HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΤο Εργατικό Κέντρο Λευκάδας για το αναπτυξιακό συνέδριο στην Κέρκυρα

Το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας για το αναπτυξιακό συνέδριο στην Κέρκυρα

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ συνεχίζει την προσπάθεια να πείσει τους εργαζόμενους και στα Ιόνια Νησιά με το νέο “αναπτυξιακό συνέδριο” που θα πραγματοποιηθεί στην Κέρκυρα στις 4-5 Δεκέμβρη.

Στα πλαίσια αυτά, προστρέχοντας η Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας να παίξει ρόλο σε αυτό το αντιλαϊκό παιχνίδι προπαγάνδισης της ανάπτυξης πραγματοποιεί «εκδήλωση- συζήτηση» στις 22 Νοεμβρίου. Σκοπός σκοπός της «συζήτησης» αυτής είναι να ψάξει να βρει «συνένοχους» στην κοροϊδία της «δίκαιης ανάπτυξης» που έρχεται με το μανδύα της κατάθεσης προτάσεων από φορείς κλπ.

Τα παραδείγματα για το τι σημαίνει η «δίκαιη ανάπτυξη» της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η «βιώσιμη ανάπτυξη» της ΝΔ είναι χαρακτηριστικά:

Έχουν ολοκληρωθεί σε μεγάλο μέρος, κατασκευές σύγχρονων αυτοκινητόδρομων με προδιαγραφές ασφάλειας δυνατότητα για μείωση του κόστους μετακίνησης με μείωση της κατανάλωσης βενζίνης.

Πόσο πληρώσαμε για την κατασκευή; 80% κρατική επιδότηση, δηλαδή φόροι και χρήματα των εργαζομένων μαζί με το ΕΣΠΑ (φόροι και χρήματα των εργαζομένων που καταβάλλονται στο ταμείο της ΕΕ). 20% η κοινοπραξία με εξασφάλιση της εκμετάλλευσης των, πανάκριβων, διοδίων για 30 χρόνια, και με κρατική επιδότηση αν δεν περνάνε από τα διόδια όσα αυτοκίνητα έχει προϋπολογίσει η εταιρία…

Ποιο το αποτέλεσμα για μας; μια λαϊκή οικογένεια πλήρωσε από τη φορολογία το 80% της κατασκευής, χρειάζεται περισσότερα χρήματα από πριν για να διανύσει μια απόσταση με ασφάλεια. Κόστος και ασφάλεια, δηλαδή, μπαίνουν στο ζύγι και η απόφαση παίρνεται ανάλογα με την τσέπη του καθενός. Οι επιχειρήσεις μειώνουν και κόστος και κυρίως χρόνο μετακίνησης για τα προϊόντα τους. Ποιος κέρδισε τελικά από το αναπτυξιακό έργο;

Γιατί δεν έχει φτιαχτεί ακόμα η Αμβρακία Οδός που στο δρόμο Λευκάδα- Αμφιλοχία θρηνούμε διαρκώς θύματα;

1ο: Επειδή, δεν αποτελεί οδικό άξονα κρίσιμο για το μεγάλο κεφάλαιο, δηλαδή για τη μεταφορά προϊόντων κλπ.
2ο: Ο τωρινός αριθμός διέλευσης των αυτοκινήτων δε θα εξασφαλίσει υψηλή κερδοφορία για την κατασκευάστρια εταιρία.

Η «βιτρίνα» και «βαριά βιομηχανία» της ελληνικής οικονομίας, ο τουρισμός, έδωσε ακόμα μια φορά αφορμή για πανηγυρισμούς από την κυβέρνηση και το μεγάλο κεφάλαιο. Στη Λευκάδα, είδαμε πολλούς περισσότερους τουρίστες, περισσότερη δουλειά, αύξηση τζίρου και κερδών για ξενοδοχεία και μεγαλύτερες επιχειρήσεις εστίασης.

