HomeΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑΤο παλιό πέτρινο γεφύρι στα Πευκούλια (περιοχή Λαγκάδα)

Το παλιό πέτρινο γεφύρι στα Πευκούλια (περιοχή Λαγκάδα)

Το μεγάλο λαγκάδι που κατεβαίνει από τον Φρυά και πλαταίνει όσο να φθάσει στην άμμο, έχει τις εκατέρωθεν πλαγιές του κατάφυτες από πεύκα και σχοίνα. Φτάνει μέχρι τη θάλασσα και καταλήγει σε μια εκτεταμένη πανέμορφη αμμουδερή παραλία, την παραλία Πευκούλια, κοντά στο γνωστό παραδοσιακό οικισμό του Αγίου Νικήτα.

DSCN2334

Το πανέμορφο θολωτό πέτρινο γεφύρι βρίσκεται πενήντα μέτρα πιο κάτω από τον επαρχιακό δρόμο στην περιοχή Λαγκάδα. Ήταν το όριο του χωριού Τσουκαλάδες. Στην μια άκρη του γεφυριού υπήρχε ένα όμορφο πέτρινο στάδιο που έγραφε επάνω τον αριθμό 10. Δέκα χιλιόμετρα από την πόλη της Λευκάδας. Ο επαρχιακός δρόμος ήταν τότε πολύ στενός. Λέγεται ότι έφταναν κάρα μέχρι εκεί.

DSCN2340

Είναι πολύ εύκολο να προσεγγίσει και να γνωρίσει κάποιος το γεφύρι σήμερα. Μπορεί να περπατήσει επάνω του και να φτάσει μέχρι την κοίτη του χειμάρρου, κατεβαίνοντας μερικά σκαλοπάτια. Δεν υπάρχει νερό εκτός από μια μικρή λακουβίτσα με στάσιμο νερό. Δείχνει να είναι σε πολύ καλή κατάσταση από άποψη αντοχής και είναι βεβαίως πανέμορφο. Βρίσκεται πολύ κοντά στη θάλασσα. Τις μέρες που η θάλασσα είναι αγριεμένη ο ήχος που συνοδεύει τον επισκέπτη είναι από τον άγριο κυματισμό.

DSCN2353

φωτο: Γιάννης φίλιππας, 1971
φωτο: Fritz Berger, 1965
Προηγουμενο αρθρο
Λουπερκάλια
Επομενο αρθρο
Μοναδική Συμμετοχή της Λευκάδας στην έκθεση Grekland Panorama

2 Σχόλια

  1. Γιαννης Ροντογιαννης
    13 Φεβρουαρίου 2016 at 16:02 — Απάντηση

    Θα ηθελα να διορθωσω την χρονολογια που ειναι γυρω στο 1900 .Αφου και πρωτος καροδρομος απο τη Λευκαδα-Τσουκαλαδες ολοκληρωθηκε περιπου στο 1896 και συνεχισε κατοπιν για τον Αη Νικητα. Ο αρχιμαστορας ηταν ο Επαμεινωνδας Ασπρογερακας που ειχε φτιαξει και αλλα γιοφυρι οπως αυτο της Λαγκαδας αλλα και στο Καλαμιτσι

  2. Γιαννης Ροντογιαννης
    13 Φεβρουαρίου 2016 at 00:50 — Απάντηση

    χτιστηκε περιπου το 1880.Αρχιμαστορας καποιος Ασπρογερακας[Μπιλας] διπλα ειχαν φτιαξει ασβεσταρια και επερναν τον ασβεστη που χρειαζονταν[ μαρτυριες απο το παππου μου.ΜΠΑΡΜΠΑ-ΓΙΩΡΓΟ ΣΟΥΡΑΒΛΙΑ ετος γεννησεως 1870]

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.