HomeΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑΤο Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στο Ροδάκι

Το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στο Ροδάκι

Πέντε χιλιόμετρα νότια του Βουρνικά στη θέση Ροδάκι, πάνω σ’ ένα χαμηλό λοφίσκο και σ’ ένα απόμερο, ήσυχο και γαλήνιο τοπίο με ανοιχτό ορίζοντα κι ελεύθερη θέα μέχρι τη Βασιλική και τον Άγιο Πέτρο βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, που κτίστηκε το 1654 από τον ιερομόναχο Μητροφάνη Χαμοσφακίδη μαζί μ’ ένα κελί, όπου μόνασε.

Ο αρχικός ναός κτίστηκε πάνω στα ερείπια αρχαίου ναού. Ίσως της θεάς Δήμητρας, θεάς της γεωργίας και της γονιμότητας, όπως εμφαίνεται από το κατώφλι της εισόδου, όπου είναι εντοιχισμένο ένα γενί. Ακόμη και στην εποχή μας διατηρείται η παράδοση ότι όσα ανδρόγυνα δεν κάνουν παιδιά, άμα λειτουργήσουν την εκκλησία αυτή και πατήσουν το γενί θα τεκνοποιήσουν. Κι είναι πολλοί απ’ όλη τη Λευκάδα που πιστεύουν την παράδοση και την ακολουθούν.

Λίθοι του αρχαίου ναού χρησιμοποιήθηκαν για το χριστιανικό ναό και ίχνη του αρχαίου ναού σώζονται ακόμη και σήμερα, όπως δωρικά κιονόκρανα και μέρος πλακοστρωμένου δαπέδου στο χριστιανικό ναό.

Η Μονή του Άϊ Γιάννη στο Ροδάκι – V

Ο αρχικός ναός του 1654 επεκτάθηκε επανειλημμένα, έως ότου πήρε τη σημερινή του μορφή και το πρώτο μικρό κελί του Χαμοσφακίδη γρήγορα έδωσε τη θέση του σε πολλά κελιά, αποθήκες κι άλλους βοηθητικούς χώρους. Επιγραφές στ’ ανώφλια ερειπωμένων κελιών, όπως του 1740 και 1889 δηλώνουν το έτος επεκτατικών εργασιών.

Γύρω στο τέλος του Ι8ου αιώνα το μοναστήρι λόγω κακοδιοίκησης περιήλθε στο δημόσιο και το 1797 εξ αιτίας πάλι της άθλιας οικονομικής του κατάστασης παραχωρήθηκε στη μονή Ασωμάτου Μιχαήλ Βαυκερής, ως μετόχι με δημόσια πράξη.

Στον ανατολικό τοίχο του καθολικού, στο Ιερό Βήμα, σώζονται σε καλή κατάσταση τμήματα των τοιχογραφιών, δείγματα εξαίρετης τεχνοτροπίας, με φανερή τη λεπτή, καλαίσθητη τέχνη τους.

Ο ναός λειτουργείται τακτικά και διατηρείται πλέον σε αρκετά καλή κατάσταση. Γιορτάζει στις 8 Μαΐου και στις 26 Σεπτεμβρίου γιορτάζεται η μετάσταση του Αγίου. Στη διάρκεια της Μ. Εβδομάδας τελούνται κάποιες ακολουθίες εκεί, καθώς επίσης και στην περίοδο του 15αυγούστου.

Οι φωτογραφίες είναι του Γιώργου Σταματέλου

Προηγουμενο αρθρο
Δύτες εντόπισαν άγνωστο ναυάγιο ατμόπλοιου κοντά στο ακρωτήριο Δουκάτο στη Λευκάδα...
Επομενο αρθρο
Το μουσικό σεργιάνι στη Λευκάδα που δεν έγινε ακόμα!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.