HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΤοποθέτηση Θανάση Καββαδά στην 1η Πανιόνια συνάντηση Πολιτισμού και Αθλητισμού στη Λευκάδα

Τοποθέτηση Θανάση Καββαδά στην 1η Πανιόνια συνάντηση Πολιτισμού και Αθλητισμού στη Λευκάδα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα 6 Μαρτίου 2017

Τοποθέτηση Θανάση Καββαδά στην 1η Πανιόνια συνάντηση Πολιτισμού και Αθλητισμού στη Λευκάδα

«Καλωσορίζω όλους τους επτανήσιους που συμμετέχουν στην, πραγματικά ενδιαφέρουσα, σημερινή συζήτηση που πραγματοποιείται μετά από πρωτοβουλία της περιφέρειας Ιονίων νήσων, την οποία χαιρετίζω και δηλώνω εξ αρχής ότι θα είμαι αρωγός όπου μπορώ να φανώ χρήσιμος.

Σήμερα επιχειρείτε ένα σημαντικό βήμα για τον επτανησιακό πολιτισμό, την επτανησιακή παράδοση, την επτανησιακή κουλτούρα που έχουν μια μεγάλη ιστορία, μια μακρά πορεία σε βάθος χρόνου και την οποία έχουμε καταφέρει να διατηρήσουμε και μέσα από τον τρόπο ζωή μας και μέσα από τους συλλόγους μας.

Βλέπω με χαρά ότι βρίσκονται σήμερα εδώ πολλοί εκπρόσωποι μεγάλων και μικρών συλλόγων και φορέων που κατά τόπους, χρόνια τώρα, στηρίζουν με κάθε τρόπο την διατήρηση του επτανησιακού πολιτισμού.

Είναι σημαντικό για όλους μας, η σημερινή συζήτηση να καταλήξει σε μια συντονισμένη προσπάθεια των επτανήσιων, ώστε συλλογικά να επικοινωνήσουμε και να αναδείξουμε την κληρονομιά μας, η οποία θα έχει πολλαπλά οφέλη σε πολλαπλά επίπεδα.

Οφέλη, και σε ό,τι αφορά τη συντήρηση της ταυτότητάς μας, αλλά και οικονομικά οφέλη που θα τονώσουν σημαντικά την περιφέρειά μας.

Γνωρίζετε όλοι ότι ο πολιτιστικός τουρισμός είναι άμεσα συνυφασμένος με τις τοπικές οικονομίες και μπορεί με τις κατάλληλες ενέργειες, να γίνει ο βασικός μοχλός ποιοτικής ανάκαμψης και ανάπτυξης.

Έχουμε μια αξιοζήλευτη κληρονομιά, μια πλούσια τοπική ιστορία, ένα πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα, με μνημεία, με αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, έχουμε αναρίθμητα τοπικά έθιμα και παραδόσεις και άλλες τόσες τοπικές γεύσεις και προϊόντα, αλλά και αθλητικές διοργανώσεις που αποτελούν μερικά από τα στάνταρ του σύγχρονου επισκέπτη, που αναζητά την ποιότητα και την γνώση του τόπου των διακοπών του.

Εκτιμώ ότι με την κατάλληλη συνεργασία και οργάνωση μπορούμε όλοι μαζί να δημιουργήσουμε θεματικές ενότητες, που θα φιλοξενούν τα νησιά μας κάθε χρόνο, και που θα προκαλούν τον επισκέπτη να έρθει και να μείνει στα Επτάνησα, ακολουθώντας τις εκδηλώσεις από νησί σε νησί.

Σε ό,τι αφορά τις ενότητες θέλει αρκετή σκέψη.
Έχουμε όμως αξιόλογους και ικανούς συλλόγους που ασχολούνται με το θέατρο, τη μουσική, το χορό, τον αθλητισμό, με τον λόγο και την τέχνη, που χρόνια μετέχουν και συντηρούν τα πολιτιστικά αυτά στοιχεία της Επτανήσου και άρα διαθέτουν την εμπειρία να στηρίξουν με σοβαρές προτάσεις αυτό το εγχείρημα.

Θα ήθελα να καταθέσω δύο – τρεις σκέψεις.
Υπάρχουν πολιτιστικοί σύλλογοι εδώ στη Λευκάδα αλλά φαντάζομαι και σε όλα τα Επτάνησα, που προάγουν τα τοπικά προϊόντα, όπως ο σύλλογος Δραγάνου και Εγλουβισάνων, που προωθούν το μέλι και τις φακές Εγκλουβής.
Εκτιμώ ότι και στα άλλα νησιά υπάρχουν προϊόντα που μπορούν να υποστηρίξουν μια θεματική ενότητα που να αφορά προϊόντα της επτανησιακή γης και τις γαστρονομικές μας συνήθειες.

