων προστατών της Παιδείας μας με τη Διημερίδα «Ψυχή – Λόγος – Νους»

Τοπική Εκκλησία και φορείς της Εκπαίδευσης τίμησαν την εορτή των Αγίων προστατών της Παιδείας μας με τη Διημερίδα «Ψυχή – Λόγος – Νους»

Όπως καθιερώθηκε τα τελευταία χρόνια, το Κέντρο Νεότητας της Ι. Μητροπόλεως Λευκάδος και Ιθάκης, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας π. Θεοφίλου, συνεργάστηκε με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λευκάδας και με τα Γραφεία των Σχολικών Συμβούλων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Προσχολικής Αγωγής και Φιλολόγων της περιοχής μας και τίμησαν από κοινού την εορτή των προστατών της Παιδείας μας, Αγίων Τριών Ιεραρχών με μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα Διημερίδα για τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Πλήθος εκπαιδευτικών προσήλθαν το απόγευμα της Πέμπτης, 26 Ιανουαρίου 2017 στη ζεστή και φιλόξενη αίθουσα εκδηλώσεων της «Καταφυγής», για να παρακολουθήσεις τις εισηγήσεις δύο εκλεκτών ομιλητών.
Ο κ. Γεώργιος Μανωλέσος πρώτα, Ψυχίατρος και τ. Διευθυντής Ε.Σ.Υ., με πολύχρονη εθελοντική προσφορά στον τομέα της ψυχικής υγείας στη Λευκάδα, ανέπτυξε το θέμα «Η αξία της ανθρώπινης επικοινωνίας». Αναφέρθηκε στην ανάγκη του ανθρώπου να γίνει πομπός και δέκτης μηνυμάτων προς τους συνανθρώπους, τη φύση, το Θεό, αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό· τη θεραπευτική λειτουργία της ανθρώπινης επικοινωνίας, την αξία, αλλά και τις προϋποθέσεις γι’ αυτήν.

Ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός κατόπιν, Δρ. Θεολογίας – Φιλόλογος, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος και Υπεύθυνος Νεότητας Ι. Μ. Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, αλλά και εν ενεργεία εκπαιδευτικός Δ.Ε. έθεσε προβληματισμούς ευθύνης, που ανακύπτουν για τον παιδαγωγό ενώ «καλλιεργεί τις ψυχές των μαθητών…» Τόνισε την ανάγκη να είναι ερωτευμένος ο δάσκαλος με την παιδαγωγική του αποστολή και να έχει την καλή φιλοδοξία να οικοδομεί ουσιαστικά τις παιδικές ψυχές.

Στην αρχή της εκδήλωσης, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Θεόφιλος, τονίζοντας ότι, ενώ για τους Τρεις Ιεράρχες «η Παιδεία μετάληψις αγιότητος εστίν», σήμερα η λογική των πολλών ξεφεύγει από το τρίπτυχο της θεματικής της διημερίδας μας « Ψυχή – Λόγος – Νους» και μένει καθηλωμένη σε μια υλόφρονα νοοτροπία, βασισμένη στο γνωστό ρητό «φάγομεν, πίομεν…»

Ακολούθως, χαιρετισμό απηύθυναν ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λευκάδας κ. Φώτιος Σάντας και ο αναπληρών το Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λευκάδας κ. Μιλτιάδη Γκαμπρέλας, κ. Άγγελος Βλάχος, Διευθυντής του Μουσικού Σχολείου, ενώ συμμετείχε ακόμη και ο Αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου του Δ. Λευκάδας κ. Σπυρίδων Αρβανίτης.

Το απόγευμα της επομένης, Παρασκευής 27ης Ιανουαρίου 2017 λειτούργησαν τέσσερα βιωματικά εργαστήρια:
Η Σχολική Σύμβουλος Δασκάλων κ. Βασιλική Κιτσάκη, παίρνοντας αφορμές από τη ζωή και το έργο του σπουδαίου ζωγράφου Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, παρουσίασε πώς μπορούν να δοθούν μηνύματα ζωής μέσα από ένα αλληγορικό παραμύθι.

Η Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων κ. Μαρία Μανέντη παρουσίασε πώς προσεγγίζουν το πρόσωπο της Παναγίας οι Νεοέλληνες ποιητές και υπέδειξε φιλολογικούς δρόμους διδακτικής αξιοποίησης του σχετικού λογοτεχνικού υλικού.

Η Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής κ. Ελένη Κοσμετάτου έδειξε πώς μπορεί να αξιοποιηθεί το θεατρικό παιχνίδι για την αξιολόγηση προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στην προσχολική ηλικία.

Τέλος, ο Διευθυντής Κέντρου Νεότητας Ι. Μ. Λευκάδος και Ιθάκης, Αρχιμ. Ιωαννίκιος Ζαμπέλης, μετά από ένα «περιβαλλοντικό μονοπάτι» στο καμπαναριό των λευκαδίτικων εκκλησιών πρότεινε ένα σχέδιο εργασίας (project) με αφορμή το καμπαναριό του Ιερού Ναού Εισοδίων Θεοτόκου Λευκάδος και μια γραπτή πηγή.
Και με την επιμορφωτική αυτή εκδήλωση η Εκκλησία και οι φορείς της Εκπαίδευσης στον μικρό και ευλογημένο τόπο μας απέδειξαν ότι έχουν συνειδητοποιήσει πως η ισχύς βρίσκεται εν τη ενώσει και ότι μόνο θετικούς καρπούς έχει να προσφέρει η συνεργασία για το καλό των παιδιών μας.

Η εορτή των Αγίων Τριών Ιεραρχών δεν αντιμετωπίζεται από την Ιερά Μητρόπολή μας και τους τοπικούς φορείς της Εκπαίδευσης ως ένα επετειακό γεγονός, αλλά ως μια αφορμή εποικοδομητικής συνάντησης και δημιουργικής συνεργασίας της θύραθεν αγωγής με την κατά Χριστόν παιδαγωγία. Στα ίχνη ακριβώς των Αγίων Τριών Οικουμενικών Διδασκάλων και Ιεραρχών.

Ακόμη, γίνεται γνωστό ότι ανήμερα της εορτής, στην πόλη της Λευκάδας θα λειτουργήσουν συνολικά εννέα Ιεροί Ναοί, προκειμένου οι σχολικοί εκκλησιασμοί να διεξαχθούν πιο άνετα και κατανυκτικά για τις σχολικές ομάδες και να είναι πράγματι αφορμές ουσιαστικής μυσταγωγίας στον λειτουργικό μας πλούτο και στο ευχαριστιακό γεγονός.

Λευκάδα, 28 Ιανουαρίου 2017

(Από το Κέντρο Νεότητος
της Ι. Μητροπόλεως Λευκάδος και Ιθάκης)

Προηγουμενο αρθρο
Στην Κόκκινη Εκκλησιά
Επομενο αρθρο
Δήλωση Γραμματέα ΝΕ ΠΑΣΟΚ Λευκάδας Γιάννη Λάζαρη

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.