HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΤο πρόβλημα μεταφοράς της άμμου παραμένει

Το πρόβλημα μεταφοράς της άμμου παραμένει

(Άρωμα Λευκάδας: Το παρακάτω κείμενο θιγεί ένα πολύ σοβαρό θέμα της Λευκάδας Το θέμα της άμμου. Έφτασε στην ιστοσελίδα μας σαν ανώνυμο σχόλιο για το άρθρο: «Από το Ελενίτ στη ΜΟΜΑ». Εκφράζει προβληματισμούς, σκέψεις και προτάσεις αρκετά ενδιαφέρουσες και σε χαμηλούς τόνους. Αυτός είναι και ο λόγος που το παρουσιάζουμε σαν αυτοτελές άρθρο, θέλοντας να συμβάλουμε στην όποια πορεία ακολουθηθεί για την επίλυση αυτού το σοβαρού προβλήματος.)

«Είναι δεδομένο πλέον και για τους πιο αισιόδοξους ότι ο εργολάβος του διαύλου δεν πρόκειται να μεταφέρει την άμμο στις παραλίες γιατί δεν είναι υποχρεωμένος… πλέον! Θα μπορούσε να το κάνει ως διαπραγματεύσιμο αντίδωρο εάν έπαιρνε το έργο της υποθαλάσσιας κ.λ.π.

Επίσης μέχρι τέλος του 2016 η άμμος θα πρέπει να απομακρυνθεί από τον χώρο που έχει καταλάβει σύμφωνα με την παράταση που δόθηκε (έληγε τέλος 2015). Το κόστος για την μεταφορά της άμμου δυστυχώς θα βαρύνει το δημοτικό προϋπολογισμό. Ή αν μας κάνει καμία χάρη το ομογάλακτο κυβερνητικό σχήμα και μας δώσει κάποιο κονδύλι, δύσκολο όμως και πότε?

Η διάβρωση των παραλιών και η αποκατάστασή τους δεν είναι απλά έργο καλλωπισμού και ανάπλασης. Είναι και ζήτημα παράκτιας βιωσιμότητας και προστασίας των χερσαίων κατοικήσιμων περιοχών. Άρα αποτελεί εξαιρετική περίπτωση. Όπως τα έργα αποκατάστασης βλαβών από σεισμό ή άλλες θεομηνίες. Άλλωστε το έργο του στρατού και της ΜΟΜΑ είναι και κοινωνική προσφορά και προστασία και παροχή ασφάλειας.

Το μόνο ζεστό χρήμα που κυκλοφορεί εκτός δημοτικού budget και επαρκές για τη μεταφορά της άμμου είναι το 500χίλιαρο για να φτιάξουν δημόσια κτίρια και σχολεία και πρέπει. Και τα 15 εκατομμύρια στα ταμεία της περιφέρειας για τις ήδη ανακοινωμένες επεμβάσεις.

Με Δήμο, Περιφέρεια και Κυβέρνηση ομογάλακτους, ας κάνουν τις πολιτικές τους παρεμβάσεις και ελιγμούς, να διατεθεί κονδύλι από αυτά και για τη μεταφορά της άμμου. Κάποια στιγμή πρέπει να συνεννοηθούν επί της ουσίας και να κάνουν πολιτικούς ελιγμούς για το δημόσιο καλό. Ας ισχυριστούν ότι ο σεισμός ενέτεινε τη διάβρωση. Εδώ όλοι οι εργολάβοι-ανάδοχοι δημοτικών έργων- αυτό επικαλούνται.

Και αν πει κάποιος, ότι δεν φτάνουν γιατί προέχουν τα οδικά δίκτυα και λοιπές σοβαρές βλάβες του σεισμού γιατί έρχεται τουριστική σαιζόν, και η άμμος είναι βασικό στοιχείο τουριστικής έλξης. Επίσης ας χρησιμοποιήσουν τα 5 εκατομμύρια που προορίζονται για Κεφαλονιά και Ιθάκη που μέχρι και ο πιο αδιάφορος αντιλαμβάνεται ότι πηγαίνουν εκεί λόγω Γαλιατσάτου.

Τέλος και τα μηχανήματα της περιφέρειας μπορούν να συνεισφέρουν. Και μην πει πάλι κάποιος ότι δεν μπορούν να δουλέψουν για δημοτικές υποχρεώσεις και έργα, γιατί τα βλέπουμε να δουλεύουν και σε ιδιωτικά έργα αθλητικών-ποδοσφαιρικών συλλόγων αφιλοκερδώς. Και καλά κάνουν.

Καλώς ή κακώς Δημοτική Αρχή και Αντιπεριφερειάρχης θα κριθούν και για τη διαχείριση του ζητήματος της άμμου και για τη διαχείριση των κονδυλίων για τις αποκαταστάσεις του σεισμού.

Τα βιογραφικά και οι περγαμηνές σε τέτοιες προκλήσεις των ιθυνόντων πράγματι δεν είναι ενθαρρυντικά.»

Προηγουμενο αρθρο
Ένας Απρίλης πονηρός παραμονεύει…
Επομενο αρθρο
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το «Φεστιβάλ Εθελοντισμού & Πολιτισμού Χωρίς Σύνορα»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.