HomeΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑΤο κάμωμα της ελιάς στο λιτρουβειό

Το κάμωμα της ελιάς στο λιτρουβειό

«Κάμωμα της ελιάς θα πει το άλεσμα του ελαιοκάρπου στο λιτρουβειό. Είναι συνηθισμένες οι φράσεις: θα κάμω ελιές, έκαμα ελιές, πότε θα κάμεις ελιές;»

Το Σάββατο καθώς ήταν βροχερή μέρα, το λιτρουβειό του Ανδρέα Κατωπόδη έξω από την Καρυά, ήταν γεμάτο κόσμο. Ήταν η κατάλληλη μέρα και γι’ αυτούς που μαζεύουν ακόμα ελιές, αλλά και για μας που έχοντας μικρή ποσότητα είχαμε τελειώσει το μάζωμα.

Το λιτρουβειό του Ανδρέα είναι διπλό. Από το ένα μέρος υπάρχει το υπερσύγχρονο και από την άλλη λειτουργεί αυτό με τα λιθάρια. Γρανιτένια είναι σήμερα τα λιθάρια. Ο ίδιος επίσης σε ξεχωριστό χώρο έξω από το ελαιουργείο διατηρεί όλα τα σύνεργα ενός παλιού ελαιουργείου. Κάθε καλοκαίρι σε συνεργασία με τον Απόλλωνα Καρυάς γίνεται και η σχετική επίδειξη όλης της διαδικασίας με τη χρήση αλόγων.

Μείναμε σχεδόν τρεις ώρες στο λιτρουβειό. Η ατμόσφαιρα ήταν ευχάριστη. Η δουλειά είναι σκληρή για τον Αντρέα, τον γιο του Τέλη και για τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Δείχνουν όμως ακούραστοι, πρόθυμοι και εξυπηρετικοί. Δουλεύουν χωρίς βιασύνη και άγχος. Όλοι όσοι βρίσκονταν στο λιτρουβειό περίμεναν υπομονετικά τη σειρά τους. Ο καθένας μπορούσε να παρακολουθήσει ολόκληρη τη διαδικασία καμώματος των ελιών του, από την αρχή που έμπαινε ο καρπός μέχρι που γέμιζε τα δοχεία του με λάδι.

Το ευχάριστο της υπόθεσης ήταν ότι είμαστε αρκετοί όχι κανονικοί αγρότες αλλά… ερασιτέχνες. Το μάζωμα και το κάμωμα της ελιάς είναι μια ευεργετική διαδικασία. Είναι δημιουργική ως απασχόληση και σε γεμίζει συγκινήσεις. Το λάδι που υπήρξε χρυσάφι για τους γονιούς μας, που έζησε το νησί μας σε δύσκολους καιρούς εξακολουθεί, να προσφέρει συγκίνηση και στους νεότερους.

Προηγουμενο αρθρο
Αναζητώντας τη χαμένη τιμή της ανταποδοτικότητας
Επομενο αρθρο
Προσάραξη ιστιοφόρου σε βράχια στην Πλαγιά

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.