HomeΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ«Το λιτρουβιό»: Ο νέος χώρος πολιτισμού των Τσουκαλάδων

«Το λιτρουβιό»: Ο νέος χώρος πολιτισμού των Τσουκαλάδων

Της Καίτης Κακαβούλη

Την Κυριακή 11 Αυγούστου παρουσία πολλών κατοίκων του χωριού -και όχι μόνο -έγινε η παρουσίαση ενός ιδιαίτερου χώρου στους Τσουκαλάδες, που οι τοπικοί φορείς φιλοδοξούν να γίνει χώρος πολιτισμού. Χώρος που όπως τόνισε ο πρόεδρος του Τ.Σ. Αποστόλης Βεργίνης μπορεί να στεγάσει τις «καλλιτεχνικές ανησυχίες» των χωριανών μας αλλά και άλλων ανθρώπων του πολιτισμού.

Εκτίθενται σε ένα ωραιότατο πετρόκτιστο κτίριο βασικά μηχανήματα παραδοσιακού λιτροβιού και ο υπόλοιπος χώρος είναι διαμορφωμένος να φιλοξενεί αρκετά άτομα.Υπάρχει λειτουργικό πατάρι και ωραιότατος εξωτερικός χώρος.

Στην ομιλία του ο κ. Απ. Βεργίνης ευχαρίστησε τους πολλούς συγχωριανούς του που πρόσφεραν εθελοντικά για να γίνει λειτουργικός ο χώρος. Επίσης ευχαρίστησε την φωτογραφική ομάδα «ΦΩΤΟΚΥΤΤΑΡΟ» που σε εκατοντάδες φωτογραφίες αποτύπωσαν στιγμές του χωριού. Από αυτές εκτίθενται κάποιες αντιπροσωπευτικές*.

Στη συνέχεια ο γιος του τελευταίου ιδιοκτήτη του λιτροβιού Κώστας Σταματέλος (Ζορμπάς) ιδιαίτερα συγκινημένος, αναφέρθηκε στη λειτουργία των παραδοσιακών λιτρουβιών, θυμήθηκε χαρακτηριστικές στιγμές από τους «λιτρουβιαρέους» και είπε ότι είναι ιδιαίτερα συγκινημένος που ο χώρος ονομάστηκε «χώρος πολιτισμού αφού και τα παραδοσιακά λιτρουβιά στην εποχή τους λειτουργούσαν και σαν πολιτιστικοί χώροι». Ο Κώστας Βεργίνης ταυτόχρονα πρόβαλε στιγμές με φωτογραφίες της εποχής.

Την εκδήλωση έκλεισε ένα ακόμη μέλος της οικογένειας «Ζορμπά», ο Νίκος Σταματέλος με τη λύρα του. Ο εγγονός του τελευταίου ιδιοκτήτη, σε φορτισμένο συναισθηματικά κλίμα, έπαιξε και τραγούδησε, καταχειροκροτούμενος, κρητικά τραγούδια.

Η εκδήλωση έκλεισε με χαιρετισμό από το νέο πρόεδρο του Τ.Σ. Σπύρου Ροντογιάννη που διαβεβαίωσε ότι η προσπάθεια για την αναβάθμιση του χωριού μας θα συνεχιστεί.

Στους παρευρισκόμενους προσφέρθηκαν εδέσματα- υπέροχες δημιουργίες γυναικών του χωριού στον προαύλιο χώρο.

*Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή Δευτέρα 12/8 – Τρίτη 14/8 και Παρασκευή 16/8, ώρες λειτουργίας 19:00 – 21:00.

Προηγουμενο αρθρο
Σεισμοί στα Ιόνια Νησιά – 12 Αυγούστου 1953- video
Επομενο αρθρο
Συνάντηση Δημάρχου με Πολιτιστικό σύλλογο ομογενών της Αυστραλίας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.