HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΤο παγοδρόμιο που μας… μπέρδεψε

Το παγοδρόμιο που μας… μπέρδεψε

Όσοι έχουμε ταξιδέψει παραμονές Χριστουγέννων όχι μόνο στις μεγάλες πόλεις αλλά ακόμα και στις μικρές γειτονικές μας, ζηλεύαμε τον χριστουγεννιάτικο διάκοσμο των καταστημάτων και των αγορών τους.

Η πόλη της Λευκάδας υστερούσε καταφανώς σε κάτι τέτοιο. Τα φωτάκια και οι γιρλάντες του Δήμου κάθε χρόνο μάταια προσπαθούσαν να καλύψουν τις ανάγκες.

Φέτος το Επιμελητήριο Λευκάδας αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί και μάλιστα, μπήκε στο χορό πολύ ζωηρά. Το σκεπτικό του ήταν η τόνωση της αγοραστικής κίνησης των καταστημάτων στην περίοδο των γιορτών. Για το σκοπό αυτό ξεκίνησε μια σειρά επεμβάσεις που σκοπό έχουν να μας βγάλουν από το σπίτι μας. Να περπατήσουμε τον κεντρικό πεζόδρομο, να παίξουμε, να χαρούμε, να ψωνίσουμε. Το πλάνο όπως μας τόνισε ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιώργος Μπουρδάρας απευθύνεται όχι μόνο στους ντόπιους αλλά και σε κατοίκους από την ευρύτερη γειτονιά μας.

Το Επιμελητήριο καθυστέρησε να ξεκινήσει. Οι επιχειρούμενες επεμβάσεις του έχουν όμως και μια μακροπρόθεσμη στόχευση. Με την κατάλληλη διαφήμιση να γίνει η πόλη της Λευκάδας χριστουγεννιάτικος ταξιδιωτικός προορισμός. Ο κεντρικός πεζόδρομος τόνισε ο κ. Μπουρδάρας είναι ένα εκπληκτικό μέρος. Με τον κατάλληλο διάκοσμο και στολισμό μπορεί να γίνει ένας μαγικός χριστουγεννιάτικος περίπατος και προορισμός.

Το παγοδρόμιο που ξεκίνησε από χτες να στήνεται, είναι η πρώτη παρέμβαση του Επιμελητηρίου. Θα ακολουθήσουν μια σειρά άλλες, τις οποίες για λογαριασμό του Επιμελητηρίου σχεδίασε και θα υλοποιήσει ο Πάνος Φέξης.

Μας είχε μιλήσει πριν από ένα σχεδόν μήνα με ενθουσιασμό ο Πάνος, για την Φάτνη που θα στηνόταν μπροστά στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, για το δάσος που θα φυτεύονταν στο Ιβάρι και πολλά άλλα. Στην πορεία και επειδή χάθηκε πολύτιμος χρόνος τα σχέδια τροποποιήθηκαν μερικώς.

Αυτές τις μέρες συνέχισε ο Γιώργος Μπουρδάρας θα τοποθετηθούν έλατα στον πεζόδρομο και η φάτνη θα στηθεί στην Παναγία των Εισοδίων. Ξυλοπόδαροι και Αη Βασίληδες θα περιφέρονται στον πεζόδρομο ενώ θα υπάρχουν εκπλήξεις για παιδιά και μεγάλους καθώς και ζωντανή μουσική και τραγούδια την ημέρα.

Το Επιμελητήριο θα ξοδέψει αρκετά χρήματα φέτος. Τα σχέδιά του είναι μεγάλα. Στόχος του είναι, εκτός από την τόνωση των καταστημάτων, στην πορεία να αρχίσει η Λευκάδα να παρουσιάζει και ένα γιορτινό και στολισμένο πρόσωπο. Και γιατί όχι να γίνει ένας ελκυστικός προορισμός για τις γιορτές, με όσο θετικά αυτό συνεπάγεται.

Συγχαίρουμε την προσπάθεια. Ανεξαρτήτως αποτελέσματος, είναι αξιέπαινη σαν αναζήτηση, σαν σκέψη και δράση. Είναι αξιέπαινη γιατί κινείται επιθετικά και όχι μοιρολατρικά. Είναι μια καλή αρχή την οποία πρέπει να υποστηρίξουμε με κάθε τρόπο. Γιατί έχει το σπέρμα της υγιούς ιδιωτικής πρωτοβουλίας και σκέψης.

Προηγουμενο αρθρο
Η Φάτνη στην πλατεία της Καρυάς και οι Χιονάνθρωποι της Νικιάνας
Επομενο αρθρο
Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Λευκάδας: Παράσταση διαμαρτυρίας για τα κενά στην ειδική αγωγή

2 Σχόλια

  1. kωστας
    12 Δεκεμβρίου 2016 at 14:07 — Απάντηση

    μπραβο στο επιμελητηριο και τον προεδρο που εχει οραμα για κατι καλο για το νησι και δεν ειναι ενα στοιχειο απλος για να υπαρχει

  2. θοδωρής Αραβανής
    10 Δεκεμβρίου 2016 at 08:24 — Απάντηση

    Δεν απαιτείτο χρόνια , ούτε και φέτος , ούτε και επέκεινα να στηθεί φάτνη στην πλατεία της πόλης της Λευκάδος .Μια και υπάρχει δυνατότητα φυσικής φάτνης – σπηλιάς σαν αυτή που γεννήθηκε ο Ιησούς Χριστός.Κσι αυτή η σπηλιά -φάτνη δεν είναι άλλη παρά το ημιερειπωμένο κτίριο του ναού υου Αγίου Σπυρίδωνα, στην πλατεία της χώρας της Λευκάδος. Που με λίγη φαντασία και θεολογική μέθεξη , θα μπορούσε ,ώς ημιερειπωμένο ,να μετατραπή σε ακριβές αντίγραφο της σπηλιάς της γεννήσεως. Με τα τεχνικά μέσα και της δυνατότητες της εποχής , θα μπορούσε ανοίγωντας την πόρτα πρός την πλατεία να δημιουργηθεί το όλο σπηλαιώδες σκηνικό κσι χωρίς πολλά έξοδα με λίγο άχυρο και ότι άλλο απαιτείται και ζωντανά , απ αυτά που αδέσποτα κυκλοφορούν στην Νήσο και ένα παχνί , για να δημιουργηθεί το όλο αναπαραστατικό κόνσεπτ των ημερών.
    Την σχετική επίβλεψη-ντεκόρ καλό θα ήταν να αναλάμβανε χρόνια το Υπουργείο Πολιτισμού σε συνέργεια με τις θεολογικές και τις jus patronato private ολότητες. .
    Για τυχόν μικροδαπάνη που θα απαιτούνταν , χορηγοί θα ήταν απ τους καφενέδες και τα σουβλατζίδικα της περιοχής.
    Απουσία αυτής της υλοποίησης , αγαθώς έπραξε η Δημοτική αρχή και δημιούργησε το γιορτινό θεολογικό κλίμα , σαν μια προσπάθεια κεντρικής ιδέας των πολιτών στις δύσκολες χειμαζόμενες ατομικιστικές μέρες των πολιτών.
    Κσι τούτο για να δείξει κσι δείχνει ούτω, η δημοτική αρχή , ότι υπάρχουν ακόμα πολλά ερείσματα συλλογικής αναφοράς στην Ελληνική κοινωνία. Και ένα απ αυτά είναι και το πνευματικό ( η θεολογία ώς κσι ένα απ τα κριτήρια κοινωνικής συλλογικότητας).

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.