HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΤο νησάκι του Αη Νικόλα

Το νησάκι του Αη Νικόλα

Η επίσκεψή στο νησάκι του Αη Νικόλα ήταν ένα όμορφο πασχαλινό δώρο που μου προσέφερε ο κ. Γιάννης Γιαννουλάτος. Γνωρίζει το νησάκι και τη θάλασσα σπιθαμή προς σπιθαμή. Χρόνια ολόκληρα είναι το δεύτερο σπίτι του. Η επίσκεψη μας έγινε με το μικρό βαρκάκι του Γιάννη την Πέμπτη μετά το Πάσχα. Ήταν μια όμορφη και ζεστή μέρα.

DSCN8861

DSCN8874

Η επίσκεψη στο νησάκι ήταν για μένα σχεδόν κρυφός πόθος. Ήταν από ‘κείνα τα μέρη που φάνταζαν στο μυαλό μου απρόσιτα και μακρινά. Είχα διαβάσει και ακούσει τόσα πολλά για τη διαδρομή και την ιστορία του μέσα στο χρόνο. Η ελάχιστη έκτασή του, ρημαγμένη από τη θάλασσα σήμερα, είναι άρρηκτα δεμένη με την ιστορία αυτού του νησιού.

DSCN9009

DSCN8881

Το νησάκι του Αη Νικόλα βρίσκεται στο έμπα της Λευκάδας, κοντά στον Άγιο Αντώνη, φαίνεται καλά από το δρόμο. Μόλις όμως πατήσεις το πόδι σου στην αμμώδη ακτή που το περιβάλει, στον ελάχιστο χώρο που έχει εναπομείνει απ’ την φθοροποιό διαβρωτική δράση της θάλασσας, είναι τόση η γαλήνη και η ηρεμία που επικρατεί, που αισθάνεσαι πως βρίσκεσαι πολύ μακριά από την πόλη.

DSCN8996

DSCN8906

Στην προχριστιανική εποχή, στη θέση της εκκλησίας υπήρχε το ιερό της Αινειάδας Αφροδίτης. Επί Αγγλοκρατίας το νησάκι είχε χρησιμοποιηθεί ως λοιμοκαθαρτήριο. Σήμερα το εκκλησάκι του Αη Νικόλα είναι παρεκκλήσι του ενοριακού Ιερού Ναού της Ευαγγελιστρίας Λευκάδας.

DSCN8915

DSCN8913

«Η σημερινή εικόνα της νησίδας, εάν αντανακλά κάτι από το παρελθόν, οφείλεται στην ευσέβεια των ντόπιων ψαράδων, οι οποίοι με νύχια και με δόντια την κρατήσανε να μην την πάρει η θάλασσα, κατασκευάζοντας λιθότοιχους και ενισχύοντας έτσι τα ευπαθή σημεία τόσο της ακτής όσο και του ναΐσκου.

DSCN8930

DSCN8942
»Στη μνήμη μας αποτυπώνεται η φυσιογνωμία του τελευταίου αμύντορα της νησίδας, του αείμνηστου Σπύρου Γαντζία, κατά κόσμο Γκανάρα ο οποίος είχε αποδυθεί σε έναν αγώνα κατά της θάλασσας, για να προασπίσει και ενισχύσει το χώρο αυτό τον προσφιλέστατο στους Λευκαδίτες ψαράδες.

DSCN8949

DSCN8952

»Αρωγός της αέναης προσπάθειάς του ήταν επίσης η αείμνηστη Ισμήνη Γράψα κατά κόσμο Κορνιού. Ο Σπύρος Γαντζίας είχε μετατρέψει την ψαρόβαρκά του σε φορτηγίδα μεταφέροντας πέτρες για την κατασκευή λιθοδομών προς ανάσχεση των κυμάτων.(1)

DSCN9001

DSCN8974

«Στο νησί αυτό ο Σικελιανός έμενε σε δύο σπιτάκια που έφτιαξε. Οι ψαράδες τότε το λέγανε «νησί του Σικελιανού». Εκεί ο Σικελιανός θα είχε τον ανοιχτό ορίζοντα, το καθαρό περιβάλλον, τον καθαρό αέρα, την απόλυτη ησυχία, την ξεγνιασιά της ερημιάς στη μάνα φύση τη δημιουργό. Να ζήσει κοντά στη θάλασσα, να σμίξει με τους ψαράδες, να δει με τα μάτια του, να τα πιάσει με τα χέρια του, να τ’ ακούσει ζωντανά και όχι γραμμένα, όπως θα τα είχε διαβάσει.»(2)

unnamed

«Οι Λευκαδίτες ψαράδες έχουνε πάντα κάτι από πρώτο χέρι να σου ιστορήσουνε για την Εύα και τον Άγγελο. Ανάμεσα σ’ αυτούς τούς ψαράδες είναι κι ό Χαράλαμπος Λεκατσάς, πού τον λένε και Μίδα, καθώς και ό Κώστας Βρεττός…

DSCN8926

DSCN8879

»… Στη Λευκάδα γεννήθηκε ό Γλαύκος.. Ήταν να γελάς καθώς μικρό, τόσο δα μπόμπιρα, τον πέταγαν στη θάλασσα να μάθει να κολυμπάει…..

DSCN8959

DSCN8940

»Εδώ πάνω, που λες, σε τούτη την ξενερισμένη αχιβάδα, πούναι απόμερη γεμάτη ήλιο, μοναξιά και πελαγίσιο αέρι, τάρεσε του Άγγελου να ξεκαλοκαιριάζει άπομοναχιασμένος….

DSCN8961
»Εκεί πέρασε ευτυχισμένα χρόνια η Εύα, η «ζόρκα» καθώς τη λέγαμε χαϊδευτικά οι Λευκαδίτες, σαν τη βλέπαμε να περνάει με τα πέδιλα και το χιτώνα».(3)

Η Εύα με τον Γλαύκο στη Λευκάδα ( Μουσείο Μπενάκη)
Η Εύα με τον Γλαύκο στη Λευκάδα ( Μουσείο Μπενάκη)

line1

(1) Νίκος Βαγενάς: «Πάτρια ίχνη – ψηφίδες από τη Λευκάδα του χθες» εκδοσεις: fagottobooks
(2) Εταιρεία Λευκαδικών μελετών [ Επετηρίς τόμος ΙΒ( 2009 – 2011) ]3) Σικελιανός 1884-1951: Εταιρεία Λευκαδικών Μελετών 1971.

Προηγουμενο αρθρο
Η δυτική παραλία από απέναντι!
Επομενο αρθρο
Πάμε να πιάσουμε το Μάη!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.