HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΤο κάρο του Δήμου

Το κάρο του Δήμου

Στο κάρο της φωτογραφίας μας μαζεύονταν όλα τα σκουπίδια της πόλης της Λευκάδας πριν από 50 χρόνια! Η φωτογραφία πρέπει να είναι τραβηγμένη στο μέσον της δεκαετίας του ΄60. Που να βρεθούν τα απορρίμματα τότε στη μικρή και φτωχή μας πόλη; Ο κόσμος δυσκολευόταν να πορευτεί, που να βρει να πετάξει κιόλας. Δεν ήταν μόνο η ανέχεια. Οι παλαιότεροι είχαν μια σοφή σχέση με το περιβάλλον. Αξιοποιούσαν τα πάντα. Ελάχιστα έμειναν για να πεταχτούν…

Ο Δήμος είχα αναλάβει την αποκομιδή των απορριμμάτων της πόλης, από τότε. Στη φωτογραφία εικονίζεται η πιο εξελιγμένη μορφή του κάρου του Δήμου. Πάνω στον ξύλινο πλαϊνό σκελετό του έχει τοποθετηθεί μια οβάλ λαμαρίνα, που καλύπτει το περιεχόμενο.

Ο οδηγός του κάρου περνούσε από τις γειτονιές της πόλης μαζί με τον επιστάτη. Δίπλα από τον οδηγό υπήρχε ένα καμπανάκι. Ο επιστάτης χτυπούσε το καμπανάκι, το οποίο έβγαζε μάλιστα πολύ δυνατό ήχο. Αυτό ήταν το σύνθημα για να κατεβάσουν οι νοικοκυράδες τα απορρίμματα στο κάρο.

Πλαστικές σακούλες και δοχεία δεν υπήρχαν εκείνα τα χρόνια για την μεταφορά των απορριμμάτων. Τα σκουπίδια μεταφέρονταν από τα σπίτια στο κάρο, μέσα σε χασαπόχαρτο, σπανίως σε ντενεκέδες. Τα αρχοντόσπιτα της εποχής είχαν ειδικούς μεταλλικούς κάδους. Οι τενεκέδες που περιείχαν λάδι ή τυρί, εκείνη την εποχή ήταν είδος πολύτιμο και δυσεύρετο. Μετά την κανονική τους χρήση οι φτωχο-οικογένειες άνοιγαν τον τενεκέ και τον κάρφωναν στα τραμέντζα για να σκεπάζουν τις ρωγμές των σπιτιών. Υπήρχαν μέχρι πρόσφατα σε παλιά και μισοερειπωμένα σπίτια της παλιάς πόλης.

Κατά τον Μάκη Μελά ο οποίος μας έδωσε και τις πληροφορίες για το κάρο του Δήμου, τα απορρίμματα μεταφέρονταν σε χώρο δίπλα στις φυλακές. Κατ’ άλλους μεταφέρονταν στους Μύλους. Δεν υπήρχε ο δρόμος που υπάρχει σήμερα παρά ένα μονοπάτι. Κάθε τόσο έβαζαν φωτιά και τα έκαιγαν.

Το πρώτο αυτοκίνητο απορριμματοφόρο ήρθε κοντά στα 1970 και ήταν μεγάλο επίτευγμα για την εποχή.

Προηγουμενο αρθρο
Κοπιάστε να σας τρατάρουμε
Επομενο αρθρο
«Θέριεψε» φέτος η γλιτσίνια της «Αίγλης»

3 Σχόλια

  1. μακης μελας
    4 Απριλίου 2018 at 18:09 — Απάντηση

    Παναγιωτη ,γνωριζα τα ονοματα και τα επιθετα αλλα δεν τα σημειωσα μηπως …δημιουργησω η εχω ….προβλημα…..Σημερα ο καθενας φωναζει για τα προσωπικα δεδομενα…Σημειωσα μονον το επιθετο Κουσταυτης καθως το χρονογραφημα για τον ανθρωπο με το γαρυφαλλο εχει δημοσιευθει πριν τριανταπεριπου χρονια Τις ευχες μου για το πασχα , μακης

