HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΤο μεγαλείο του Ρωμαϊκού Ωδείου στην αρχαία Νικόπολη ξεδιπλώνεται

Το μεγαλείο του Ρωμαϊκού Ωδείου στην αρχαία Νικόπολη ξεδιπλώνεται

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης του Ρωμαϊκού Ωδείου της αρχαίας Νικόπολης, που υλοποιούνται από τη ΔΙΠΚΑ – Επιστημονική Επιτροπή Νικόπολης, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος συγχρηματοδότησης ΕΣΠΑ 2007-2013 «Αποκατάσταση και ανάδειξη ρωμαϊκών και παλαιοχριστιανικών μνημείων Νικόπολης (α’ φάση)».

Η δεύτερη περίοδος των εργασιών πεδίου ξεκίνησε τον Μάιο του 2013, με στόχο τη δομική αποκατάσταση του μνημείου και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, ώστε να αποδοθεί στο κοινό ένα σημαντικό μνημείο θέασης, εύκολα αναγνώσιμο και άκρως εντυπωσιακό. Κάτι που γίνεται φανερό από τις φωτογραφίες και την ενημέρωση του άοκνου διαζώματος.

155

Εκ των προβλεπόμενων εργασιών αποκατάστασης ήδη έχουν ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο τμήμα τους, η εξυγίανση και αποκατάσταση των εδωλίων του άνω κοίλου. Παράλληλα με την στεγάνωση του φέροντος οργανισμού, έμφαση δίνεται στην ενίσχυση του φορέα της περιμετρικής στοάς σε σημεία που έχει αποδυναμωθεί με νέα συμβατά υλικά. Επίσης κατά την εκπόνηση των εργασιών αποκαλύπτονται σταδιακά τμήματα της καταπεσμένης ανωδομής του μνημείου που διασώζουν αξιόλογο αρχιτεκτονικό διάκοσμο, όπως μαρμάρινα γείσα, κορινθιακά επίκρανα και σπαράγματα ορθομαρμάρωσης, ενδείξεις ότι πρόκειται για ένα σημαντικό δημόσιο οικοδόμημα της ρωμαϊκής πόλης με πρόθεση πολυτελούς διακόσμησης. Τον εντυπωσιακό διάκοσμο μαρτυρεί επίσης το διατηρούμενο μαρμαροθέτημα (opus sectile) που κοσμεί την ορχήστρα, το οποίο μετά τον καθαρισμό του αποκάλυψε τα εντυπωσιακά και ζωντανά χρώματα των μαρμάρινων πλακών.

156

Έως την ολοκλήρωση των εργασιών ανάδειξης τον Ιούνιου του 2015, δίνεται ιδιαίτερη μέριμνα να διαμορφωθεί ο περιβάλλων χώρος του μνημείου ώστε να είναι επισκέψιμος και να αποδοθεί τμήμα της εντυπωσιακής περιμετρικής στοάς ως βασική πορεία κίνησης των επισκεπτών προς το εσωτερικό του κτιρίου θέασης, όπως και στην αρχαιότητα.

157

158

Πηγή: www.iefimerida.gr

Προηγουμενο αρθρο
Δήλωση- καταγγελία Έκτορα Μπουλιέρη
Επομενο αρθρο
Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς;

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.