HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΤο Λαζαρέτο και οι γάμοι της Ιθάκης

Το Λαζαρέτο και οι γάμοι της Ιθάκης

Τo νησάκι Λαζαρέτο ή του Σωτήρα -με την ομώνυμη εκκλησία- βρίσκεται στο Βαθύ κοντά στη ΝΔ παραλία του λιμανιού. Χρονολογείται από το 1560 όπου του έγινε κάποια ανακαίνιση. Το διόροφο κτήριο έγινε από τους Άγγλους το 1817 όπου φτιάχτηκε και η προτομή του Άγγλου Αρμοστή τότε sir Thomas Meytland. Παλιά φιλοξενούσε λοιμοκαθαρτήριο (1836), αργότερα φυλακή καταδίκων (μέχρι το 1912) και σήμερα μη χρησιμοποιούμενο. Στους προηγούμενους αιώνες σε κάθε λιμάνι υπήρχε λοιμοκαθαρτήριο (λαζαρέτο) στο οποίο έπρεπε να σταματούν τα καράβια που έρχονταν από το εξωτερικό για υγειονομική εξέταση. Σ αυτό φυλακίστηκαν πολλοί αγωνιστές ως ο Γ. Πεταλάς Πέτας ο συνταγματάρχης του αγώνα του 1821, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος και άλλοι αντίπαλοι του Βασιλέα Όθωνα και του Γεωργίου του Α.

Επί της νησίδας επίσης υπάρχει ναΐσκος της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα που ιδρύθηκε το έτος 1668.
Το Λαζαρέτο της Ιθάκης έπαθε σημαντικές ζημιές με τους σεισμούς του 1953 και λίγο αργότερα κατεδαφίστηκε. Γνωρίζουμε ότι στο μεγαλύτερο μέρος του ήταν χτισμένο με πέτρες από αρχαία ελληνικά ερείπια, στα οποία μάλιστα διαβάζονταν ολόκληρες επιγραφές. Το σημαντικό αυτό υλικό δεν είχε καταγραφεί.

201

Σήμερα όπως διαβάζουμε στην «Espresso»: Με θέα το ονειρεμένο λιμάνι της Ιθάκης, το ξακουστό Βαθύ, και με φόντο την πιο αρχαία ιστορία πιστής αγάπης, αυτή του Οδυσσέα και της Πηνελόπης, ερωτευμένα ζευγάρια από την Ελλάδα και το εξωτερικό ανταλλάσσουν όρκους αιώνιας πίστης και αγάπης στο εκκλησάκι του Σωτήρος, πάνω στο ιστορικό Λαζαρέτο. Στο κέντρο σχεδόν του όμορφου κόλπου που σχηματίζει το γραφικό λιμάνι της ομηρικής Ιθάκης, το νησάκι που κάποτε φιλοξενούσε λοιμοκαθαρτήριο κι έως πριν από εκατό χρόνια φυλακές τείνει να γίνει αγαπημένος προορισμός για την τέλεση γάμων, με πολλά μελλόνυμφα ζευγάρια να έχουν ήδη κλείσει ημερομηνίες για την καλοκαιρινή περίοδο του 2015.

ESR_0709_04_05.indd
Εως και η Ελληνοαμερικανίδα παρουσιάστρια Μαρία Μενούνος σε πρόσφατη επίσκεψή της στο νησί εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ από τον περιβάλλοντα χώρο του Λαζαρέτου, που δεν δίστασε να εκφράσει την επιθυμία της να τελέσει εκεί τον μελλοντικό γάμο της. Το τελετουργικό, σε συνδυασμό με την αύρα που εκπέμπει το πανέμορφο νησί του Ιονίου, έχει ξετρελάνει Έλληνες και ξένους που επιθυμούν η πιο όμορφη μέρα της ζωής τους να μείνει για πάντα χαραγμένη στις καρδιές τους, αλλά και στη μνήμη των καλεσμένων τους.

Προηγουμενο αρθρο
Ανακοίνωση - Πρόσκληση για Εκπαιδευτές ΔΙΕΚ
Επομενο αρθρο
Θεόδωρος Στάμος: Τα ματωμένα κόκκινα της ψυχής του

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.