HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΤο Εργατικό Κέντρο για τα αντεργατικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση μακρόν στη Γαλλία

Το Εργατικό Κέντρο για τα αντεργατικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση μακρόν στη Γαλλία

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ- ΒΟΝΙΤΣΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Για τα αντεργατικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση Μακρόν στη Γαλλία

Η «ανάπτυξη» των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, η επιχειρηματικότητα και η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου απαιτεί το χτύπημα των κατακτήσεων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Για αυτό, ανεξαρτήτως χώρας και πολιτικής ταμπέλας της εκάστοτε κυβέρνησης, Ευρωπαϊκή Ένωση και κόμματα του κεφαλαίου προωθούν αντεργατικές μεταρρυθμίσεις που στόχο έχουν την μείωση των μισθών, των συντάξεων κτλ, αλλά και ταυτόχρονα να βάλουν εμπόδια (αν όχι να καταργήσουν ολοκληρωτικά) στην συλλογική δράση και διεκδίκηση των εργαζομένων, στα συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες της εργατικής τάξης.
Είτε με μνημόνια είτε χωρίς, η αντεργατική επίθεση στους εργαζόμενους σε όλη την Ευρώπη, είναι ενιαία, διαρκής και συνεχής.

Την ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει το παραμύθι της «δίκαιης ανάπτυξης», αξιοποιώντας την επίσκεψη του προέδρου της Γαλλίας Μακρόν, έχει σημασία να δούμε κάποια ενδεικτικά μέτρα που προωθούνται στην Γαλλία, και ενάντια στα οποία η εργατική τάξη της Γαλλίας προχωρά σε Απεργία στις 12 Σεπτέμβρη.

Στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας η Κυβέρνηση Μακρόν προωθεί τη μείωση των αποζημιώσεων σε απολύσεις.
Οι υπηρεσίες, αντίστοιχες της Επιθεώρησης Εργασίας, μεταρρυθμίζονται προς το αντιδραστικότερο για τους εργαζόμενους, πχ μείωση των προθεσμιών για τις προσφυγές των εργαζομένων εναντίον των εργοδοτών, αλλά και το ποιες απολύσεις θα χαρακτηρίζονται «δίκαιες» ή «άδικες».

Ταυτόχρονα, οι μεταρρυθμίσεις δίνουν στις εταιρείες περισσότερη ισχύ ώστε να προσαρμόζουν το ωράριο εργασίας και τους μισθούς στις συνθήκες της αγοράς βάσει συμφωνιών ανάμεσα στους εργοδότες και τους εργαζόμενους που επικυρώνονται με απλή πλειοψηφία.

Με βάση την εμπειρία από τη χώρα μας και τις«Ενώσεις Προσώπων», ανοίγει ο δρόμος για την περαιτέρω υπονόμευση των Συλλογικών Συμβάσεων μέσω της ουσιαστικής κατάργησης των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 50 εργαζόμενους. Εκεί πλέον οι εργοδότες θα δημιουργούν «ενώσεις εργαζομένων» για υπογράφουν συμβάσεις «ελεύθερα», χωρίς να έχουν λόγο οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων. Αυτό πατάει στην προηγούμενη αντεργατική μεταρρύθμιση που ήδη επέτρεπε στις επιχειρησιακές συμβάσεις να υπογράφονται με χειρότερους-για τους εργαζόμενους- όρους από ότι οι κλαδικές συμβάσεις.

Όλα αυτά τα αντεργατικά μέτρα έρχονται έπειτα από την ανακοίνωση της Γαλλικής Κυβέρνησης να μειώσει την φορολογία στις επιχειρήσεις από 33% σε 25%.

Καλούμε την εργατική τάξη και τα συνδικάτα της, να προετοιμάσουμε στους χωρους δουλειάς και τους κλάδους την απαντηση μας, απεναντι στην αντεργατική πολιτική και την επίθεση του κεφαλαίου, που υλοποιείται ενιαία από τις κυβερνήσεις κάθε “προσήμου”, είτε αριστερού, είτε κεντροαριστερού, είτε δεξιού σε όλη την Ευρώπη.

8 Σεπτέμβρη 2017
Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Προηγουμενο αρθρο
Κυκλοφόρησε το βιβλίο της Παρασκευής Κοψιδά-Βρεττού: Λευκάδιος Χερν και Πιερ Λοτί
Επομενο αρθρο
Φιλικοί αγώνες προετοιμασίας Νίκης Λευκάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.