Τι βιώνουν οι εργαζόμενοι; δουλειά μέχρι εξάντλησης, χαμηλότερους μισθούς, τα διαλείμματα καταργούνται, τα ένσημα δίνονται με το σταγονόμετρο, το ρεπό γίνεται είδος πολυτελείας, σχεδόν απλήρωτη εργασία σε μαθητεία και πρακτική.
Τι βιώνουν οι αυτοαπασχολούμενοι; Εκτός από την περισσότερη δουλειά και την κούραση το μόνο που τους έχει μείνει είναι άδειες τσέπες λόγω της φοροεπιδρομής με την κατάργηση του αφορολόγητου και τις προκαταβολές φόρων.

Τί θα αλλάξει για τους εργαζόμενους αν ο τουρισμός προσανατολιστεί σε αθλητικό, περιπατητικό ή ακόμα και ιατρικό με βάση τους σχεδιασμούς για τη χρήση του νέου νοσοκομείου που κατασκευάζεται κλπ;

Πανηγυρίζει ήδη η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ για το νέο νοσοκομείο της Λευκάδας. Παραμυθιάζει το λαό της Λευκάδας, αλλά και της γύρω περιοχής λέγοντας ότι θα αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες Υγείας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα διακοσμεί τα τουριστικά φυλλάδια προσελκύοντας τουρίστες- ασθενείς – πελάτες και θα αναβαθμίσει το «τουριστικό προϊόν» της Λευκάδας γεμίζοντας τις τσέπες των ξενοδόχων και άλλων επιχειρηματιών του κλάδου. Η εισαγωγή του εργαζόμενου θα γίνεται με κριτήριο την τσέπη του και όχι αν έχει ανάγκη να θεραπευτεί και οι εργαζόμενοι σε αυτό θα δουλεύουν με τα νέα «μοντέλα» του ωραρίου – λάστιχο, με συμβάσεις κλπ. Η εμπειρία από το «πρωτοπόρο» νέο νοσοκομείο της Σαντορίνης είναι ενδεικτική.

Αυτά είναι ορισμένα παραδείγματα για το τι σημαίνει ανάπτυξη για τα μονοπώλια. Αυτά θα συζητηθούν στα λεγόμενα “στρογγυλά τραπέζια”. Η σύνθεση του συνεδρίου στην Κέρκυρα είναι ενδεικτική για τον προσανατολισμό της ανάπτυξης που ευαγγελίζονται. Επιχειρηματίες, μάνατζερ, δημοτικές αρχές που στηρίζουν την ανάπτυξη του κεφαλαίου, εργοδοτικοί και κυβερνητικοί συνδικαλιστές που θα πλασάρουν στην εργατική τάξη τα «καλά» της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.

Εμείς οι εργαζόμενοι, δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα θετικό από την ανάπτυξή τους. Αντίθετα, ότι μας έχουν αρπάξει τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει το «καύσιμο» και το κίνητρο για να έρθουν οι «επενδύσεις». Η δική μας φτώχεια έγινε πόλος έλξης επενδυτών. Αυτή είναι η αναπτυξιακή πολιτική κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων που ψήφισαν το 1ο, το 2ο και το 3ο μνημόνιο.

Εμείς οι εργαζόμενοι, δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από τέτοιου είδους μαζώξεις των εκμεταλλευτών μας.
Ο μόνος δρόμος για μας είναι στον αγώνα για να αντιμετωπίσουμε τις βάρβαρες συνέπειες που θα φέρει η ανάπτυξη των αριθμών και των κερδών της μεγαλοεργοδοσίας.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ, ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ, ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΣΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΟΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΤΙΛΑΪΚΑ – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΤΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑ

Προηγουμενο αρθρο
Επίσημη επίσκεψη Ιάπωνα πρέσβη στη Λευκάδα
Επομενο αρθρο
Δυο συλλήψεις στη Λευκάδα για ναρκωτικά

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.