  2. Παναγιωτης Σκληρος
    4 Απριλίου 2018 at 12:29 — Απάντηση

    Καλο Παχα ναχετε ολοι
    Ευχαριστω Μακη για το memory..Ηταν το βιβλιο “οταν υπηρχε το χαμογελο” εκδοση ΤΕΔΚ Ν.Λευκαδας με φωτο του φιλου μου Fritz Berger αλλα και αλλες χαρακτηριστικες της εποχης που με μια μπουκαλα κρασι κι ενα μεζε,ξεχναγες τις σκοτουρες και υπηρχε το χαλογελο..
    Ο Ζωης ο Ζακυνθινος με τον νταβα και ο Νικος ο Κουτσαυτης με τη μπουκαλα ειναι στην φωτο.
    Την ιδια δουλεια εκανε κι ο αδερφος του ο Κωστας Κουτσαυτης.
    Ειχα κανει προταση να ονοματουν δρομοι με το ονομα τους.
    Ξεπερνουσαν τα ορια της αντοχης τους και τα ωραρια φυσικα της ιδιαιτερα δυσκολης δουλειας που εκαναν.
    Ναστε ολοι καλα

  3. μακης μελας
    4 Απριλίου 2018 at 10:10 — Απάντηση

    Κα Σαντα, καλο πασχα, αλλα να καταχωρησεις και το τιτλο απο το λευκωμα απο το οποιο προερχονται οι φωτογραφιες και κυριως τον πρωτεργατη της εκδοσης του, τοτε δημαρχο Λευκαδιων κ Παναγιωτη Σκληρο {μικυ}. Στη δευτερη φωτογραφια, με τη “μπουκαλα” με το κρασι ειναι ο οδοκαθαριστης Κουτσαυτης ο οποιος καθαριζε κυριως τ αυλακια δεξια κ ι αριστερα στους δρομους απο νερα φυλλα κλπ σπρωχνοντας τα νερα προς την παραλια {θαλασσα} ενω τα φυλλα ταβαζε μεσα σε ντενεκε..

    Το οδοστρωμα στις γειτονιες, απο πλακες, χαλικι απο το Βαρδα η χωμα το σκουπιζαν, {το σαρωναν} πρωι πρωι οι νοικοκυρες η οι υπηρετριες μπροστα στα αρχοντοσπιτα. Ο οδοκαθαριστης ειχε σ ενα μακρυ ξυλο 2-3 μετρα {λουρο} δεμενα σπαρτα και αυτη ηταν η σκουπα του. Πολλες φορες εσπρωχνε τα νερα εχοντας τις πλατες αντιθετα. Ειχε παντα ενα κοκκινο γαρυφαλλο στ αυτι χειμωνα καλοκαιρι, κι εχει γραψει γι αυτον χρονογραφημα { ο ανθρωπος με το γαρυφαλλο }, ο μακαριτης Τακης Μαμαλουκας στην εφημεριδα ΛΕΥΚΑΣ.

    Αργοτερα στην καθαριοτητα του Δημου δουλεψαν και αλλα μελη της οικογενειας του. Τωρα πως ενας σπουπιζε τοσα χιλιομετρα αυλακια καθε μερα τοτε, “ειναι αλλουνου παπα ευαγγελιο”, κατα την λαικη παροιμια. Ο δευτερος στην φωτογραφια με την γαλοπουλα ειναι ο οδηγος του καρου. Μπηκα στα χωραφια του συνεργατη σας κ Νικου Βαγενα,ο οποιος γυρω απ αυτα εχει γραψει ολοκληρο βιβλιο και θα μπορουσε να σας βοηθησει περισσοτερο.
    Και παλι καλο Πασχα.
    Mακης Mελας
    4 Aπρ 2018

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.