HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΤο «ντελικάτο και αέρινο καρναβάλι» της Λευκάδας

Το «ντελικάτο και αέρινο καρναβάλι» της Λευκάδας

Όσοι παρακολουθούμε την καρναβαλική παρέλαση τα τελευταία χρόνια, συμφωνήσαμε πως η φετινή ήταν από τις καλύτερες. Είχε ποιότητα, θέαμα, πλούτο, ευρηματικότητα. Το αποτέλεσμα δεν πρόεκυψε ξαφνικά αλλά είναι και μια φυσική συνέπεια των προσπαθειών που έχουν γίνει προς αυτές τις κατευθύνσεις από καρναβαλικές ομάδες που δραστηριοποιούνται πολλά χρόνια. Η ομάδα της Σίας Βουτσινά στα πεζά και του Αποστόλη Καραβία στα άρματα, είναι αυτές που άνοιξαν το δρόμο.

Η καρναβαλική παρέλαση στηρίζεται εξ ολόκληρου στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Το Πνευματικό Κέντρο προσφέρει μια μουσική επένδυση, άλλοτε καλή άλλοτε όχι και βάζει τα πράγματα σε μια σειρά. Οι ομάδες καταθέτουν πολλά χρήματα, κόπο, προσπάθειες, ιδέες, τρέξιμο και πολύ χρόνο.

Οι καλές εμφανίσεις των τελευταίων χρόνων ανέβασαν τον πήχη πολύ ψηλά. Τα τρακτέρ με τις καναβάτσες και τους άνδρες με μπέιμπι ντόλ, εξαφανίστηκαν από μόνα τους. Ο συναγωνισμός προς τα πάνω, δεν αφήνει χώρο για χοντράδες και σαχλαμάρες. Η Λευκάδα παρουσιάζει μια εκπληκτική καρναβαλική παρέλαση. Ας φροντίσουν οι αρμόδιοι του τουρισμού, να την διαφημίσουν προς όφελος όλου του νησιού. Η Λευκάδα μπορεί να αποτελέσει έναν ιδανικό προορισμό για το τριήμερο της αποκριάς.

Υπάρχει κάτι όμως, που απώλεσε ανεπιστρεπτί, μάλλον, το Λευκαδίτικο καρναβάλι. Όπως παρατήρησε σήμερα η Καίτη Κακαβούλη η καρναβαλική παρέλαση είχε θέαμα αλλά δεν είχε σάτιρα.

Εκτός του ότι η σάτιρα είναι συστατικό στοιχείο του καρναβαλιού, αποτελεί και παράδοση για την Λευκάδα.

Η αναβίωση του λευκαδίτικου καρναβαλιού που ξεκίνησε στη δεκαετία του ’70, στηρίχτηκε κυρίως στη σάτιρα. Το θέαμα ήταν σημαντικό, αλλά η κοφτερή σάτιρα του Βούλη Βρεττού, έδινε στο καρναβάλι άλλη υπόσταση. Στην κεντρική πλατεία έψελνε τα εξ αμάξης σε πολιτικούς, δημάρχους και προβεβλημένα πρόσωπα της πόλης. Τον χειροκροτούσαν ακόμα και οι ίδιοι οι σατιριζόμενοι. Κανένας δεν διανοήθηκε, να θυμώσει ή να προσβληθεί από τους τσουχτερούς στίχους του. Μέσα από την σάτιρά του θίγονταν τα κακώς κείμενα, ξεκινώντας από την μεγάλη μύτη κάποιου και φτάνοντας σε προβλήματα της καθημερινότητας, καυτηριάζοντας από προκλητικές συμπεριφορές μέχρι την καθαριότητα της πόλης. «Έψελνε» στα δημόσια πρόσωπα, όλα εκείνα που υπό άλλες συνθήκες δεν θα μπορούσαν να ειπωθούν. Κανένας δεν ξέφευγε από την πένα του. Αν ήθελε να ξεφύγει και να επαινεθεί, -γιατί επαινούσε κιόλας- έπρεπε να αλλάξει τα κακώς κείμενα που του καταμαρτυρούσε.

Η σάτιρα λοιπόν εξαφανίστηκε από το Λευκαδίτικο καρναβάλι. Δημιουργήθηκε ένα εκλεκτό, αλλά ανάλαφρο θέαμα, που στηρίζεται στον οπτικό εντυπωσιασμό, στο καλό γούστο, αλλά χάθηκε ο προβληματισμός και ο αυθορμητισμός που κάποιες φορές μπορεί να παρουσιάζουν «χοντράδες», αλλά ο υπερθετικός βαθμός είναι απαραίτητος ιδιαίτερα στο καρναβάλι.

Κάποιος που θα αναλάμβανε να κάνει κοινωνιολογική ανάλυση, πως δηλαδή από την κοφτερή σάτιρα φτάσαμε σ’ ένα «ντελικάτο και αέρινο καρναβάλι», θα είχε πολλά να γράψει για την μεταστροφή της κοινωνίας μας…

Υ.Γ.

Χωρίς να γνωρίζω ούτε την καρναβαλική επιτροπή που έκανε τις βραβεύσεις, ούτε τον τρόπο και τα κριτήρια που επιλέχτηκε, προσωπικά, θεωρώ σημαντικό να απαρτίζεται και από πρόσωπα μεγάλης ηλικίας, ακριβώς για τις εμπειρίες αναλόγων εκδηλώσεων που διαθέτουν. Η πρώτη που θα σκαφτόμουν σαν την πλέον κατάλληλη, είναι η Παναγιώτα Παρίση. Η δε βαθμολόγηση για να είναι ακριβής και να μην επιδέχεται αμφισβήτηση, πρέπει να αποτελεί το σύνολο επιμέρους βαθμών. Για κάθε γκρουπ να υπάρχουν επί μέρους κριτήρια, όπως π.χ. στολές, κέφι, εμφάνιση, θέμα και όλα μαζί να βγάζουν την τελική βαθμολογία. Όσο περισσότερα κριτήρια υπάρχουν τόσο λιγότερες πιθανότητες αδικιών δημιουργούνται.

Προηγουμενο αρθρο
Με λιακάδα τα κούλουμα στην πλατεία της Καρυάς
Επομενο αρθρο
Ανακαλύπτοντας τον εξωτικό Κάλαμο

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.