Είναι επίσης σημαντικό ότι τα Επτάνησα έχουν από τις παλαιότερες φιλαρμονικές στην Ελλάδα και πρέπει να αξιοποιηθεί το γεγονός αυτό.

Κύριε Περιφερειάρχη στην ενημέρωση που είχα για τη σημερινή εκδήλωση, περιλαμβάνονταν και ο Αθλητισμός, αλλά μέχρι στιγμής δεν άκουσα κάτι σχετικό. Θα ήθελα να μου πείτε, εάν τελικά θα ενταχθεί στις θεματικές ενότητες ή όχι ο αθλητισμός. Εν πάσει περιπτώσει οι Ιόνιοι αγώνες στίβου, που πραγματοποιούνται από το 2011, στα πλαίσια των εορτασμών για την Ένωση της Επτανήσου με τη Ελλάδα, αποτελεί πλέον θεσμό όχι μόνο για τη Λευκάδα αλλά για όλα τα Επτάνησα, και εκτιμώ ότι οι αγώνες αυτοί μπορούν να ενταχθούν στην προσπάθεια που επιχειρείτε σήμερα, αλλά το σημαντικότερο να αποτελέσουν πιλότο για το συντονισμό των δράσεων, που πιστεύω ότι θα αποφασίσετε.

Θα ήθελα να σταθώ σε κάτι σημαντικό για τη Λευκάδα, τα Επτάνησα και τη σημερινή συζήτηση. Στο αρχαίο θέατρο που ανακαλύφθηκε στο 2015 στη θέση Κούλμος στο νησί. Βεβαίως δεν έχουν προχωρήσει οι εργασίες. Μπορούμε όμως να βοηθήσουμε να ολοκληρωθούν όσο πιο γρήγορα γίνεται και να αξιοποιηθεί, ως μια θεματική ενότητα με παραστάσεις, γιατί όχι, όπως τα αρχαία θέατρα της Επιδαύρου ή της Δωδώνης.

Το σημαντικότερο θέμα, που πιστεύω ότι θα πρέπει να απασχολήσει τις εργασίες σας, είναι το θέμα των υποδομών.
Ένα φιλόδοξο σχέδιο όπως το σημερινό, θα πρέπει αν μη τι άλλο, να υποστηρίζεται από τις κατάλληλες υποδομές, για τις οποίες θα πρέπει να φροντίσουμε.

Ακούσαμε πριν τον Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου, ότι στο νησί του υπάρχουν ελάχιστες υποδομές.
Τι να πούμε όμως εμείς εδώ που δεν έχουμε καθόλου. Μας τιμά το γεγονός ότι η πρώτη Πανιόνια συνάντηση Πολιτιστικών και Αθλητικών φορέων στην πραγματοποιείτε στη Λευκάδα. Όμως δεν μπορούμε να μιλάμε για τέτοιου μεγέθους εκδηλώσεις, όταν η Λευκάδα είναι «γυμνή» από υποδομές και δεν μπορεί να τις φιλοξενήσει.

Μετά την καταστροφή του κινηματογράφου Απόλλωνα, πέρυσι τον Αύγουστο από την πυρκαγιά στο ιστορικό μας κέντρο, αλλά και την μη ολοκλήρωση του κλειστού θεάτρου, δεν έχουμε κλειστούς χώρους, που να μπορούν να φιλοξενήσουν μεγάλες εκδηλώσεις.
Είναι σημαντικό και είναι ευκαιρία που σήμερα είμαστε όλοι εδώ παρόντες, και ο κ. Περιφερειάρχης και ο κ. Αντιπεριφερειάρχης και ο κ. Δήμαρχος και εγώ αλλά και όλα τα πολιτιστικά σωματεία, να ενεργήσουμε όλοι μας ώστε να λυθεί το θέμα των κτηριακών υποδομών για μεγάλες πολιτιστικές διοργανώσεις στο νησί μας.

Κυρίες και κύριοι
Είμαι σίγουρος ότι πολλά περισσότερα μπορούν να διεξαχθούν από αυτή τη διημερίδα.
Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι πρέπει όλοι μας να επενδύσουμε σε αυτή την προσπάθεια. Να μην αφήσουμε τις δυνατότητες που έχει η περιφέρεια μας αναξιοποίητες.
Συνεργαζόμενοι όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε.
Γιατί μέσα από την προώθηση του πολιτιστικού και αθλητικού τουρισμού εξασφαλίζονται τα μέσα προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ενώ παράλληλα είναι μια σημαντική κινητήρια δύναμη για την τοπική και περιφερειακή μας ανάπτυξη».

Προηγουμενο αρθρο
Πολιτική εκδήλωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με ομιλητή Παύλο Γερουλάνο
Επομενο αρθρο
Δελτίο τύπου της Φιλαρμονικής για το έθιμο «Το κομμάτι»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.