HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΤο κτίριο που στεγάζεται η Χαραμόγλειος Βιβλιοθήκη χρειάζεται επισκευές

Το κτίριο που στεγάζεται η Χαραμόγλειος Βιβλιοθήκη χρειάζεται επισκευές

Δεν θα πω κάτι καινούργιο αν αναφέρω ότι τα δημόσια κτίρια για πολύ γνωστούς λόγους κατασκευάζονται, με προχειρότητα και με ευτελή συνήθως υλικά. Το κτίριο που στεγάζεται η Χαραμόγλειος Βιβλιοθήκη δεν είναι πολύ παλιό. Εξωτερικά όμως δείχνει να χρειάζεται αρκετές επισκευές, που μπορεί να μην είναι δαπανηρές αλλά είναι σημαντικές για τη στεγανότητα και την αισθητική εμφάνιση του κτιρίου.

Το χρώμα από το ξύλο που βρίσκεται περιμετρικά και στηρίζει την οροφή, έχει φύγει σε πολλά σημεία. Κινδυνεύει να σαπίσει το ξύλο. Αν συμβεί αυτό θα μπαίνουν νερά στο εσωτερικό του κτιρίου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το πολύτιμο υλικό που βρίσκεται στις βιβλιοθήκες του. Οι τρεις ξύλινες κολόνες που δημιουργούν τον πόντζο του κτιρίου, έχουν ρωγμές. Χρειάζονται ξύσιμο και χρωμάτισμα. Τα κάγκελα από τα μπαλκόνια χρειάζονται τρίψιμο και καλό χρωμάτισμα. Υπάρχει ακόμα και μια άχρηστη και ανόητη κατασκευή, είναι στο αριστερό μας χέρι, πριν περάσουμε την είσοδο, που έχει γίνει εστία βρωμιάς, μάλλον θέλει ξήλωμα.

Δεν είμαι καθόλου ειδική στις επισκευές, αλλά θεωρώ ότι η δαπάνη είναι μάλλον μικρή και όχι απαγορευτική για όποιον την αναλάβει.

Είναι νομίζω περιττό να αναφέρω τι αντιπροσωπεύει και τι προσφέρει η Χαραμόγλειος Βιβλιοθήκη στη Λευκάδα, στη γνώση, στα σχολεία και στον πολιτισμό μας. Η συντήρηση του κτιρίου πρέπει να είναι έννοια και φροντίδα όλων και όχι μόνον των αρμοδίων.

Κοιτάζοντας το κτίριο της Βιβλιοθήκης, πέρασε από το μυαλό μου το κτίριο του Πολυτεχνείου στην Αθήνα. Αφού επέτρεψαν ένα ιστορικό κτίριο, να μετατραπεί σε «καραγκιόζη», αν δεν τα έχω μπερδέψει, τα έξοδα για το καθάρισμά του ανέλαβε κάποιος ιδιώτης.

Τα μεγέθη βεβαίως δεν είναι ίδια. Αλλά προσωπικά επειδή πιστεύω στο θεσμό της χορηγίας και στην υγιή ιδιωτική πρωτοβουλία, θα το έβρισκα συναρπαστικό να αναλάμβανε κι εδώ κάποιος ιδιώτης χορηγός την επισκευή της Βιβλιοθήκης. Θα ήταν μια μεγάλη προσφορά στον πολιτισμό. Πέρα από την οικονομική προσφορά, θα μπορούσε ο ιδιώτης να βρει μαστόρους και να επιβλέψει, ώστε να γίνει σωστή δουλειά, κάτι που το δημόσιο δεν θα το κάνει με μαθηματική ακρίβεια.

Όποιος έχει ανέβει στον πρώτο όροφο του κτιρίου της Φιλαρμονικής, έχει προσέξει τα πορτρέτα που βρίσκονται στους τοίχους. Είναι οι ιδρυτές και οι χορηγοί του σωματείου. Χωρίς τη δική τους προσφορά δεν θα υπήρχε η Φιλαρμονική. Χωρίς την προσφορά του αείμνηστου Αριστοτέλη Χαραμόγλη θα είμαστε πολύ φτωχότεροι πνευματικά.

Εξηγούμαι, δεν γνωρίζω αν αυτό που προτείνω, θα μπορούσε να ενδιαφέρει κάποιον χορηγό ιδιώτη, ούτε αν είναι εφικτό πρακτικά να γίνει. Μετά έχουμε και τους ιθύνοντες του νησιού που δεν πολυσυμπαθούν την ιδιωτική πρωτοβουλία, οπότε θα ακολουθηθεί μάλλον η γνωστή πορεία: συσκέψεις, μελέτες, εγκρίσεις. Μέχρι να γίνει κάτι, αν υπάρχουν χρήματα, οι ζημιές θα έχουν προχωρήσει…

Βιολέττα Σάντα

Προηγουμενο αρθρο
Κι άλλες πρωτιές για το Πόρτο Κατσίκι
Επομενο αρθρο
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης του αγωγού υδροδότησης στην Πρέβεζα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.